fbpx
Nutricionista

Promenjeno čulo ukusa posle koronavirusa

Detetu je promenjeno čulo ukusa posle koronavirusa i roditelji se pitaju da li mogu nešto da urade da se ono brže vrati.

Pitanje:

Poštovana,

Našem detetu od 13 godina se dva meseca nakon preležanog kovida, čulo mirisa i ukusa izmenilo tako da joj mnoge namirnice mirišu na pokvarenu hranu. Alarmantno je da su joj te namirnice bile glavni izvor belančevina: meso i prerađevine, mahunarke i jaja. Jedini izvor belančevina koji joj ne smeta su mleko i mlečni proizvodi. Ishrana je zato postala jednolična, pa se plašimo za njen razvoj. Postoji li neki način da se taj neugodni miris prikrije? Kako da se pojača unos belančevina?
Unapred hvala!
Hrana koju treba da izbegavaju trudnice

Odgovor nutricioniste: Promenjeno čulo ukusa posle koronavirusa (COVID-19)

Poštovani,
Nakon preležanog virusa korona čulo mirisa se vraća u normalu i nakon nekoliko meseci. Možete da pokušate da prikrijete korišćenjem više biljnih začina u kuvanju, kao i pravljenjem složenijih jela koje će imati jaja i meso u ishrani.

Mleko i mlečni proizvodi svakako imaju sve esencijalne proteine, ali ovde treba da vodite računa i o gvožđu koje se nalaze u mesu, jajima i mahunarkama, ali ne u mlečnim proizvodima. Tako da obogatite detetu hranu sa zelenim povrćem, cveklom, aronijom. Možete praviti i smuti od banane, cvekle i kakaa.

Srdačan pozdrav,  promenjeno čulo ukusa posle koronavirusa

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista 

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Ostale odgovore na pitanje nutricioniste možete pročitati OVDE

Reklame

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button