fbpx
Dijabetes

Dijabetes i prehlada

Dijabetes je sam po sebi izazovan, a kada su udruženi dijabetes i prehlada, moramo dodatno biti oprezni.

Kako držati dijabetes tip 2 pod kontrolom tokom prehlade?

Oni koji nemaju autoimunu bolesti i sami znaju kako je ponekad teško nositi se sa prehladom. Osobe koje boluju od dijabetesa tip 2 mogu reći da je borba sa sezonskim virusom dvostruko teža. Usled prehlade, organizam preživljava stres zbog kog šećer može biti viši, a ako želudac ima problem da prima i zadržava hranu, može pak doći do hipoglikemije. Ni jedno ni drugo stanje nije dobro, a boriti se sa tim i prehladom istovremeno, nekada potpuno frustrira i iscrpljuje.

Najvažnije je da se klonite onih koji imaju virus kada god je to moguće. Pravilnom ishranom se trudite da ojačate svoj imunitet. Bilo bi dobro da se redovno vakcinišete protiv sezonskog gripa.

demetra 105
Photo by Jeremy Bishop on Unsplash

Dijabetes i prehlada – šta preduzeti kod dijabetesa tip 2?

Redovno merite nivo šećera u krvi

Tokom prehlade ćete biti pod stresom i verovatno nećete moći da se bavite redovnim fizičkim aktivnostima. Sve ovo vrlo lako može dovesti do toga da je nivo šećera konstantno povišen. Ukoliko do toga dođe, obratite se lekaru oko saveta da li je potrebno da privremeno korigujete terapiju za dijabetes.

Najbolje bi bilo da nivo šećera proveravate svaka 4 sata (čak i na svaka 2, ako je potrebno).

Česta kontrola nivoa šećera u krvi važna je i zbog toga što su simptomi prehlade i gripa nekada slični simptomima niskog šećera, pa je moguće da nećete znati da prepoznate šta je od ta dva u pitanju.

Vodite računa o unosu tečnosti

Važno je da se redovno hidrirate. Unos tečnosti je neprocenjiv. Čak i ako ne osećate žeđ, gledajte da tokom celog dana unosite dovoljno vode, čaja, supe i drugih nezaslađenih napitaka.

Koji su lekovi bezbedni u trudnoći?
Proverite sastav suplemenata i lekova

Nisu svi sirupi, lekovi i suplementi pogodni za dijabetičare. Ako sami kupujete nešto u apoteci, naglasite farmaceutu da imate dijabetes kako bi vam dao adekvatnu terapiju koja neće povećati nivo šećera u krvi.

Dijabetes i prehlada: Nemojte preskakati obroke

Retko ko ima apetit kada je bolestan. Čak i samo zapušen nos će verovatno dovesti do gubitka apetita. Preskakanje obroka može dovesti do pada nivoa šećera u krvi, a neredovni obroci do naglog skoka. Najbolje je da jedete umereno hranu koja vam je dozvoljena i onoliko koliko možete. Malo jogurta, pudinga, barenog integralnog pirinča, krekera ili dvopeka vam može dobro doći.

dijabetes i prehlada
Dijabetes i prehlada

Veoma je važno da se tokom prehlade ne forsirate, jednostavno morate da prikočite, usporite tempo i odležite. Ne možete se foristirati jer posledice mogu biti ozbiljne. Ishrana i adekvatna terapija će uticati na to da što lakše prođete kroz period bolesti i oporavka.

Image by Ryan McGuire from Pixabay

Objavljen: 18. februar 2020. godine, ažuriran: 21. maj 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button