fbpx
ModaStil Života

Njeno Veličanstvo Tašna – ženska torba od 14. veka do danas

Poslednjih decenija, tašna je neizostavno i modni detalj, a njena praktičnost je dospela u drugi plan. Bilo da su male, velike, šarene, jednobojne, kožne ili od platna, sportske ili elegantne – tašne su obavezan dodatak svake žene, a sve češće i muškarca. 

Kada je nastala prva ženska tašna?

zenska tasna 1
Prva ženska tašna

Preteča današnjih torbi nastala je, ne tako davno, u 14.veku u Egiptu. Ljudi su imali problem kako da prenesu stvari i hranu. Bogati nisu želeli da se razdvajaju od svojih dragocenosti, pa su prvo počeli da nose torbice koje su se vezivale oko struka. Bile su statusni simbol ukrašen biserima i perlama.

U 16. veku, pojavile su se velike torbe, punije, nosile su se preko jednoga ramena, dijagonalno. Koristile su za putovanja, ali kako su ubrzo postale modni bum, mogli ste ih videti u raznim prilikama svakodnevno. Ovaj model se i danas može videti na ulicama. 

Sedamnaesti vek vraća modu malih tašni, ali različitih oblika i formi, dok se kasnije razvio neoklasnični stil, te je postojalo obilje izbora, različitih materijala i veličina. 

Dolaskom 20.veka, pojavljuje se i čuvena ”hand bag” ili ručna torba, koja je u to vreme služila kao ručni prtljag i nosili su je prvenstveno muškarci. Dame su sada imale slobodu izbora za koji stil žele da se odluče, međutim, rat je izmenio sve, pa i modu. Posle Drugog svetskog rata, pojavile su se tašne sa metalnim ručkama, rajsferšlusi su se koristili za zatvaranje, a postojali su modeli i od plastike i drveta.

zenska tasna 2

Pedesete i šezdesete godine dvadesetog veka donele su procvat dizajnerskih tašni, neki od tih modela su i dalje popularni, a na svetskoj sceni su primat zauzeli Hermes, Šanel, Guči i Luj Viton. 

Popularne kopije tašni

U današnje vreme, globalizacijom tržišta, dostupno je pregršt tašni, a poznati dizajneri i decenijama neprikosnoveni proizvođači tašni, suočeni su sa novim problemom, kako se izboriti sa masovnom proizvodnjom i prodajom kopija njihovih tašni. Razlike između originala i falsifikata sve su manje, pa je teško uočiti razliku.

Da ne biste došli u situaciju da torbu platite kao original, a ipak se kasnije ispostavi da je ”lažnjak”, obratite pažnju na sledeće detalje: 

  • Materijal od kog je tašna napravljena – ako se dobro zagledate primetićete razliku između kvaliteta kože;
  • Nijedan štep ne sme biti kriv;
  • Proverite da li je logo pravilno ispisan;
  • Postava ne sme biti nikako veća od veličine torbe;
  • Proizvođač Burberry na svim svojim proizvodima ima isključivo šaru koja ide horizontalno i vertikalno, nikada dijagonalno;
  • Obratite pažnju i na to kako je tašna zapakovana, na kutiji i kesi mora stojati potpis dizajera;
  • Ne naručujte torbe preko internet sajtova, osim ako nije sajt proizvođača, jer se najčešće radi o falsifikatu;
  • Originalna torba nikada nije jefitna, čak ni kada je na sniženju. 
birkinka torba
Photo by nic chi on Unsplash

Torbe imaju prvenstveno praktičnu namenu, ali jedna dobra tašna može povezati sve vaše odevne predmete u poseban stil i izdvojiti vas od drugih. 

Pročitajte i:

Objavljen: 11. maj 2012.godine, ažuriran: 20. oktobar 2023. godine

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button