fbpx
U poverenjuŽivite zdravo

Da li masturbacija utiče na imunitet?

Pošto smo konačno skinuli stigmu sa masturbacije i shvatili da je to normalna aktivnost, neki mitovi su se ipak zadržali. Ovaj put pričamo o tome da li masturbacija utiče na imunitet i na koji način može ili ne da utiče.

Studije sugerišu da masturbacija može da donese različite zdravstvene benefite u vidu ublažavanja stresa, poboljšanja raspoloženja i smanjenja hroničnog bola, uključujući i bol zbog menstrualnih grčeva. Postoje mišljenja da masturbacija može loše da utiče na imunitet, dok neki imaju mišljenje da utiče pozitivno. Šta kaže nauka?

demetra 34

Da li masturbacija utiče na imunitet?

Može li muška masturbacija da ojača imunitet? Malo studija se bavi ovom vrstom istraživanja, uglavnom se one baziraju na efekte kod žena. Jedna mala studija, objavljena u časopisu Neuroimunomodulacija otkrila je da masturbacija privremeno povećava aktivnost nekih komponenti imunog sistema kod muškaraca, a posebno prirodnih ćelija ubica koje se bore protiv tumorskih ćelija raka i ćelija zaraženih virusima.

Tokom godina je ova studija stalno potezana i korišćena, međutim, kako se radi o uzorku od samo 11 muškaraca, ona ne govori mnogo toga. Ova studija ima mnogo manjkavosti, a pre svega čak i ona je pokazala da je porast imunoloških markera prolaznog karaktera i ne znamo ima li uticaja dugoročno na zaštitu od bolesti.

Druga studija iz 2016. godine je obuhvatiča veći broj učesnika, njih 31.925 koji su odgovarali na upitnike u periodu od 18 godina. Ova studija je imala cilj da potvrdi korelaciju između učestalosti ejakulacije i rizika od raka prostate. Zaista je potvrdila da je niži rizik od raka prostate kod češće ejakulacije. Međutim i ova studija ima svoja ograničenja, jer su učesnici sami popunjavali podatke koji mogu biti i netačni. (Izvor)

demetra 35

Uticaj masturbacije na imunitet i razlike na osnovu pola

Istraživanja o uticaju masturbacije na žene takođe nedostaju. Jedna studija iz 2014. godine je razmatrala seksualnu aktivnost koja uključuje i masturbaciju i uticaj na imunitet. Posebno se bazirala na vezu između parametara depresije i seksualne aktivnosti i njihovu interakciju na imunitet. Zaključak studije jeste da je kod učesnica sa visokim nivoom depresije seks među partnerima rezultirao nižim markerima za imunitet, ali učestalnost masturbacije nije bila povezana sa markerima imuniteta. Ova studija nije pokazala potencijalnu vezu između depresije i različitih oblika seksualne aktivnosti i imuniteta kod žena. Nije pokazala ni uticaj masturbacije na imunitet vezano za depresiju.

Pročitajte: Masturbacija i depresija: Kako depresija utiče na libido i masturbaciju?

Da li masturbacija utiče na imunitet?

da li masturbacija utice na imunitet

Prema ograničenim podacima iz studija samozadovoljavanje podstiče aktivnost imunih ćelija. Stanje povećanog uzbuđenja oslobađa hormone tokom i posle orgazma koji jačaju imune ćelije i hormone. Ovaj efekat može trajati i 24 sata, ali najveća prednost je tokom prvih 60 minuta. Da li je ovo dovoljno da se spreče virusne infekcije ne znamo, ali se ipak čini da masturbacija ne može da zadrži viruse i bolesti na odstojanju.

Sa druge strane, sigurno je da masturbacija može da donese druge prednosti kao što je kvalitetniji san, niži nivo stresa i bolje raspoloženje.

Reklame
Izvor
NeuroimmunomodulationPubMed

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button