fbpx
Uređenje doma

Kako rasporediti slike na zidu?

Goli zidovi zapravo nikada nisu dobro rešenje, ali ako nismo dovoljno vešti, uvek je dilema kako rasporediti slike na zidu. Postoji mnoštvo ideja i načina na koji je zgodno poređati slike, posebno ako kombinujete trend da uklapate postere, slike, fotografije i grafike. Koji god stil uređenja doma da preferirate, pa čak i minimalizam, dom će dobiti potrebnu toplinu tek nakon postavljanja dekoracije poput zavesa, slika na zidu, polica, ukrasnih jastuka i drugih detalja.

Probajte uz pomoć naših par sugestija da ih prvo rasporedite na podu ili pak papire u dimenzijama slika ili okvire od papirnih traka isprobajte na zidu, pre nego što počete da kačite trajno, kako biste stekli što bolju sliku kako je najbolje da to uradite.

Slike na zidu ili popularno – “Gallery wall”

Kreiranje kompozicije slika i ramova nije lak zadatak, ali ćete njime upotpuniti vaš prostor. Važno je da obratite pažnju na proporcije, boje, linije i asimetriju. Daćemo vam neke savete i smernice, ali detaljan odabir i uklapanje je potpuno individualno i zavisi od vaših želja i mogućnosti.

Važno je napomenuti da ne morate biti vlasnici skupih slika velikih umetnika da bi zidovi vašeg doma bili dopadljivi. Danas je, više nego ikada pre, moguće sve uklopiti sa veoma skromnim budžetom. To mogu biti odštampani citati, posteri, grafike, dečiji crteži koje ste uramili, lične fotografije, vaši radovi i umetničke slike.

kako rasporediti slike gallery wall

Kako okačiti slike na zid?

Neki buše rupe u zidu, da bi okačili slike, dok drugi to rade duplo lepljivom trakom. Bušenje rupa ili ekseri, zavisno od materijala zida, su sigurniji i nekada neophodni za teške ramove i slike. Sa lepljivom trakom su iskustva šarolika. Neki čak sa istom trakom, koja važi za jednu od najkvalitetnijih imaju pozitivno, drugi pak negativno iskustvo u vidu padanja i pucanja ramova iznenada posle nekog vremena.

Važno je da prvo planirate mesta

Nikada nemojte bušiti rupe za slike, ako niste baš sigurni da želite da ram bude baš na tom mestu. Dobro osmišljavanje kako rasporediti slike na zidu je veoma važno. Najbolje je da prvo:

  • poslažete slike na pod (ako ih ima više) i vidite koja pored koje najbolje pristaje,
  • isečete papire ili stare novine u formatima slika koje planirate i papirnom trakom ih zalepite za zid da vidite mesta kako će izgledati. Kroz papir možete i da bušite rupe na obeleženim mestima,
  • papirnim trakama obeležite meste gde će slike doći na zidu ili
  • nacrtajte na papiru u razmeri 1:20 vaš zid i običnom lovkom u istoj razmeri ucrtajte slike. Ako ste vični računarskom programu za planiranje prostora, možete da koristite i njega.
gallery wall

Birajte prema svom stilu

Ako ne baratate dobro različitim stilovima, nemojte pokušavati da sami kombinujete barokne zlatne ramove sa modernim i slično. Važno je da se držite svog stila, odnosno smera u kome se krećete kada je vaš životni prostor u pitanju. Jednostavni i neutralni ramovi su nešto sa čime ne možete da pogrešite. Ako kupujete gotove ramove, nekada su veći bolji izbor uz široki paspartu. Potražite ideje među Pinterest fotografijama ili se obratite stručnom licu.

Visina slike je veoma važna

Slike se postavljaju da biste ih gledali. Važno je da budu postavljene u visini očiju, odnosno da to bude centralno mesto i prema njemu se rukovodite za postavljanje okolnih slika. Donja linija slika je idealno da bude oko 120 cm od zemlje, a sama slika od oko 140cm od poda naviše. Naslon sofe je uglavnom na oko 90 do 100 visine.

Neka od pravila kako rasporediti slike na zidu

  • Sve pod konac – ako imate nekoliko slika iste veličine, možete ih staviti u niz ili recimo 2 ispod 2, tako da čine kvadrat ili pravougaonik.
  • U nizu – ako želite da postavite slike u niz, iako nisu iste veličine, poređajte ih tako da donja ivica rama bude u ravni.
  • Ne preterujte sa neurednim ređanjem – možete postaviti slike tako da deluju razbacane po zidu bez reda, ali nemojte preterivati sa „rasejavanjem“. Važno je da cela forma ipak ima neki oblik i smisao.
  • Umetnička slika velikog formata – vrednu sliku koja je većih dimenzija je najbolje ostaviti samu na zidu. Dodatno će je istaći kvalitetno osvetljenje, idealno lampa baš usmerena na sliku.

Slike u hodnicima

Hodnici su uglavnom uski i imaju malo nameštaja, a idealni su za mesto koje ćete obogatiti porodičnim fotografijama. Međutim, ako preterate sa slikama možete vizuelno smanjiti visinu i onako male prostorije. Stoga se javlja velika dilema kako rasporediti slike na zidu u hodnicima. Idealno je da u hodniku slike budu poređane duž jednog zida ili između jednih i drugih vrata, sa simetričnim razmacima.

kako rasporediti slike na zidu

Tapete i slike na zidu

Zidovi obloženi tapeta su već svojevrstan ukras, moguće je da će na njemu slike biti suvišne. Dobro pripazite oko odabira kako biste napravili adekvatnu kombinaciju. Nemojte ni izbegavati da zidovi budu prazni, samo obratite pažnju na taj izazov kako rasporediti slike na zidu.

kako rasporediti slike na zidu 5

Pozicije slika u prostorijama doma

Slike u dnevnoj sobi

Dnevna soba je centralno mesto u domu u kom se provodi najviše vremena. Ovde su slike uvek dobrodošle, posebno na zid iza sofe ili garniture. Možete da ih postavite tako da budu centrirane u širini naslona. Držite se visine donjeg rama najmanje na 110 do 120 cm od poda i trebalo bi da donja ivica rama prati liniju naslona sofe. (Izvor: Cose di Casa)

Slike u trpezariji i kuhinji

Ako postavljate slike u trpezariji ili pored stola u kuhinji, njih ćete gledati dok sedite. Stoga je idealno da donja ivica rama bude na visini od 90 do 100 centimetara od poda. Zid iznad stola, odnosno pored bi trebao da ima neku zidnu dekoraciju. Nemojte da ostaje prazan, ako na njemu nema nekih komada nameštaja ili elemenata.

kako rasporediti slike na zidu

Slike u spavaćoj sobi

Zid iznad kreveta je idealan za kompoziciju manjih elemenata, pre nego jednu veću sliku. Takođe bi trebalo da budu okačene najmanje 90 centimetara od zemlje i na istoj udaljenosti jedna od druge. Ovo je klasična postavka, ali ako vi imate drugih ideja, samo napred.

Neki ne stavljaju slike ili saksije iznad glave jer se boje toga da bi mogle da padnu u toku spavanja. Osigurajte slike svakako bušenjem, a ne duplolepljivom trakom, ako ćete ih ovde postavljati.

Pročitajte: Krevet bez uzglavlja

Photo by Spacejoy, Alex Otto, LeeAnn Cline, Alexandra Gorn, Joyce McCown on Unsplash

Objavljen: 19. mart 2022, ažuriran: 23. januar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button