fbpx
Nutricionista

Heliko bakterija i stevija u kolačima

Naš čitalac se obratio dr Olgi sa pitanjem da li sme da jede kolače sa prirodnim šećerom. U pitanju je heliko bakterija i stevija u kolačima bi bila njegov izbor.

Pitanje za steviju u kolačima

Poštovanje, imam heliko bakteriju, trebam izbegavati slatko, gazirano itd.
Da li smem jesti kolače stevije. Ona ima samo prirodan šećer?

nutricionista

Odgovor nutricioniste – Heliko bakterija i stevija u kolačima

Poštovani,

Ako izbegavate šećer iz bilo kog zdravstvenog stanja stevija je dobar izbor.
Steviol glikozid je odgovoran za slatkoću stevije. Dobija se iz  zelenog dela biljke. Steviol glikozidi nemaju mogućnost da se vare od strane enzima digestivnog trakta, pa se samim tim ne apsorbuju u tankom crevu. U debelom crevu se razgrađuje od strane saprofitne flore na steviol, koji se može apsorbovati u krvotok. Slobodni steviol se pretvara u steviol glukuronid u jetri i izlučuje mokraćom. Nema akumulacije u telu.

Srdačan pozdrav,

Heliko bakterija i stevija

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Ostala pitanja i odgovore možete pročitati ovde: PITAJTE NUTRICIONISTU

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles