fbpx
Kontracepcija

Kontracepcija posle porođaja

Zaštita od nove trudnoće nakon porođaja

Neposredno nakon porođaja vam verovatno ni na kraj pameti neće biti seksualni život i razmišljanje o narednom proširenju porodice jer ste tek doneli na svet novi život i sve što želite je odmor i predah. Međutim, taj oporavak od porođaja proći će brže nego što možete zamisliti, a samim tim biće neophodno da se pozabavite i pitanjem kontracepcije.

Kada mogu da zatrudnim nakon porođaja?

Većina žena nosi se mišlju da nakon porođaja ne može da ostane u drugom stanju. Možemo pretpostaviti da su glavni uzroci ove zablude to što menstruacija izostaje (bar neko vreme), ali MOŽETE OSTATI U DRUGOM STANJU IAKO DOJITE. S obzirom na to da menstruacija dolazi u proseku dve nedelje nakon ovulacije može se desiti da ste plodni i neposredno nakon porođaja, zato bi pre upuštanja u seksualne odnose najbolje bilo da se pozabavite pitanjem kontracepcije.

Kontracepcija i dojenje

Aktivno dojenje samo po sebi u prvih šest meseci nakon porođaja predstavlja određeni vid kontracepcije, ali DOJENJE NIJE POUZDANA ZAŠTITA OD TRUDNOĆE jep potoji čitav niz faktora koji pored dojenja utiču na plodnost porodilje. Zato je neophodno razmotriti i druge sigurnije kontraceptivne metode.

Dojiljama su kao sigurniji vid zaštite na raspolaganju:

Metode kontracepcije poput kontraceptivnih pilula, spirale i pilule za jutro posle ne preporučuju se tokom dojenja zbog njihovog mogućeg uticaja na dojenje i sam kvalitet mleka.

Pored pomenutih vidova zašite od trudnoće, možete se odlučiti i za prirodnu kontracepciju, ali imajte u vidu da često može biti nepouzdana.

Najčešći vidovi prirodne kontracepcje:

Koji je najbolji vid kontracepcije nakon porođaja?

Odličan vid zaštite nakon porođaja je kondom, ali ni to nije univerzalno rešenje koje odgovara svima. Iako se mnoge žene pitaju istu stvar, ne postoji najbolji način zaštite od neželjene trudnoće koji je generalno primenljiv na sve.

Vaše telo se nakon trudnoće i porođaja značajno promenilo, pa ne mora da znači da će vam kontracepcija koji ste ranije koristili odgovarati i sada, posebno ukoliko dojite, jer u tom slučaju, kao što je pomenuto, određene vidove kontracepcije je poželjno izbegavati (hormonske pilule, spirala i sl).

Takođe, nakon rođenja deteta/dece, neki parovi odlučuju se i za invazivnije kontraceptivne metode poput sterilizacije.

Naša preporuka je da se nakon porođaja, na kontrolnom pregledu, obavezno posavetujete sa svojim ginekologom koji vid zaštite bi za vas bio najadekvatniji.

Pročitajte još:

Reklame

Related Articles

Back to top button