fbpx
Preduzetnice

Preduzetnica: Aleksandra Radić

Aleksandra Radić: Ostavila sam siguran posao u državnoj firmi

Aleksandra Radić je od prvog momenta zvana Sanja. Ceo život je želela da bude dizajner odeće. Tako je završila srednju umetničku školu. Spletom okolnosti, ipak se prebacila i završila žurnalistiku, te se, kako kaže “zaglavila se u PR-u, čitavih devet i po godina”.

Pre dva meseca, Aleksandra je rešila da napravi zaokret, pa je dala otkaz i trenutno je krativac – frilenser koji stoji iza dva brenda. Prvi je nastao 2018. godine, kada je počela da šije krpene igračke pod imenom “Heart Shaped Dolls”, a početkom 2020. godine su nastale i Sanjar ilustracije.

Kako ste odlučili da pokrenete svoj brend?

Jako dugo sam se tražila. Tačnije, pokušavala sam da otkrijem u kom pravcu treba da ide moja kreativnost. Dešavalo se da nešto započnem, shvatim da umem to da radim i posle toga odustanem. “Heart Shaped” igračke su došle u momentu kada mi je bilo jako stresno na tadašnjem poslu i shvatila sam da je krajnje vreme da nešto promenim. Iako svi kažu da u novi posao ne treba ulaziti sa idejom o zaradi, moram da priznam da sam itekako razmišljala o tome, jer sam želela da mi to jednog dana postane stalni posao.

Pošto je crtanje ipak moja prva ljubav spontano se razvio brend “Sanjar”.

Koliko god sam sa lutkama krenula planski, toliko su crteži sami našli svoj put do kupaca.

Pre godinu dana sam bila na prodajnom marketu koji je ogranizovala Angelina sa bloga “Svilene bube” i plan je bio da prvi put uživo prikažem ljudima lutke. Kao rezervni plan za prodaju, odštampala sam jednu količinu ilustracija i desilo se apsolutno neočekivano – prodala sam skoro sve! To mi je dalo vetar u leđa, a bogami i dovoljno novca da kupim dobar monitor i krenem ozbiljnije da crtam!

Aleksandra Radić

Koliko danas u Srbiji ima smisla baviti se preduzetništvom?

Koliko ima smisla baviti se bilo čime u Srbiji? (Smeh.) S obzirom da mi je tek od skoro ovo postalo jedini posao, možda još nemam stvarnu sliku.

Za mene, lično, ima smisla na nekom dubljem nivou, jer napokon radim nešto što obožavam. Videćemo kako će se situacija razvijati. Nadam se u moju korist.

Da li ste imali podršku ljudi iz neposrednog okruženja da pokrenete sopstveni posao?

Ja sam specifičan primer jer sam želela da napustim posao u državnoj firmi, koji je sveti gral među poslovima za ženu u mojim godinama. To znači da ga ne treba napuštati dok ne iskoristiš trudnička, porodiljska i sva ostala moguća plaćena odsustva. U početku nisam imala podrušku, a to je bio jedan od glavnih razloga.

Mislim da su vremenom svi shvatili koliko želim ovo čime se sad bavim. Videli su tu blesavu iskru u mojim očima. I evo – sada smo svi zadovoljni.

Kako ste uspevali da uklopite obaveze oko preduzetništva uz stalan posao sa fiksnim radnim vremenom?

Dok sam imala stalan posao, bilo mi je jako teško da postignem sve. Na kraju je uglavnom ispaštalo vreme koje sam ranije provodila sa prijateljima. Bila sam i fizički i psihički iscrpljena, pa nisam uživala u potpunosti ni u tim kreativnim delovima dana.

Kako izgleda jedan Vaš uobičajen radni dan?

Od kada ne idem svaki dan u isto vreme u kancelariju, moji dani izgledaju prvenstveno mnogo opuštenije. Dok sam planirala da dam otkaz jedan od strahova mi je bio da neću moći dobro da se organizujem kada budem počela ozbiljno da gradim posao, ali za sad se snalazim dobro. Napokon mogu da pijem kafu u tišini. Nekad sednem za računar odmah, čim je skuvam, a nekad malo uživam, ne radeći ništa. Ostatak dana zavisi od toga da li pravim neku igračku, da li imam poručenu personalizovanu ilustraciju ili neki dizajnerski posao.

Lutke pravim dovoljno dugo da znam koliko vremena koji deo iziskuje i trudim se da ne prihvatam porudžbine sa jako kratkim rokovima. Što se tiče brenda “Sanjar”, stalno sam na vezi sa štamparijama, proizvođačima kutija, poštarima.

Od kada se bavim ovim poslovima u pošti sam skoro svaki dan.

Sanjarilustrations

Kako nastaje jedan Vaš proizvod? Šta imate u ponudi?

Sve ”Heart Shaped” igračke nastaju u dogovoru sa mušterijama, dogovaramo se oko boja, detalja, odeće. Svi delovi igračaka su ručno pravljeni, mojim rukama ili na mašini. U ponudi su sem lutki i čudesna bića sirene i vile, kao i mede, zeke i rakuni, koje sam osmislila za bebe. Nisam želela da one budu zapostavljene, a ove životinjice su savršene veličine i mekanosti. Trudim se da preovladava pamučno platno, ali za neke detalje je neizbežno koristiti sintetiku. Na sreću to su uglavnom minijaturni komadi, saten trake i slično, filc za aksesoare.

Kosa je od mešavine prirodnih i veštačkih materijala, jer se pokazalo da je nemoguće prati 100 procentru vunenu kosu… Svaka nit vunice je ušivena na glavu i to je nešto što mi oduzima baš puno vremena, ali kada uradim znam da neće nigde da mrda. Najbitnije mi je da lutke budu uredne, da ne vise konci, da ne otpada kosa, da odeća nije izgužvana. Tu urednost sam na licu postigla tako što sve vezem.

Ideje za “Sanjar” ilustracije nastaju iz nekih “običnih” dana, druženja, sećanja i razgovora ljudima. Crtam na računaru, u programu Adobe Illustrator, a kasnije sve crteže izrađujem na akvarel papiru, u žikle tehnici. Za ovu vrstu štampe garantujem da će dugo opstati i da su boje neverovatno jake i identične onima koje vidimo na monitoru.

Određene ilustracije štampam i na belim pamučnim majicama, kratkih rukava. Da bi majice bile malo drugačije i prepoznatljivo sanjarske, smislila sam da im zavrnem rukave i ušijem belo dugmence koje će to da drži na mestu. Nakon svega ovoga sledi ušivanje etikete, peglanje, potpisivanje, umotavanje, pakovanje, adresiranje i slanje.

Za čitateljke Demetre, Aleksandra je spremila fantastično iznenađenje:

  • jedna naša čitateljka će dobiti “Heart Shaped” zeku po izboru, dok će
  • druga čitateljka dobiti na poklon dva “Sanjar” printa – Vlado Divljan i cvet rajska ptica.

Nagradna igra je na Instragram profilu – KLIK!

Ostale preduzetničke priče

Tekst:Tamara Petković

Fotografije: Privatna arhiva

Reklame

Related Articles

Back to top button