Trudnice se suočavaju sa brojnim strahovima u trudnoći. Nekada ni same više nisu sigurne šta je bezbedno, a šta poželjno u njihovoj ishrani. Sa brojnim nedoumicama se sreću i kada su riba i morski plodovi u trudnoći u pitanju. Na ovim prostorima veliki broj ljudi uopšte nema naviku da jede ribu, pa je ona često nešto što se odlaže i izbegava, kako kada su u pitanju bebe, tako i među trudnicama. Riba nam donosi brojne benefite i preporučljivo je da je redovno konzumirate.
Riba i morski plodovi u trudnoći: Da li smem da jedem ribu u trudnoći?
Većina vrsta ribe je bezbedna u trudnoći pod uslovom da je pravilno spremate i bilo bi dobro da je redovno imate u jelovniku. Kada pripremate ribu, obratite pažnju na par stvari:
Kada ribu izvadite iz rerne ostavite je još 3-5 minuta kako bi se završio proces pečenja.
Znaćete da je meso ribe pečeno ili kuvano kada se meso odvaja od kosti i nije prozirno.
Kod spremanja u mikrotalasnoj pećnici proverite nekoliko različitih tačaka kako bi bili sigurni da je gotovo.
Kozice i jastozi su gotovi kada su crvene boje, meso im je biserne boje, a makaze mlečno bele i čvrste.
Školjke, dagnje i ostrige je potrebno sačekati da se otvore i to je znak da su kuvane.
Obzirom da neke vrste masnih i velikih riba mogu imati i štetne sastojke kao što su polihlorovani bifenili i dioksini, njihov unos je najbolje ograničiti na najviše dva parčeta nedeljno. Masna riba je korisna jer je jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina i drugih hranljivih materija koje su neophodne za razvoj bebinog mozga. Neke od masnih riba koje su najlakše dostupne su: losos, pastrmka, skuša, sardine, tunjevina i inćuni.
Nemojte prečesto jesti ribu u konzervi. Najbolje je da ne pojedete više od dve konzerve nedeljno. Tuna sadrži živu koja vama neće štetiti, ali prevelike količine mogu da smetaju nervnom sistemu bebe. Ajkula sadrži mnogo viši nivo žive, pa bi nju trebali da izbegavate bar tokom trudnoće.
Gotovo svakodnevno možete jesti: škarpinu, oslić, brancin, oradu.
Koje vrste ribe i morskih plodova treba izbegavati u trudnoći?
Sve vrste morskih plodova i ribe koje su sveže su potencijalno rizične. Ne možete znati da li sadrže parazite koji mogu biti opasni za bebu. Ako je suši prethodno bio zamrznut, takav je uglavnom bezbedan, jer smrzavanje ubija parazite. Obavezno se raspitajte, ako se odlučite da jedete suši. Pročitajte i: Suši u trudnoći
Riba koja je dimljena kao što su losos i šaran je bezbedna. Dimljenjem se ubijaju paraziti i bakterije poput listerije. Obratite pažnju da je riba potpuno, a ne delimično dimljena.
Sve vrste ostriga i školjki su bezbedne tek kada su temeljno skuvane jer često sadrže štetne bakterije i viruse koji mogu uzrokovati trovanje. Trovanje sirovom ribom neće naškoditi bebi, ali vama može biti veoma loše.
Ako niste ljubitelj morske ribe razmislite o tome da riblje ulje dodate svojoj ishrani tokom trudnoće.
Uptodate: Fish consumption and marine omega-3 fatty acid supplementation in pregnancy –https://www.uptodate.com/contents/fish-consumption-and-marine-omega-3-fatty-acid-supplementation-in-pregnancy
MotherToBaby: Eating Raw, Undercooked, or Cold Meats and Seafood – https://mothertobaby.org/fact-sheets/eating-raw-undercooked-or-cold-meats-and-seafood/
Objavljen: 5. februara 2018. godine, ažuriran: 11. decembar 2024. godine
Ljudi rođeni 14. avgusta pripadaju znaku Lava, ali ih broj 14 obogaćuje osobinama koje ih čine komunikativnijim, radoznalijim i pokretljivijim od tipičnog Lava. Ovi Lavovi su hrabri govornici, večiti istraživači i duhoviti vođe koji vole da šire svoje znanje i uticaj. U ovom tekstu 1 Rođeni 14. avgusta – osobine ličnosti1.1 14. avgust – ljubav1.2…
Leto i dete – Nekada nam smeta vrućina, ali tokom leta su deca daleko boljeg imuniteta. Razlog tome je sveže voće i povrće koje je dostupno na tržištu, kao i češći boravak na svežem vazduhu. Sa dolaskom leta, roditelji uglavnom misle da su odahnuli i da do jeseni nema odlaska lekaru i susreta sa virusima,…
Saopštenje za javnost Autor: Tamara Petković, glavna urednica portala Demetra Sinoćne scene pucanja petardi, raketa i paljenja u Novom Sadu uznemirile su, ne samo građane koji su primorani da slušaju rafale i vidljivi dim, već i najosetljivije među nama – novorođene bebe u porodilištu Betanija, koje se nalazi na svega 400 metara od epicentra dešavanja.…
Ljudi rođeni 14. avgusta pripadaju znaku Lava, ali ih broj 14 obogaćuje osobinama koje ih čine komunikativnijim, radoznalijim i pokretljivijim od tipičnog Lava. Ovi Lavovi su hrabri govornici, večiti istraživači i duhoviti vođe koji vole da šire svoje znanje i uticaj.
Sa dolaskom leta, roditelji uglavnom misle da su odahnuli i da do jeseni nema odlaska lekaru i susreta sa virusima, temparaturom i lekovima. Nažalost i leto ima svoje mane i zdravstvene poteškoće koje donosi.
Sinoćne scene pucanja petardi, raketa i paljenja u Novom Sadu uznemirile su, ne samo građane koji su primorani da slušaju rafale i vidljivi dim, već i najosetljivije među nama - novorođene bebe u porodilištu Betanija, koje se nalazi na svega 400 metara od epicentra dešavanja.
Vrtoglavica kod dece je uglavnom strašno iskustvo za roditelja, ali obično nije uzrokovana ozbiljnim problemom. Većina mladih se oporavi od gubitka svesti nakon manje od jednog minuta.
Nivo šećera u trudnoći i OGTT je nešto što većina lekara preporučuje da se rutinski uradi. Test provere šećera u krvi (koji se naziva i oralni test opterećenja glukozom ili OGTT) između 24. i 28. nedelje trudnoće radi provere da li postoji gestacijski dijabetes.
Prenatalna nega je jedan od ključnih faktora za zdravu trudnoću, bezbedan porođaj i pravilan razvoj bebe. Važnost prenatalnih pregleda je neupitna. Oni omogućavaju lekaru da prati zdravlje trudnice i ploda, pravovremeno prepozna eventualne komplikacije i savetuje buduću mamu o pravilnoj ishrani, suplementaciji i načinu života.
Trudnoća je jedinstveno iskustvo koje sa sobom donosi mnoge fizičke i emotivne promene. I dok je svaka trudnoća različita, ovo je 10 najčešćih simptoma u trudnoći – neki su blagi i prolazni, dok drugi mogu izazvati nelagodnost. Dobra vest je da većinu njih možete uspešno ublažiti uz odgovarajuću negu i male promene u svakodnevnim navikama.
Dvopek je hrskava, dvostruko pečena vrsta hleba koja se često preporučuje u ishrani osoba koje imaju problema sa varenjem ili se oporavljaju od stomačnih tegoba. Međutim, da li je zdravo jesti dvopek? Da li je dvopek zaista zdrav izbor u svakodnevnoj ishrani? Evo šta kažu stručnjaci i istraživanja.