CelijakijaZdravlje

MIX PER PANE: Nutrifree brašno bez glutena „Mix per pane“ i njegova primena

Kao što smo ranije i pisali, Nutrifree brašno i drugi bezglutenski proizvodi stigli su na naše tržište krajem prošle godine. U Srbiji je trenutno pored Mix per pane, bezglutenskog brašna, dostupno i preko 20 proizvoda pod brendom „Nutrifree“, proizvođača NT Food iz Italije.

Nutrifree brend dolazi iz Italije. Iako kompanija postoji od 1989. godine, proizvodnja bezglutenskog brašna u kompaniji NT Food je počela još od 2005. godine u malom gradiću Altopascio u Toskani. Najprodavaniji proizvod je bezglutenska mešavina brašna Mix per pane.

Mix per pane je registrovani dijetetski proizvod pod brojem 515-04-01155/2022-10 od 11.03.2022. godine u Ministarstvu zdravlja.

Kome je namenjeno Mix per pane brašno?

Ova vrsta Nutrifree brašna je, kao i ostali proizvodi namenjena pre svega ljudima koji imaju dijagnozu celijakije, zatim osobama sa intolerancijom na gluten, ali i ljudima koji žele da se hrane sertifikovanom hranom bez glutena i alergena.

Mix per pane brašno je deklarisano bez glutena, bez genetski modifikovanih sastojaka, bez palminog ulja, bez jaja, mlečnih proteina i laktoze.

Mix per pane mešavina brašna

Mix per pane je uravnotežena mešavina kvalitetnih sastojaka za pripremu hleba bez glutena u nekoliko jednostavnih koraka. Potrebno je da samo dodate vodu, kvasac, ekstra devičansko maslinovo ulje i prstohvat dobre volje i hleb će biti spreman za uživanje za oko sat vremena. Ova mešavina brašna je pogodna za spemanje rukom ili pomoću pekarice za hleb. Na pakovanju se nalazi detaljno uputstvo za pripremu pomoću kog ćete moći da napravite svoj savršen hleb.

No, važno je napomenuti da ovo brašno nije namensko samo za hleb, već sa njime možete napraviti mnoštvo proizvoda od testa poput kiflica, buhtli i pitica. Pakovanje je 1 kilogram, a dostupno je i pakovanje od 15 kilograma.

Sastav Mix per pane brašna je:

  • Kukuruzni skrob, pirinčano brašno, tapioka skrob, šećer, vlakna psilijuma, so, zgušnjivači: guar guma; hidroksi-propil-metilceluloza, ekstrakt kvasca.
MIX PER PANE – 3 predloga za pripremu testa
1.      Recept za meke zemičke bez glutena

Recept za zemičke bez glutena koji omogućava da mekana konzistencija hleba ostane takva nekoliko dana. Sastojci:

  • 300 grama mešavine MIX PER PANE brašna
  • 310 grama vode,
  • 40 grama ulja,
  • 7 grama suvog kvasca,
  • prstohvat soli,
  • malo brašna za posipanje radne površine,
  • susam za posipanje.
Zemičke bez glutena
Priprema:

Pomešajte suvi kvasac sa brašnom Mix per Pane. Umutite vodu, so i ulje (mikserom ili ručno viljuškom). Dodajte brašno i mikserom ili ručno mešajte sve dok ne dobijete mekanu masu. Kašikom ili kesom za pecivo formirajte 8 zemički i stavite ih na malo podmazan pleh ili direktno u kalupe ili na pek papir posut sa malo brašna. Nakon 45 minuta premažite ih vodom i uljem i pospite susamom. Pecite 15 do 20 minuta na 200⁰C u prethodno zagrejanoj rerni.

2.      Štapići bez glutena i laktoze sa bundevom

Recept za štapiće sa bundevom koji mogu biti odlična užina. Sastojci:

  • 200 grama mešavine MIX PER PANE brašna,
  • 70 grama pirea od bundeve,
  • 150 grama vode,
  • 3 grama suvog kvasca,
  • 5 grama ulja,
  • Po ukusu možete dodati i malo suvog grožđa i semenki bundeve
Štapići bez glutena
Priprema:

U činiji promešajte kvasac sa brašnom, dodajte toplu vodu, pire od bundeve i počnite da mesite. Kada brašno upije svu vodu, dodajte ulje i nastavite sa obradom dok ne dobijete lepo mekano testo bez grudvica.

U testo stavite suvo grožđe i semenke bundeve u željenoj količini i kratko promešajte da se dobro rasporede. Špatulom sakupite testo na jednu grudvu i ostavite da odmara na toplom mestu oko 30 minuta. Nakon tog vremena i pomoću malo brašna formirajte 7-8 kuglica od kojih ćete napraviti štapiće dužine oko 40 centimetara, koje ćete presavijti na pola, pa uviti u spiralu.

Štapiće ostavite još 40-ak minuta pre nego što ih ubacite u prethodno zagrejanu rernu. Pecite na 200° oko 20 minuta ili dok ne porumene.

3.      Krofne bez glutena iz rerne

Krofne su savršen desert, a možete ih praviti i za doručak ili užinu. Ovo je jednostavnija i manje masna verzija jer se spremaju u rerni. Sastojci:

  • 250 grama Mix per pane bezglutenskog brašna
  • 120 grama vode
  • 50 grama putera
  • 3 mala jajeta i 1 žumance
  • 50 grama šećera
  • 4 grama pivskog kvasca
  • 5 grama ksantan gume za zgušnjavanje
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • kora jednog limuna
  • 50 g šećera i malo vanilin šećera za posipanje
Mix per pane - krofne bez glutena iz rerne
Priprema:

Rastvorite 100 g Nutrifree Mix per pane brašna u 80 g vode. U šerpi rastopite puter sa 40 g vode, sipajte prethodno rastvoreno brašno u vodi i kuvajte dok se smesa ne stvrdne i skida sa ivica tiganja. Prebacite smešu u činiju i počnite da dodajete šećer, jaja i žumance. Preostalih 150 g brašna pomešajte sa ksantanom, praškom za pecivo i kvascem i počnite da dodajete u prethodnu smesu. Na kraju dodajte limunovu koricu. Mesite energično dok testo ne postane glatko i lepljivo. Ostavite da naraste pokriveno sat vremena ili dok se ne udvostruči.

Na list papira za pečenje pospite malo brašna i okrenite dizano testo naopako i špatulom i malo brašna rastanjite do visine 2 do 2 i po centimetra. Izvadite krofne pomoću čaše ili kalupa. Premesite testo pa ponovite postupak. Napravite rupu od 1cm na sredini svake krofne.

Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje ili podmazan, premažite ih sa malo ulja i ostavite da stoje 30 minuta. Nakon toga krofne poređajte u lagano nauljenu tepsiju (prešavši prstom, samo malo podmažite) poklopite i ostavite da odstoje oko 30 minuta ih pecite na 160-170 ° oko 20-25 minuta. Po ukusu pospite šećerom ili prelijte sirupom.

Gde možete kupiti Mix per Pane brašno?

Prodajna mreža se širi iz meseca u mesec, a trenutno ga možete kupiti u hipermarketu Mercator u Beogradu i Novom Sadu, zatim u svim Idea Organic radnjama, kao i u:

Nutrifree Mix per pane

NutriFree brašno bez glutena

Pored MIX PER PANE mešavine bez glutena, postoje i druge vrste Nutrifree bezglutenskog brašna: MIX PER PANE INTEGRALE, Farina Multiuso, MIX PER PIZZA (mešavina za testo za picu), MIX PER PASTA FRESCA (mešavina brašna idealna za pravljenje sveže paste, njoka, taljatelja i rezanaca) i MIX PER DOLCI (brašno za kolače). Više o ovim vrstama brašna možete pročitati na sajtu Nutrifree Srbija.

Fotografije i recepti sa sajta NT Food.

Reklame

Related Articles

Back to top button