fbpx
Psihoterapeut

Strah od spavanja u sobi

Dete se plaši da spava samo u sobi

Poštovani,

Majka sam jedanaestogodišnje ćerke koja ima strah da spava sama u svojoj sobi, pa noću prelazi kod mene u krevet u kom spavam sa mlađom ćerkom. Takođe traži pomoć oko skoro svih predmeta u školi i ja pored obaveza oko mlađeg deteta koje ima tri godine i ostalih obaveza teško to izdržavam, dok je otac stalno na poslu. Kako da smanjim tu zavisnost od moje pomoći I ohrabrim je da spava sama?

Odgovori psihoterapeuta

Odgovor psihoterapeuta: Strah od spavanja u sobi

Dragi roditelji,

U ovoj situaciji potrebno je razmotriti zbog čega vaša ćerka zahteva toliku pomoć. Da li teško savladava gradivo? Ako je vaš odgovor negativan onda je to svakako traženje vaše pažnje, a ukoliko je devojčica shvatila da je vama važno da ima dobre ocene onda je pronašla i način kako da vas na neki način uceni: biće odličan đak ukoliko joj pomognete u tome.

Potrebno je da uzmete u obzir da je među vašom decom velika razlika u godinama i da je starija ćerka dugo bila jedino dete kome je poklanjana sva pažnja. Odjednom tu se pojavila mlađa sestra koja je sada ima sigurno više od nje obzirom na nivo samostalnosti trogodišnjakinje. Strah od spavanja u svojoj sobi bih svakako povezala sa osećajem izolovanosti, koje vaša ćerka u ovom slučaju najverovatnije oseća.

Predlažem vam da pronađete što više zajedničkih aktivnosti u kojima obe mogu da učestvuju i u kojima npr. starija ćerka može biti primer/ uzor mlađem detetu, na taj način i ona će se osećati važnom (npr. da zajedno mesite testo i pravite kolače, što je za mlađe dete i dobra motorička vežba). Obzirom da mlađe dete ne ovisi o vašoj pomoći tokom noći (ne sisa, prošla je fazu noćnog umokravanja), ne bi bilo loše da je odvojite u zasebnu sobu ili u dečiju sobu koju će deliti sa sestrom.

Srdačan pozdrav,

Maja Antonić, psihoterapeutSave

Reklame

Manuela Kamikovski

Manuela Kamikovski, psihologMoje ime je Manuela Kamikovski. Ja sam mama, diplomirani psiholog, sistemski porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, kao i osnivač neformalne grupe Klub hrabrih mama. Bolje me možete upoznati ako skoknete do mog autorskog bloga Mamino vreme, gde se kroz tekstove bavim roditeljskim izazovima, kao i podrškom dečjem i porodičnom razvoju.Već dvanaest godina se bavim decom i porodicom, prvo kroz rad u srednjoj školi kao školski psiholog i profesor, a poslednjih pet godina i kroz privatnu praksu putem edukativnih radionica, savetovanja i psihoterapije. Ja sam podrška koja pomaže da porodice i pojedinci iz stanja straha, neizvesnosti i nemoći, putem savetovanja i psihoterapije, dođu do stanja visokog zadovoljstva, samopouzdanja i samopoštovanja.

Related Articles

Back to top button