fbpx
AktuelnoVesti

JAVNI SKUP APEL ZA ŽIVOT

Predsedniku države predat predlog rešenja i zahtevi povodom gorućih problema u domenu transplantacije i dijalize 

Beograd, 4. jul – Predsedniku države Aleksandru Vučiću danas je zvanično predat predlog rešenja trenutnog premošćavanja birokratskog problema sa Zakonom o presađivanju ljudskih organa, a uručeni su i dodatni zahtevi koji se tiču gorućih problema u domenu transplantacije i dijalize. 

Na Andrićevom vencu prethodno je održan javni skup Apel za život u organizaciji Saveza organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije (SOBIRS), Udruženja transplantiranih Vojvodine – Pantransplant, Udruženja dece bubrežnih bolesnika i transplantiranih osoba “Sve za osmeh” i Udruženje transplantiranih i pacijenata na listi čekanja “Donorstvo je herojstvo”, sa kog je poslata poruka da se očekuju prvi koraci države u sistemskom rešavanju ovih problema, kako bi se potom u borbu za šansu za novi život ovih pacijenata uključile i druge organizacije – udruženja, mediji, verske zajednice. Na taj način, rešavanje problema pacijenata na listi čekanja na transplantaciju i dijalizi može postati dobar primer za udruženo i sistemsko rešavanje problema i drugih ugroženih grupa. 

apel za zivot 5
Ivana Jović – Donorstvo je herojstvo

Uz predlog premošćavanja birokratske greške Zakona o presađivanju ljuskih organa, dodatni zahtevi koje su predale organizacije odnose se  na goruće probleme u domenu transplantacije: prioritet za decu u procesu, transparentnost rada Uprave za biomedicinu u oblasti transplantacije, kao i pokretanje nacionalne kampanje od strane naležnog Ministarstva. Takođe upućeni su i zahtevi koji se odnose na dijalizu i čije je rešavanje urgentno za 6.000 pacijenata u ovom trenutku, a odnose se na tri aspekta lečenja: lekove kojih nema ili su zastareli, sanitarno neuslovne prostorije za dijalizu, kao obezbeđiavnje dovoljnog kadra da pacijenti na dijalizi imaju iste uslove kao i svi oni u regionu. 

Nakon predaje zahteva, organizacije su primile i saslušale Verica Lazić, savetnica predsednika države, kao i pomoćnice Ministra zdravlja Slađana Đukić i Dragana Vujičić. Dogovoren je sastanak za sredu sa Ministrom Zlatiborom Lončarom, gde ćemo zajedno proći predlog kreiran od strane SUPRAM Udruženja, kao i dodatne zahteve o gorućim problemima na dijalizi i transplantaciji.

Od početka godine u Srbiji podsetimo, nije urađena nijedna kadaverična transplantacija (sa preminulog donora), dok je poslednji put saglasnost porodice za doniranje organa zatražena u oktobru 2021.godine kada je ujedno i urađena poslednja transplantacija, pre 9 meseci. Broj ljudi na listi čekanja na transplantaciju je 2.000, među kojima i 28 dece!  U prethodnih godinu dana pokrenut je niz inicijativa kako bi se ova situaciju promenila. Pored peticije Donorstvo je herojstvo koju je podržalo više od 12.000 ljudi, organizacije su uputile i otvoreno pismo predsedniku države Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru. 

Pozitivan rezultat svih napora i inicijativa jeste ponovo pokretanje transplantacije bubrega sa živih donora u KC Vojvodina, KC Niš, VMA i UKCS. Nažalost, u delu koji se odnosi na kadeverične transplantacije za osobe koje nemaju živog donora, nema odgovora nadležnih, kao ni rešenja, iako njihovo ponovno pokretanje zahteva hitnost i urgentnost. 

Današnji skup podržali su brojni građani okupljeni na Andrićevom vencu, a video porukom skupu  (snimak možete preuzeti na linku: shorturl.at/biX14) se obratio i naš proslavljeni košarkaški trener i pacijent na dijalizi Duško Vujošević, koji je podržao događaj i izrazio podršku za predoga rešenja, kao i upućenih dodatih zahteva. 
Apel za život podržale su pismom podrške (u prilogu) i organizacije iz regiona,  koje se bave istim pitanjem iz Slovenije, Makedonije, Federacije Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske i Crne Gore, kao i Mreža transplantiranih jugoistočne Evrope

apel za zivot 3
Javni skup apel za život

Birokratski problem i predlog rešenja

Član 23. pomenutog Zakona o presađivanju ljudskih organa proglašen je neustavnim u maju 2021, kad je Ustavni sud ostavio rok inicijatoru zakona, Upravi za biomedicinu, da sporni član koriguje. S obzirom na to da u predviđenom roku sporni član nije korigovan, potrebno je da Zakon nakon korekcije prođe čitavu proceduru, a sve što je bilo potrebno jeste preciznije definisati, kako se uvek radilo i kako će se raditi, da se porodice pitaju za saglasnost. 

U iznalaženju rešenja za problem sa spornim članom, pacijentima se pridružilo i Udruženje pravnika za medicinsko i zdravstveno pravo Srbije – SUPRAM, koje je kao predlog privremenog rešenja, koje bi se koristilo do korekcije Zakona, kreiralo rešenje u vidu predloga Instrukcije u formi podzakonakog akta. Njime se predlaže precizan postupak poštovanja volje umrlog davaoca, na način kojim se ničiji interesi ne ugrožavaju – ni volja davaoca, ni želje srodnika, ni potreba primaoca.

Ovim privremenim rešenjem nikako ne nastojimo predvidimo kakvo će biti zakonsko rešenje, već samo da olakšamo situaciju do usvajanja izmena zakona – i za primaoce, i za transplantacione timove, i za sve ostale učesnike u postupku transplantacije navode u SUPRAMu.

JAVNI SKUP APEL ZA ŽIVOT
JAVNI SKUP APEL ZA ŽIVOT

JAVNI SKUP APEL ZA ŽIVOTKontakt organizatora:

  • Savez organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije (SOBIRS): Predsednik – Ljubinko Todorivić , 063/8802795;
  • Pantransplant – Udruženje transplantiranih Vojvodine: Predsednik: Marinko Divljak, 060/5776253;
  • Sve za osmeh – Udruženje dece bubrežnih bolesnika i transplantiranih osoba: Predsednik – Branislava Danilović, 064/6488921;
  • Donorstvo je herojstvo – Udruženje transplantiranih i pacijenata na listi čekanja – Predsednik: Ivana Jović, 063/8574206; 
Pismo podrske 2
Pismo podrske 1

P.S. Informacije o događaju i našim aktivnostima možete ispratiti na: 

https://www.donorstvojeherojstvo.rs/

Instagram 

Facebook 

apel za zivot 1
Javni skup Apel za život

Reklame

Related Articles

Back to top button