fbpx
IshranaZdravlje

Koliko dugo pečena piletina može da stoji u frižideru?

Često se dogodi da hrana ostaje i ne treba je bacati, ali postoji dilema – koliko dugo pečena piletina može da stoji, a da je bezbedna za jelo? Moguće je da vam se dešavalo da ostanu delovi pečenog pileta, pohovanog belog mesa ili grilovane piletine. Često se mogu i “reciklirati” i iskoristiti za neko sasvim novo jelo, a majstor u savetima kako da to uradite je svakako Džejmi Oliver.

Koliko dugo pečena piletina može da stoji?

Preporuka je da ostatke piletine u frižideru ne čuvate duže od 3 do 4 dana. Iako hladan vazduh u frižideru usporava razvoj bakterija i kvarenje, ipak ne može da ga zaustavi, pa ne treba čekati predugo.

Kada pripremite hranu, ohladite je i ostavite u frižideru u roku od 2 sata od početka stajanja na sobnoj temperaturi. Od pakovanja takođe zavisi koliko dugo pečena piletina može da stoji u frižideru. Najbolje je da ostatke čuvate u zatvorenoj posudi u frižideru. Flomasterom koji se pere vodom možete da naznačite na posudi i datum, kako biste bili sigurni od kada stoji.

Uvek je bolje da posuda za odlaganje bude staklena ili metalna, i zbog ekoloških, ali i zdravstvenih razloga. Takođe bi bilo dobro izbegavati plastičnu i aluminijumsku foliju.

Kako da znate da li se piletina pokvarila?

Kuvana i pečena piletina mora da bude čvrsta i suva. Ne sme imati ljigavu teksturu, meku na dodir i neprijatan miris. Ako primetite da je potamnela, ima zelenkastu ili žućkastu boju, ipak je bacite.

Kako iskoristiti ostatke piletine?

Kada znate koliko dugo pečena piletina može da stoji, a da se ne pokvari, možete planirati da drugi ili treći dan možda pojedete neko novo jelo uz korišćenje ostataka. Ona je idealna za brze salate, pa možete da napravite cezar salatu od ostataka belog mesa.

koliko dugo pecena piletina moze da stoji
Koliko dugo pečena piletina može da stoji?

Takođe, ostatke pečene piletine možete koristiti da napravite sendvič sebi za posao ili detetu za školu. Uz dodatak salate, ovo može biti kompletan obrok. Možete je koristiti i sa testeninama, uz pirinač, u tortilji ili kao pitu u rerni.

Ukoliko ne znate šta bi mogli da spemate, ovde imate spisak 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?

Objavljen: 15. novembra 2022. godine, ažuriran: 13. decembar 2022. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button