fbpx
MenstruacijaZdravlje

Simptomi PMS-a: 10 simptoma predmenstrualnog sindroma. Koje vi imate?

Mnogim ženama simptomi PMS-a (predmenstrualnog sindroma) smetaju više nego sama menstruacija. Mnoge odahnu kada počne menstrualno krvarenje. Svaka žena je priča za sebe, ali možemo nabrojati koji simptomi PMS-a se najčešće javljaju. Kod nekih se javlja samo jedan, a kod drugih više njih.

Samo 15% žena uopšte nema simptome PMS-a.

simpomi pms 3

Šta je PMS i koji su simptomi PMS-a?

Predmenstrualni sindrom (PMS) je stanje koje opisuje period pred menstrualno krvarenje i na njegovom početku. Ne može se sa sigurnošću reći zašto se javlja PMS, ali se veruje da su uzrok tome promene u određenom nivou hormona. Pored promena nivoa progesterona i estrogena, na promene utiče i mnoštvo drugih hormona. Neki od njih su:

  • SEROTONIN opada kada opada nivo estrogena posle ovulacije. On je hormon zadovoljstva, te pad može da utiče na raspoloženje, kao i pojačan apetit.
  • ENDORFIN smanjuje osetljivost na bol te kada opadne postajemo napetiji i teže podnosimo bolove.
  • PROLAKTIN je vezan za dojenje, ali je usko vezan i sa stresom. On je razlog za bolne i otečene grudi.
  • GAMA AMINOBUTERNA KISELINA se povećava kako raste progesteron, a zaslužna je za povećanu napetost i nervozu.
  • MINERALOKORTIKOID utiče na odnos soli i vode u organizmu te izaziva zadržavanje vode i otečenost.

Kako način života može da utiče na simptome predmenstrualnog sindroma?

Nekada simptomi PMS-a mogu biti i posledica načina života. Na primer, stresan život može da pojača nervozu, depresiju i osećaj beznađa. Neadekvatna, odnosno nezdrava ishrana može da izazove nesanicu, umor, razdražljivost, grčeve i bolove. Obratite pažnju da li vam nedostaju kalcijum, magnezijum, vitamin B ili vitamin E. Previše alkohola, kafe i soli može da utiče na promene raspoloženja.

Nestabilan šećer može da izazove vrtoglavicu, malaksalost, promene raspoloženja i stalno se javlja neodoljiva želja za slatkišima.

Koliko traje PMS? 

PMS simptomi su individualni, kao i njihova dužina. Oni se mogu javiti samo par dana ranije, ali i do 2 nedelje pre menstrualnog krvarenja. Nekada se dešava da simptome pripišete tekućim događajima i obrnuto. Kada krvarenje počne, hormoni se vraćaju u normalu, a simptomi nestaju. Ukoliko ste svesni simptoma, možda ćete uspevati da nekada “povučete kočnicu” i ne reagujete odmah, već se bavite meditacijom i dubokim disanjem.

Koji su simptomi PMS-a?

Svaka žena ima druge simptome PMS-a. Neke čak ni ne znaju da se radi o tome već smatraju da samo imaju loš dan ili da je slučajnost što su loše volje. Druge, pak, odahnu kada krvarenje počne. Ponekad male promene u ponašanju mogu da donesu veliko olakšanje.

Postoji više od 150 simptoma predmenstrualnog sindroma koji variraju od žene do žene. Neke imaju samo jedan, a neke više njih. Uglavnom svakog meseca preko 80% žena doživljavaju svoje simptome. Izvor: Womenshealth

Emocionalni simptomi

Veoma je česta pojava da se tokom predmenstrualnog sindroma javlja napetnost i nervoza koja se preuveličava. Tu spadaju svi oni simptomi zbog kojih se ne osećate mentalno dobro. Krivac za ovakvo stanje je hormon kortizol koji postaje povišen pred menstruaciju. Nije isključeno da budete anksiozni, depresivni, imate nagle promene raspoloženja i periode plakanja.

Fizički simptomi

Fizički simptomi koji se javljaju su: glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, umor, kao i bolovi u jajnicima. Viši nivo prostaglandina je uzročnik ovih bolova. Više o prostaglandinu… Ovi simptomi mogu dodatno da učine da se osećate bolesno pred menstruaciju.

Kod nekih žena su simptomi veoma intenzivni i izraženi, te se radi o predmenstrualnom disforičnom poremećaju koji pogađa oko 3% žena.

Veliki je problem i to što žene kod kojih su PMS simptomi veoma izraženi često prolaze kroz nerazumevanje i osudu okoline. Pojedinim ženama je veoma teško da odlaze u školu, na fakultet i posao u tom periodu.

simpomi pms 2

Predmenstrualni sindrom se češće javlja kod žena u tridesetim i ranim četrdesetim godinama koje imaju jedno ili više dece. Okidači da se jave PMS simptomi u vidu depresivnih epizoda i predmenstrualnog disforičnog poremećaja su ranije depresivne epizode i genetika. Izvor: PubMed

Kako se leče PMS simptomi?

Ne postoji jedan lek koji može odmah ukloniti sve simptome PMS-a. Nekada nešto i može da pomogne, ali je važno i da precizirate šta je vaš problem. Ako imate bolove, trebaće vam lek protiv bolova, ali je najbolje da se za neke druge terapije poput sedativa konsultujete sa lekarom. Isto važi i za pilule za kontracepciju. Ni slučajno nemojte početi da ih pijete pre pregleda i analiza kod nadležnog ginekologa.

simptomi pms-a

Kod problema sa zatvorom i prevelikim unosom tečnosti, najčešće pomaže problema načina ishrane. Ako i to ne pomogne, potražite od lekara savet za odgovarajući diuretik ili sirup, čepiće ili lekove protiv zatvora. Postoje i biljke koje se savetuju za ublažavanje simptoma PMS-a.

Promena stila života može da pomogne: jedite zdravu hranu, redovno spavajte, bavite se fizičkom aktivnošću (ovo će povećati endorfin i serotonin), meditirajte, pijte vitamine koji vam nedostaju i unosite dovoljno tečnosti.

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button