fbpx
Zaposlena mama

Ivana Šobot: Budite sa decom koliko žele od početka i znaćete da ste dali sve od sebe

O danima koji se sastoje od posla, čuvanja četvoro dece, spremanja, kuvanja i pre svega uživanja u majčinstvu

Gost ove nedelje je Ivana Šobot, mama je devojčice Nore(10) i dečaka Vida (8), Jakova (6) i Isaka (2). Ona i njen suprug imaju fotografski studio. Dok Filip slika, ona se bavi obradom fotografija. Po zanimanju je i šminkerka, a iako oboje imaju tek po 34 godine, skoro su proslavili 19 godina veze.

Sa mužem ste, skoro, pa čitav život. U današnje vreme to je zaista retkost. Da li biste hteli da podelite sa našim čitateljkama kako je sve počelo?

U trećem osnovne sam se preselila u drugu školu i upoznala Filipa. Već tada sam u dnevniku napisala da ću se udati za njega. U osmom razredu smo počeli vezu, pošto samo išli u isto odeljenje razredni nas je stavio da sedimo zajedno. Srednju školu sam završila restauraciju i konzervaciju i spremala se za primenjenu akademiju. Nisam položila prijemni i odmah sam upisala kurs šminkanja. Filip je već od druge srednje išao na fotografiju. Tako da smo ubrzo otvorili naš studio i počeli da radimo. Postali smo roditelji sa 24 godine i sve smo uporedo polako radili. 

ivana sobot
Ivana Šobot

Da li ste na isti način obavljali posao pre rođenja dece? Kako je izgledao jedan vaš dan?

Ovo mi je najteže pitanje. Ne mogu da se setim. Kad imaš svu slobodu, ne pitaš se nešto da li negde škripi, već samo ideš dalje.

Zbog specifičnog problema sa detetovim zdravljem, bili ste primorani da manje radite. Kako ste se prilagodili na nov način obavljanja posla?

Što se tiče zdravstvenog problema sa Norom, verovatno genetski problem sa slezinom, primala je često transfuzije krvi do svoje druge godine, kada se operisala i izvađena je slezina. Ona je rođena 2010. godine, to se poklopilo sa ekonomskom krizom i bilo je manje posla. Tako da smo se u potpunosti njoj posvetili u svakom smislu. Kada smo imali neka snimanja, bila je sa nama, kada sam ja imala šminkanja, opet smo  zajedno išli, s tim što je Filip šetao sa njom po parkovima u blizini mog posla. Prekinula sam sa snimanjima koja su mi odnosila ceo dan. Prosto nisam htela da budemo razdvojeni. 

Ivana Šobot

Kada ste počeli da radite nakon porođaja?

U suštini nikad nisam ni imala pauze, jer se bavim i obradom fotografija, sećam se kada sam izašla sa Vidom iz porodilišta, odmah su me čekale fotografije za obradu neke naslovne strane. 

Ivana Šobot
Osim dece koja idu u školu, da li mlađi idu u vrtić? Da li mimo toga nekada imate pomoć u vidu bake, deke ili dadilje?

Nora i Vid idu u školu, Jakov predškolsko, a Isak ima isto zdravstveni problem, kao i Nora. Verovatno će ići u predškolsko. Imamo pomoć, kada god tražimo, tu su naši svi. Velika smo porodica, pa uspevamo da se uklopimo kada nam treba: bake, deke, prabaka, tetke, stričevi…

Kako usklađujete posao koji obavljate kod kuće sa decom?

Nije nam svaki dan isti.  Ne vodimo se nekom specijalnom organizacijom, što se tiče obaveza. Ako imamo puno posla, radimo, a deca su tu oko nas. Jedno vreme smo radili samo noću i to nas je iscrpljivalo. Sada u togu dana ubacujemo u slobodne rupe. 

Ivana Šobot

Da li stižete da se bavite kućnim obavezama pored dece i posla?

Stižemo sve. Polako svaki dan se nešto odradi. Ne ostavljam za velika spremanja.

Da li stižete da se bavite i spremanjem obroka?

Da, stižem. Ni za to nemam plan, već otvorim zamrzivač i za koje meso se uhvatim. Nekad i decu pitam šta bi za ručak. Mogu priznati da su kreativniji od mene.

Kako vam se čini, da li je lakše biti majka sa fiksnim radnim vremenom ili je fleksibilno radno vreme bolja opcija?

Fleksibilno radno vreme je za mene idealno, s obzirom na okolnosti. Ne bih mogla fiksno nikada. Sebe sam, i kao mala, zamišljala da budem umetnica, da bih mogla od kuće da gajim decu i da ne idem u kancelariju.

Kada ste se prvi put odvojili od deteta na više od par sati?

Vrlo brzo, ali ne nešto predugo. Sa možda dva meseca.

Ivana Šobot
Koji savet biste dali majkama koje uskoro treba da se vrate na posao?

Svu svoju decu sam nosila kada god im je to bilo potrebno, nisam trpela ni malo da plaču. Tako da su svi iznošeni, dok se sami nisu odvojili. Mislim da, ako ste u potpunosti sa svojom decom od početka, znaćete da ste dali sve od sebe i manje ćete se preispitivati. Posao će vas samo okrepiti. 

Tekst: Tamara Petković
Fotografije: privatna arhiva

Pročitajte šta o usklađivanju poslovnog i privatnog kažu druge mame – KLIK

Midas

Related Articles

Back to top button