fbpx
BaštovanstvoStil ŽivotaUređenje doma

Kako se suši lavanda?

Kako se suši lavanda? Kako da što duže zadrži svoj karakterističan miris? Kada se seče lavanda? Gde da je odložite? Zašto lavanda potamni? Spemili smo za vas odgovore na ova i mnoga druga pitanja vezana za ovu lepu i aromatičnu lekovitu biljku.

Lavanda – sečenje, sušenje i čuvanje

Poslednjih godina, lavanda konačno dobija svoje zasluženo mesto i na našim prostorima. Sve češće se gaji kako pojedinačno u vrtovima, tako i kao biljka za dalju obradu na čitavim poljima. Neizostavne su, sve češće i fotografije u poljima lavande. Ova biljka nije previše zahtevna, pa je svako može imati u domu, moguće je čak i na terasi, iako zauzima malo više prostora.

Osim što je lepa, lavanda je i veoma korisna zbog svojih esencijalnih ulja. Stoga ćete je možda koristiti kako za pravljenje čaja, tako i tokom kuvanja, zatim kao prirodno sredstvo protiv moljaca u ormanu ili u prirodnim kozmetičkim proizvodima i za osvežavanje posteljine.

Kako se suši lavanda iz vrta?

Sušenje lavande je jednostavan postupak koji ne zahteva previše truda i vremena. Najbolje je sušiti lavandu kada je u cvetu, jer cvetovi sadrže najveću koncentraciju esencijalnih ulja. Lišće se više koristi tokom kuvanja i u kozmetologiji.

Ako slučajno imate priliku da birate, odlučite se za englesku lavandu koja je najaromatičnija. Međutim i druge vrste poput francuske i španske će vam se dopasti i sasvim će dovoljno mirisati.

kako se suši lavanda

Isecite lavandu dok se pupoljci ne otvore

Najbolje je da lavandu režete dok su joj pupoljci još neotvoreni. Znamo da ćete propustiti najlepši deo cvetanja, ali ovo je faza u kojoj je lavanda najmirisnija. Najsporije je ako lavandu sušite u visećim grozdovima jer će joj možda biti potrebno nekoliko dana da se potpuno osuši.

Za brže sušenje koristite rernu, dehidratator ili mikrotalasnu pećnicu.

Kako seći lavandu za sušenje?

Ako planirate da sušite lavandu u cvetu, secite je ili dugih grančica do lišća (ako ćete je vezivati u snopove) ili tik ispod cveta za sušenje u rerni ili mikrotalasnoj. Najlakše je da je sečete vrtnim manjim makazama ili koristite veće obične. Stabljika je žilava, pa postoji mogućnost da je kidanje i branjem oštetite. Nemojte pokušavati da skinete pupoljke pre nego što se potpuno osuši.

Kada sušite listove (koji gotovo podjednako mogu da lepo mirišu), najbolje je da birate nove listiće koji su jače zelene boje. Najbolje je za rezanje listova ipak sačekati da u junu procveta stablo, da ne biste ostali bez cveta.

lavanda

Kako sve možete da sušite lavandu?

Sušenje u naopako okačenim buketima

Jedan od najlakših načina sušenja je upravo u manjim vezicama koje ćete okačiti. Mana ove metode je što će možda biti potrebno do nedelju dana da biljka bude potpuno suva.

Nemojte vezivati previše biljaka u snop, jer tako možete rizikovati da se pojave plesni. Sasvim je dovoljno 10 do 15 stabljičica. Vežite ih kanapom ili koncem i okačite na jedan duži kanap sa cvetom okrenutim na dole. Snopiće treba okačiti na hladnije i mračno mesto tokom sušenja. Možete ih držati u kuhinji ili garaži.

Proveravajte snopove na svaka dva do tri dana da biste stigli da uočite pojavu buđi.

Sušenje lavande na krpi ili poslužavniku

Možete probati i da koristite metodu sušenja na krpi ili kuhinjskoj rešeci, kao što to radite sa peršunom ili celerom, ali ovako će sušenje trajati najmanje sedam dana. Ako imate dosta lavande, biće vam potrebno i dosta prostora, pa ova metoda možda nije najpraktičnija.

Sušenje lavande dehidriranjem, u rernu ili mikrotalasnoj pećnici

Za sušenje možete upotrebiti dehidratator za hranu. Ako već imate aparat kojim sušite voće i povrće. Ovaj metod je odličan jer traje par sati, a sigurno nećete morati da razmišljate o tome da li ćete biljku spaliti kao što je to slučaj sa rernom.

Ako lavandu sušite u rerni, zagrejte rernu na 90-100 stepeni najviše. Rasporedite lavandu na nepodmazan veliki pleh i proveravajte na svakih 10 minuta da li se dobro osušila.

Za sušenje u mikrotalasnoj će vam biti potreban papirni ubrus ili salveta na koju ćete je staviti. Prvo uključite na minut, a nakon toga produžavajte na svakih 10 sekundi dok ne budete sigurni da je suva.

Znaćete da je lavanda potpuno suva kada cvetovi padaju lako sa stabljike.

Čuvanje osušene lavande

Čuvanje lavande nakon sušenja nije težak postupak. Izloženost svetlosti će učiniti da ona izgubi boju nakon oko godinu dana, a miris može da potraje duže. Važno je imati na umu da nisu sve vrste lavande podjendako aromatične. Neke imaju jaču aromu, dok druge imaju lepši i živopisniji cvet.

Važno je da osušenu lavandu čuvate od svetlosti, toplote i vlage. Ako želite da vam duže traje aroma, te da je naknadno koristite, zatvorite je u kutije koje dobro dihtuju, male vakum kese i ili limene kutije. Potrebno je da lavanda pre odlaganja bude dobro osušena, kako se ne bi ubuđala.

Ako lavandu želite da čuvate duže od godinu dana, možete zalihu osvežiti sa par kapi eteričnog ulja lavande.

Pročitajte: Lavanda – primena u zdravstvene svrhe i domaćinstvu

Fotografije: privatna arhiva

kako se suši lavanda

Literatura:

  1. GetBusyGardening: How to Dry Lavander from your Garden – https://getbusygardening.com/drying-lavender
  2. HGTV: Dried lavander – https://www.hgtv.com/outdoors/flowers-and-plants/herbs/dried-lavender
  3. DryingAllFoods: 5 Easy Methods of Drying Lavender at Home – https://www.dryingallfoods.com/drying-lavender/
  4. MKL: How to preserve your dried lavender – https://driedlavender.net/how-to-preserve-your-dried-lavender/

Objavljen: 2. jul 2021. godine, ažuriran: 19. jun 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button