fbpx
Stil ŽivotaUređenje doma

7 najlepših boja zidova sobe za devojčice

Boja zidova sobe za devojčice je česta dilema. Nekada su se dečije sobe delile na plavu i roze, eventualno žutu za oba pola. Onda su poslednjih godina bile popularne neutralne boje poput bež ili svetlo sive. Birajte boju koja odgovara senzibilitetu vaše devojčice, koja vam se dopada i koja će biti samo deo dizajna.

Boja zidova sobe za devojčice

Treba uzeti u obzir uzrast deteta, koliko dugo je prvobitna ideja da se ta boja ne menja, da li podstiče kreativnost, ali da je pogodna i za dobar san. Važno je da dečiji prostor podstiče maštu i kreativnost, što sa sobom nosi i izvestan rizik kako će ispasti krajnji rezultat.

Pre svega treba izbeći tradicionalnu ružičastu, osim ako je dete starije i ne insistira na ovoj boji. Postoji nepresušna inspiracija najrazličitijih boja koje se mogu naći u sobi vaše devojčice. Slušajte i njihov izbor, ali i sugerišite šta bi trebalo uzeti u obzir.

Zidovi u dečijoj sobi treba da govore o ličnosti deteta, a ne o njegovom polu. Sa druge strane, ne treba da budu neutralni po svaku cenu.

Ako devojčica želi oblake i dugu, ne morate to nužno crtati na zidove, već omogućiti neki kutak udoban kao oblak. Recimo mek prekrivač, udoban beli kauč ili kutak za uživanje. Soba može da bude vesela kao duga.

7 najlepših boja zidova sobe za devojčice

1.      Neutralni tonovi zidova sobe za devojčice

Neutralne boje su odličan izbor za početak, kada tek očekujete bebu. Oni su najlakše podložni promenama, a kako dete bude raslo, unosićete šarolikost u prostor. Meki nameštaj, igračke i drugi dodaci ovoj sobi mogu dati lični pečat. Većina dečijih soba je prepuna šarenih igračaka, pa bež ili bela daju divnu pročišćenu pozadinu tom prostoru. Bela boja koja podseća na oblak (blago je zasenčena plavom i sivom) može biti odličan izbor, kao i mlečno bela koja je nijansa svetlo bež boje.

boja zidova sobe za devojčice
Neutralna boja zidova sobe za devojčice
2.      Beli zidovi

Baš snežno bela nijansa je odličan izbor za šarene igračke koje ćete u nju dodati. Ako planirate nameštaj u intenzivnim bojama, najbolje je da za početak zidove ostavite potpuno belim. Nemojte dodavati nikakve stikere ili tapete. Razmislite i o tome kakve će se slike naći na zidu.

3.      Žuta boja zidova sobe za devojčice

Žuta nikada ne izlazi iz mode, samo se nijanse smenjuju. Nekada je to svetlo žuta, poput limuna, nekada jarka kao sunce, a neko bira nijansu boje senfa. Žuta je osnažujuća boja, a sve češće se koristi nijansa boje kurkume uz različite nijanse maslinasto zelene boje.

Foto: Pinterest
4.      Zelena boja zidova sobe za devojčice

Ako želite da napravite mirnu oazu u kojoj će vaša devojčica uživati da spava, ali i da je ceo prostor asocira na prirodu, odaberite zelenu boju. Ona će sobi dati živopisnost i razigranost. Zelenu možete da kombinujete sa tropskim bojama, ali i sa plavom. Povedite računa da ne bude fluoroscentna i previše drečava kako ne bi narušavala mir, ali ne birajte ni previše tamne tonove koji će vizuelno smanjiti prostor.

zelena boja zidova sobe za devojcice
5.      Plavo

 Plava boja je nežna i umirujuća. Nije predviđena samo za dečake, naprotiv. Možete je kombinovati sa crvenim ili žutim detaljima. Odličan izbor su crvene deblje zavese za zamračivanje koje imaju plave šare i jedan tamno plavi zid u sobi. Ova kombinacija boja je za sve uzraste dobar izbor, a posebno za starije devojčice u pubertetu.

Izvor: Pinterest
6.      Ružičasta boja zidova sobe za devojčice

Postoji mnoštvo nijansi ružičaste koje su prelepe, od najnežnije roze, pa sve do jarko ciklama ili pak koralne koja više „vuče“ na crvenu boju. Ukoliko vi ili vaše dete želite da soba bude ružičasta, nema potrebe da po svaku cenu pokušavate da odaberete neku „rodno neutralnu“ boju.

Prijatnije nijanse pastelnih tonova će više prijati detetu, nego da se odlučite na previše drečave boje. To je ono što zapravo treba da imate na umu koja god da je boja u pitanju – da izbegavate previše drečave i fluoroscentne boje zidova u sobi.

Ružičasta boja zidova sobe za devojčice
7.      Narandžasta boja

Svojevremeno popularna boja kajsije sa belim bordurama se svima bila malo smučila, pa se godinama niko nije odlučivao na nijedan ton narandžaste, osim kao deo palete za neki mural na zidu. Međutim, narandžasta boja zidova u sobi za devojčice može da izgleda fantastično sa čitavom paletom različitih tonova. Mogu se kretati od terakote do boje breskve i dati energiju, ali i toplinu sobi bebe, ali i tinejdžerke.

soba za bebu

Objavljen: 10. septembar 2022. godine, ažuriran: 12. februar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button