fbpx
Nutricionista

Dete voli da jede samo voće

Čitateljka je pisala dr Olgi sa pitanjem šta raditi kada dete voli da jede samo voće i da li je to dobro ili je problem.

Pitanje:

Poštovana Olga,

Imam dva pitanja za Vas. Moja ćerka ima 7 godina i, kada bi ona birala, živela bi samo na voću. Voli da jede gotovo svo voće i to je jedina hrana oko koje nema potrebe da je opominjemo. Sama uzima odavno između doručka i ručka, a nekada i između ručka i večere. Prvo pitanje: da li treba da joj ograničimo količinu voća koju pojede? Ne jede previše, ali nekada se dešavalo da pojede i blizu pola kilograma nekog voća. Nije to svakog dana, naravno. Nekada je to samo jedna breskva, ali su ponekad i 2 kriške lubenice ili 300 grama malina.

Drugo pitanje: sve ostalo jede na silu. Najpre bi jela sladak doručak, za večeru nikada nije gladna i sve što pojede je nevoljno. Generalno ne uživa u hrani, jede što mora sve što nije voće, eventualno neke žitarice sa mlekom i to je to. Ima 128 cm i 20 kg. Ona jede sve grupe namirnica, neku hranu voli više, neku manje, ali voli da jede i salate, neke vrste mesa, ribe, povrće, žitarice i testa manje.

Deluje kao idealno, ali to su tako male količine, toliko na silu, a i po njenoj kilaži se vidi da ne jede previše. Na čemu bi trebali da insistiramo? Da li je u redu da sedmogodišnje dete gotovo preskoči večeru i da joj posle ručka više nije potrebno hrane?

Hvala na odgovorima.

Dete voli da jede samo voće

Odgovor: Dete voli da jede samo voće

Poštovana,

Gledajući visinu i težinu vašeg deteta, visina od 120 cm je idealna za devojčicu od 7 godina, ali očekujemo da na tu visini imaju više od 20 kg, npe 22-23 kg. Ovo nije nešto što treba da vas zabrine, ali s obzirom da ima nestandardne navike u ishrani trebalo bi nešto da promenite. Za početak dozirajte joj unos voća. Iako je voće sjajna namirnica i deca treba da ga konzumiraju svakodnevno, neophodno je dozirati 200 do maksimalno 250 g dnevno.

Ako već uživa u mleku, gledajte da bude dva do tri puta dnevno na meniju. I nikada joj ne dajte voće pola sata pred obrok, jer će u protivnom da joj digestivni trakt bude “pun” pa će i apetit prema drugoj hrani da oslabi. Takođe socijalno hranjenje tj jedenje u društvu može da da rezultate, jer deca uglavnom prave navike prema modelu.

Srdačan pozdrav,
Dete voli da jede samo voće
Dete voli da jede samo voće

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista 

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista.olga.licina@demetra.rs

Ostale odgovore na pitanja nutricioniste možete pročitati OVDE!

dr olga licina

Objavljen: 8. oktobar 2020. godine, ažuriran: 20. mart 2023. godine

Midas

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button