Heliko bakterija i stevija u kolačima
Naš čitalac se obratio dr Olgi sa pitanjem da li sme da jede kolače sa prirodnim šećerom. U pitanju je heliko bakterija i stevija u kolačima bi bila njegov izbor.
Pitanje za steviju u kolačima
Poštovanje, imam heliko bakteriju, trebam izbegavati slatko, gazirano itd.
Da li smem jesti kolače stevije. Ona ima samo prirodan šećer?
Odgovor nutricioniste – Heliko bakterija i stevija u kolačima
Poštovani,
Ako izbegavate šećer iz bilo kog zdravstvenog stanja stevija je dobar izbor.
Steviol glikozid je odgovoran za slatkoću stevije. Dobija se iz zelenog dela biljke. Steviol glikozidi nemaju mogućnost da se vare od strane enzima digestivnog trakta, pa se samim tim ne apsorbuju u tankom crevu. U debelom crevu se razgrađuje od strane saprofitne flore na steviol, koji se može apsorbovati u krvotok. Slobodni steviol se pretvara u steviol glukuronid u jetri i izlučuje mokraćom. Nema akumulacije u telu.
Srdačan pozdrav,
Dr Olga Ličina, klinički nutricionista
Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.
Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs
Ostala pitanja i odgovore možete pročitati ovde: PITAJTE NUTRICIONISTU