Zatrudnjivanje tokom oralnog seksa?
Da li je uopšte moguće zatrudnjivanje tokom oralnog seksa? Koliko je ova tvrdnja tačna ili, pak, nije?
Možda niste razmišljali o tome da u domu mnoštvo stvari može biti štetno, pre svega, da postoji nezdrav pribor u kuhinji. Ali da, i te kako može biti stvari koji štete vašem zdravlju, a da toga niste ni svesni. Uz male promene, lako ćete kuhinju učiniti bezbednim mestom po zdravlje. Ovo su neke od stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju u svom domu.
U ovom tekstu
Odavno se priča o tome koliko je bisfenol-A (BPA) štetan u plastici, pa ga mnogi proizvođači ni ne koriste, ali tu je i pojedino nelepljivo posuđe i druge stvari. Toplota, trenje i habanje mogu da izazovu mešanje hrane sa lošim hemikalijama što povećava zdravstvene rizike.
Mnogi brinu oko toga da li je ok koristiti nelepljivo posuđe, bilo ono teflon ili politetrafluoroetilen. Oba mogu na previsokim temperaturama (preko 260 stepeni) da emituju toksična isparenja. Pored toga, teflon može sadržati i mikroplastiku ako se izgrebe ili ošteti tokom vremena. S
Sigurnije je da koristite keramičke tiganje ili one od livenog gvožđa ili čelika. Ako koristite nelepljive, obavezno ih bacite pri prvom oštećenju i ne koristite na maksimalnoj temperaturi.
Plastični mlin za začine iz prodavnice za biber, so i drugo bilje vremenom počne da oslobađa mikroplastiku prilikom mlevenja. Najbolje je da prednost dajete staklenim mlinovima sa metalnim mehanizmom koji možda u startu jesu skuplji, ali kupovinom začina u kesicama koje ćete dodavati, možete dosta uštedeti.
O ovome gotovo niko ne razmišlja, ali plastične i aluminijumske kapsule za kafu za jednokratnu upotrebu su izložene pritisku i vrućoj vodi što može da izazove ispuštanje opasnih hemikalija u kafu. One ometaju normalno lučenje hormona i mogu da redukuju proizvodnju spermatozoida. Pored toga, otpuštaju i mikroplastiku koju dalje unosite u organizam. Nemojte koristiti ni kapsule od aluminijuma jer su one još štetnije. Idealno je da pređete na francusku presu od metala, moka pot i slično.
Kada pričamo o mikroplastici, aluminijumu, hemikalijama, sve su ovo minimalne količine, ali je problem u tome što se vremenom akumuliraju i mogu izazvati zdravstvene probleme. Više o unosu mikroplastike: Mikroplastika u hrani – 3 saveta kako da smanjite njen uticaj
Neke kutije za odlaganje hrane mogu ispuštati mikroplastiku i štetne hemikalije, te je važno da izbegavate plastiku za zagrevanje hrane sa oznakama 3, 6 i 7. Da bi se rizik spao na minimum, najbolje je da hranu odlažete u nerđajuće posude i staklo. Izbegavajte da plastično posuđe koristite u mikrotalasnoj pećnici i da ga perete u mašini za sudove.
Aluminijum iz folije može da pređe u hranu i izaziva probleme posle dugotrajne izloženosti. Ljudsko telo može da preradi male količine, ali prekomerno korišćenje može da izazove različite zdravstvene probleme. Pokušajte da foliju zamenite papirom za pečenje i staklenim bezbednim posudama.
Materijali posuđa za kuvanje mogu da utiču na to koliko je hrana bezbedna i kako će uticati na zdravlje. Metali niskog kvaliteta, aluminijum i bakar mogu otpuštati toksične materijale koji su rizični za zdravlje. Plastični pribor je najbolje zameniti drvenim, od nerđajućeg čelika ili visokokvalitetnim silikonskim.
Drvene ploče lošeg kvaliteta treba izbegavati, posebno ako su iz delova i sadrže lepak. Plastične, oštećene daske treba izbegavati u širokom luku jer mogu sadržati kontaminiranu hranu i otpuštati mikroplastiku. Najbolje je da birate kvalitetne drvene daske, zatim od bambusa ili staklene.
Svakodnevno kuvanje je neuporedivo zdravije od kupovine brze hrane, ali je važno da vodite računa koji pribor koristite. Kao i za namirnice i način kuvanja naših baka, tako bi bilo dobro i da koristite posuđe koje su nekada, pre pojave plastike i široke primene aluminijumske folije, bake koristile.
Literatura: