Jedno od klasičnih jela je svakako sladak kupus sa mesom. Ovo je jedno od onih jela, poput boranije sa junetinom koje mnogi ne vole dok ne probaju kakav je ukus kada se pripremi na malo drugačiji način, a onda im postane jedno od omiljenih jela. Mada ima i toga da neka jela više volimo s godinama.
1 paradajz ili šoljica pelata ili soka od paradajza
biber, aleva paprika, čili (po želji), so
peršun
Kako se pravi sladak kupus sa mesom?
U dublju veću šerpu stavite punu supenu kašiku masti ili nalijte ulje da prekrije dno. Kada se zagreje dodajte crni luk rezan na tanke listiće i meso sečeno na kockice. Pustite da se proprži tako što će luk postati proziran, a meso pobeleti. Nakon toga dodajte oljušten i iseckan paradajz ili šolju pelata/soka, zatim biber, so, alevu papriku i dinstajte polako. Povremeno dodajte po pola šoljice vode, da ne ostane suvo i ne zagori. Kada je meso pred kraj. Odnosno nekih 45-60 minuta od početka kuvanja.
U međuvremenu dobro oprati, skinuti spoljne listove i odstraniti koren, pa ostatak kupusa iseckati na sitnije i dodavati u šerpu, Verovatno će viriti iz šerpe, ali ništa ne brinite jer će brzo splasnuti. Dodajte i sitno seckan beli luk, kao i još malo soli preko, pa poklopite, ako uspevate. Krčkajte i mešajte sve dok ne primetite da je kupus omekšao, a meso gotovo. Nemojte ga prekuvati, da se kupus „ne razgnjecavi“. Probajte i, po potrebi dodajte još začina. U zavisnosti od toga kako volite, možete dozirati količinu vode u kupusu, ali imajte na umu da ne treba preterati i da će kupus pustiti dodatnu vodu.
Na kraju sladak kupus sa mesom dekorišite sitno seckanim peršunom.
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.