fbpx
KontracepcijaZdravlje

Kontraceptivne pilule za muškarce: Koje su šanse da budu dostupne u budućnosti?

Već duže vreme se priča i razmišlja o tome da se plasiraju kontraceptivne pilule za muškarce. Međutim, potrebno je još istraživanja i testiranja kako bi se one našle u upotrebi. Dobra vest je da su rađena testiranja i da kontraceptivne pilule za muškarce rade kod miševa. Šta kažu istraživanja o tome kolike su šanse da profunkcionišu i kod ljudi?

Istraživači su pokušali da osmisle pilulu za kontracepciju za muški pol, obzirom da oni osim kondoma i vazektomije nemaju drugi izbor, dok je izbor kontracepcije za žene mnogo veći. Nedavno testirane pilule za kontracepciju imale su efikasnost 100% kod miševa, pokazala je skorašnja studija. Izvor: Nature communications

pilula za muskarce 3

Da li će postojati kontraceptivne pilule za muškarce u budućnosti?

Iako je sprovedena studija, verovatno će proći još mnogo godina dok stvarno ne budemo imali muške kontraceptivne pilule. Trenutno postoji mnogo više opcija kontracepcije za žene: pilule, implantati, injekcija, flasteri, vaginalni prsten, spirala, dijafragma, pilula za dan posle, dok je za muškarce veoma ograničeno. Oni imaju opcije samo da koriste kondom ili vazektomiju, koja je trajna. Još jedan metoda koja postoji za oba pola je prekinut snošaj, međutim ova metoda ima efikasnost samo oko 78% uzevši u obzir da je trudnoća moguća i iz tečnost koja se luči pre sperme kod muškaraca. Pročitajte više: Preejakulat i trudnoća

Ispitivanje koje je sprovedeno na miševima kratkotrajno blokira spermatozoide i sprečava ih da plivaju. Lek koji je testiran, bio je 100% efikasan na miševima. Nijedna od 52 para ženski miševa nije zatrudnela tokom eksperimenta. Lek je efikasan 2,5 sata, dok je nakon 3,5 sata efikasan 91%. Lek je delovao tako što su spermatozoidi prestali da plivaju 30 minuta nakon davanja leka, a plodnost se vratila najkasnije posle 24 sata.

pilule za kontracepciju za muskarce

Na koji način deluju kontraceptivne pilule za muškarce?

Sperma se stvara u testisima, a čuva u organu pored koji se zove epididimis iz kog čeka da se ejakulira. Spermatozoidi nakon ejakulacije počinju da se kreću i plivaju do ulaza u vaginu, te zatim do materice. Kada lek blokira protein koji pomaže pokretljivosti spermatozoida, sperma ne može da izađe iz vaginalnog kanala do materice.

Razvoj nehormonske muške kontracepcije bez značajnih neželjenih efekata je za sada odličan početak. Pored toga, veoma je značajno to što ovaj lek ne sadrži hormone, za razliku od pilula za kontracepciju kod žena. Još jedna prednost je razvoj leka koji ne bi morao da se uzima svaki dan, već po potrebi. Cilj je da se dobije još jedan vid kontracepcije koji će biti dostupan svima u zavisnosti od njihovih potreba.

Zašto je dobro da postoje pilule za kontracepciju za muškarce?

Veoma je važno da postoji veći izbor i za muškarce, jer se sve trenutno dostupne opcije odnose na žene. Imajući u vidu da i kondom nije najefikasnija opcija, a da je vazektomija trajna, muškarcima koji ne žele potomstvo ostaje samo apstinencija. Dobro je da postoji što više opcija koje se mogu koristiti. Parovi bi tada mogli da budu manje pod stresom zbog eventualnog potomstva koje još ne planiraju, žena ne bi morala da uzima hormonske pilule, a dobro bi došle i kod parova gde je jedan od partnera alergičan na lateks od kog se pravi većina kondoma.

Mnogi muškarci su se izjasnili da bi voleli da mogu da koriste pilulu kojom sami mogu da kontrolišu mogućnost da imaju ili ne potomstvo u datom trenutku.

pilula za muskarce 2

Žene imaju mnogo veće opreterećenje zbog brige o kontracepciji, a razlog tome je delimično i upravo to što za njih postoji više opcija. Međutim, u savremenom svetu sve više raste interesovanje muškaraca za opcije kontracepcije koje bi mogle da im budu dostupne. Prilikom skorašnje ankete, skoro 50% muškaraca starosti između 18 i 49 godine, koji ne žele potomstvo, izrazili su zainteresovanost za korišćenje novog vida kontracepcije. Izvor

Prema dosadašnjim procenama, potrebno je oko 8 do 9 godina da se ovaj vid kontracepcije nađe u prodaji. Da li ćemo ubrzo nakon toga moći da ga registrujemo u Srbiji, ostaje da vidimo. Za sada se ne može predvideti ni cena, kao ni kolika će zainteresovanost biti za ovaj lek kod nas.

Objavljen: 2. mart 2023. godine, ažuriran: 20. mart 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button