fbpx
Psihoterapeut

Dete i ja nismo prioritet mužu

Naša čitateljka se obratila psihologu sa rečima: “Dete i ja nismo prioritet mužu. Šta da radim?”

Pitanje čitateljke

Dobar dan! Već otprilike 10 godina, a 20 sam u braku, osećam da ja i sin nismo, po važnosti, prvi kod mog muža.

Za njega smo isto kao i njegova majka, brat i sestričina. Ja teško prelazim preko toga i uglavnom su naše svađe vezane za to prvenstvo. Pokušavala sam da prevaziđem to ali ne uspevam svaki put. Ako počnem razgovor na tu temu, muž mi kaže da to nije tako. Problem je kad dođe do takvih situacija ja se jako sekiram. Posle tih situacija ja sam iscrpljena. Ne znam kako da to izbegnem.

Hvala.

psiholog

Odgovor psihologa – Dete i ja nismo prioritet mužu

Ono što Vam može koristiti jeste da razmislite o sledećim pitanjima:

– Šta za Vas znači “biti na prvom mestu”?

– Zašto je Vama važno da budete na “prvom mestu”?

– Pričate li Vi i Vaš suprug istim jezikom ljubavi, odnosno da li na različite načine pokazujete i prihvatate izražavanje ljubavi i naklonosti?

– Šta je Vama lično potrebno od partnera?

– Koje su Vaše želje vezane za porodično funkcionisanje?

Kada sebi date odgovor na ova pitanja, iskominocirajte to sa svojim partnerom koristeći “Ja rečenice”. Ukoliko budete imali teškoće u komunikaciji sa partnerom, a stalo Vam je da unapredite odnos, najdelotvotnije će biti da odete na partnersku terapiju. Uz pomoć stručnog terapeuta ćete brže izaći iz začaranog kruga bola, patnje i nerazumevanja. Želim Vam da što pre prevaziđete izazov koji Vas trenutno muči i da maksimalno uživate! Vama i Vašoj porodici želim srećnu Novu godinu punu lepih trenutaka.  dete i ja nismo prioritet mužu

Srdačno Vas pozdravljam,

Manuela Kamikovski

Psiholog, porodični psihoterapeut, nosilac Nacionalnog sertifikata za psihoterapiju i praktičar terapije igrom

Mamino vreme

Manueli Kamikovski pitanja možete postaviti i putem mejla: psiholog@demetra.rs

Ostala pitanja i odgovore psihologa možete pročitati OVDE.

Reklame

Manuela Kamikovski

Manuela Kamikovski, psihologMoje ime je Manuela Kamikovski. Ja sam mama, diplomirani psiholog, sistemski porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, kao i osnivač neformalne grupe Klub hrabrih mama. Bolje me možete upoznati ako skoknete do mog autorskog bloga Mamino vreme, gde se kroz tekstove bavim roditeljskim izazovima, kao i podrškom dečjem i porodičnom razvoju.Već dvanaest godina se bavim decom i porodicom, prvo kroz rad u srednjoj školi kao školski psiholog i profesor, a poslednjih pet godina i kroz privatnu praksu putem edukativnih radionica, savetovanja i psihoterapije. Ja sam podrška koja pomaže da porodice i pojedinci iz stanja straha, neizvesnosti i nemoći, putem savetovanja i psihoterapije, dođu do stanja visokog zadovoljstva, samopouzdanja i samopoštovanja.

Related Articles

Back to top button