fbpx
Nutricionista

Dete voli da jede samo voće

Poštovana Olga,

Imam dva pitanja za Vas. Moja ćerka ima 7 godina i, kada bi ona birala, živela bi samo na voću. Voli da jede gotovo svo voće i to je jedina hrana oko koje nema potrebe da je opominjemo. Sama uzima odavno između doručka i ručka, a nekada i između ručka i večere. Prvo pitanje: da li treba da joj ograničimo količinu voća koju pojede? Ne jede previše, ali nekada se dešavalo da pojede i blizu pola kilograma nekog voća. Nije to svakog dana, naravno. Nekada je to samo jedna breskva, ali su ponekad i 2 kriške lubenice ili 300 grama malina. Drugo pitanje: sve ostalo jede na silu. Najpre bi jela sladak doručak, za večeru nikada nije gladna i sve što pojede je nevoljno. Generalno ne uživa u hrani, jede što mora sve što nije voće, eventualno neke žitarice sa mlekom i to je to. Ima 128 cm i 20 kg. Ona jede sve grupe namirnica, neku hranu voli više, neku manje, ali voli da jede i salate, neke vrste mesa, ribe, povrće, žitarice i testa manje. Deluje kao idealno, ali to su tako male količine, toliko na silu, a i po njenoj kilaži se vidi da ne jede previše. Na čemu bi trebali da insistiramo? Da li je u redu da sedmogodišnje dete gotovo preskoči večeru i da joj posle ručka više nije potrebno hrane?

Hvala na odgovorima.

Poštovana,

Gledajući visinu i težinu vašeg deteta, visina od 120 cm je idealna za devojčicu od 7 godina, ali očekujemo da na tu visini imaju više od 20 kg, npe 22-23 kg. Ovo nije nešto što treba da vas zabrine, ali s obzirom da ima nestandardne navike u ishrani trebalo bi nešto da promenite. Za početak dozirajte joj unos voća. Iako je voće sjajna namirnica i deca treba da ga konzumiraju svakodnevno, neophodno je dozirati 200 do maksimalno 250 g dnevno. Ako već uživa u mleku, gledajte da bude dva do tri puta dnevno na meniju. I nikada joj ne dajte voće pola sata pred obrok, jer će u protivnom da joj digestivni trakt bude “pun” pa će i apetit prema drugoj hrani da oslabi. Takođe socijalno hranjenje tj jedenje u društvu može da da rezultate, jer deca uglavnom prave navike prema modelu.

Srdačan pozdrav,

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista 

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista.olga.licina@demetra.rs

Ostale odgovore na pitanja nutricioniste možete pročitati OVDE!

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles