fbpx
KontracepcijaZdravlje

Šta ako zaboravite da popijete pilulu za kontracepciju na godišnjem odmoru?

Bliži se nova sezona odmora, a šta ako zaboravite da popijete pilulu na odmoru? Uprkos naporima da ne propuštate ipak može da se desi da ste zaboravili da popijete pilulu na vreme na godišnjem odmoru.

putovanje 2

Šta ako zaboravite da popijete pilulu na odmoru?

Važno je da znate kako pilule za kontracepciju funkcionišu. One obezbeđuju redovnu dnevnu dozu hormona koji potiskuju prirodne fluktuacije hormona i sprečavaju ovulaciju. Najčešće su u pitanju kombinacija estrogena i progesterona sa placebo pilulama za poslednjih 5 do 7 dana ciklusa da bismo imali krvarenje nalik menstrualnom.

Preskakanje placebo pilula koje se nalaze na kraju pakovanja je beznačajno i nema potrebe da brinete, ako ste na odmoru tokom poslednje nedelje menstruacije.

Nasuprot tome, preskakanje aktivnih pilula može da izazove posledice koje mogu da rezultiraju i neplaniranom trudnoćom. Stoga treba da preduzmete određene korake, ako ste zaboravili pilulu za kontracepciju.

Pilule za kontracepciju na godišnjem odmoru: Zaboravljena pilula

Ako ste zaboravili da ponesete pilule, kupite ih u prvoj apoteci, ukoliko su dostupne. Kada ih uzmete, popijte odmah tabletu ako je prošlo manje od 24 sata, odnosno 2 tablete ako je prošlo više od jednog dana i propustili ste 2 pilule.

Ako ste preskočili dve pilule neophodno je da koristite i rezervni oblik kontracepcije poput kondoma, ako planirate da imate seksualne odnose tokom putovanja. Koristite pilulu za dan posle ako ste imali nezaštićen odnos.

Preskakanje da popijete pilule za kontracepciju (osim onih koje su placebo) može da rezultira nepravilnim krvarenjem na odmoru i mrljama između dva ciklusa, kao i do promena raspoloženja zbog fluktuacije hormona.

putovanje 1

Šta raditi kada se vratite kući?

Ako na odmoru kupite tablete i nastavite da ih normalno pijete, nema razloga da išta menjate kada stignete kući. Međutim, ako niste uspeli da nastavite da pijete pilule tamo ili ste preskočili nekoliko dana tokom putovanja, posavetujte se sa lekarom kada da ponovo počnete. Do novog početka uzimanja pilula i tokom prvih 10 do 14 dana savetuje se korišćenje rezervnog oblika kontracepcije poput kondoma. Ovo su mere predostrožnosti zbog toga što će verovatno doći do nepravilnosti ciklusa.

ako zaboravite da popijete pilulu na godišnjem odmoru
Photo by Pexels

Šta ako zaboravite da koristite druge oblike kontracepcije koju nisu pilule?

Pilule za kontracepciju na godišnjem odmoru nisu jedina stvar koju možete da zaboravite kada je kontracepcija u pitanju. Ukoliko koristite flaster, vaginalni prsten, dijafragmu ili ženski kondom i zaboravite da ih spakujete, važno je da korisitite alternativni i dostupan oblik kontracepcije.

Objavljen: 31. decembar 2022. godine, ažuriran: 20. maja 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button