fbpx
Mentalno zdravljeMojih 5 minuta

Kako da se opustite kada ste pod stresom – 10 povoljnih načina da se opustite

Ukoliko se osećate uznemireno i anksiozno, postoje neki načini kako da se opustite ili bar pokušate da se osećate malo bolje, a koji su uz to i povoljni, te su bar neki od njih dostupni svima.

10 povoljnih načina da se opustite

1.      Masaža samog sebe u borbi protiv stresa

Kada se osetite uznemireno, probajte da se opustite tako što ćete masirati sami određene delove tela. Nekada to čak i nesvesno počnemo da radimo kada smo uznemireni, trljamo ruke, masiramo prste ili ramena. Pokušajte da masirate vrat, uradite par vežbi istezanja, protrljajte čelo i vilicu prstima kako biste se oslobodili napetosti.

2.      Ugasite privremeno sve „wi-fi“ konekcije

Počećete da osećate stres i pritisak kada ste stalno prisutni. Telefoni i računari otežavaju odmor, pa je moguće i da ste pod stresom jer vam se čini da nemate dovoljno vremena. Da biste se opustili, isključite ga na kratko. Sklonite sve ekrane od sebe i udaljite se bar na petnaestak minuta, a idealno na sat vremena, ako to sebi možete da priuštite u datom trenutku.

Pročitajte još:

3.      Kako da se opustite kada ste pod stresom? Pustite muziku

Opšte je poznato da muzika ima opuštajuć uticaj na nervni sistem. Odaberite muziku koju volite, a najbolje je da izbor bude klasična ili džez muzika koja ima ritam sličan otkucajima vašeg srca kada ste u stanju mirovanja. To će pomoći telu da se smiri. Plešite i pevajte kada budete u prilici i sigurno ćete popraviti raspoloženje.

kako da se opustite 3
4. Popodnevna dremka za bolje raspoloženje

Popodnevna dremka može da bude jedan od načina kako da se opustite kada ste pod stresom. Ona pomaže u smanjenju napetosti i poboljšava raspoloženje. U Japanu je omogućeno, za zaposlene koji rade prekovremeno, da imaju pauzu za dremku koja traje do 30 minuta. Više: NYTimes

Ako vam se dešava da spavate kraće od preporučenih 7 sati noću, moguće da ćete posle ručka biti umorni. Dobar san je upravo ono što će vam popraviti raspoloženje i nadoknaditi energiju, a nakon dremke od 15 do najviše 30 minuta, probudićete se odmorni i sveži.

Nasuprot poslepodnevnoj dremki, ako budete spavali više od pola sata, čak 2 do 3 sata, moguće je da ćete se probuditi umorniji nego što ste legli.

5.      Bavite se cvećem

Bilo da izađete ispred kuće u dvorište, na obližnju livadu ili park, da sednete na klupu u gradu i posmatrate cveće, kupite cveće ili uberete bele rade sa livade, cveće popravlja raspoloženje. Ako se osećate napeto, i razmišljate o tome kako da se opustite, razmislite da kupite zelenu biljku za kuću ili kancelariju. Presađivanje cveća čini da se osećamo opušteno. Bolje je da se bavite živim bićima u slobodno vreme, nego da to vreme trošite na društvenim mrežama i elektronskim uređajima. Kućne biljke nude umirujuć efekat za nervni sistem i pomažu kod snižavanja krvnog pritiska.

Pročitajte: Koje biljke najbolje čiste vazduh

6. Kako da se opustite? Izađite napolje

Jedan od najboljih načina da se opustite jeste da provedete vreme na vazduhu. Samo 20 minuta u prirodi će učiniti da se osećate bolje, bez obzira da li je u pitanju gradski park ili vaše dvorište. Zagledajte se u travu, duboko udahnite vazduh, dohvatite list i odvratiće vam pažnju od negativnih misli. Sedite i opustite se u svom okruženju, ne morate da otputujete daleko da biste se osećali bolje. Čak i gledanje fotografija prirode ili televizijske emisije može da učini da se osećate malo bolje. Više: Promenite negativne misli: Terapeutski načini kako da to uradite

kako da se opustite

Još načina kako da se opustite kada ste pod stresom

7. Topla kupka i mirisi su načini da se opustite

Topla kupka deluje umirujuće tako što širi krvne sudove i poboljšava cirkulaciju, a vama pomaže da se opustite. Ljudi koji koriste kupke i idu u turska kupatila osećaju manji nivo stresa i umora, a prema istraživanjima se čak više i smeju. Kupajte se neposredno pre spavanja, kako bi se opustili. Porast pa pad temperature tela će pomoći da lakše zaspite, ali ne zaboravite da se hidrirate kada izađete iz kupatila.

Lavanda i jasmin su mirisi koji će vam pomoći da se opustite. Nabavite eterična ulja ili mirisne štapiće. Možete potražiti i losione za telo sa ovim mirisom. Postoje i sprejevi za posteljicu, kao i vrećice sa osušenom lavandom.

8. Popijte šolju čaja

Nasuprot kafi koji može da pogorša anksioznost, šoljica crnog ili zelenog čaja može pomoći da se opustite. I ove vrste čaja imaju izvesnu dozu kofeina, ali čaj uglavnom prija svima. Za kamilicu se smatra da je blagotvorna pomoć kod anksioznosti.

9. Kako da se opustite kada ste pod stresom? Družite se

Podrška prijatelja i porodice je veoma važna i pomaže da se bolje nosite sa stresom. Nađite vremena da se vidite sa prijateljima, ne odlažite više tu kafu, pozovite da razgovarate telefonom. Možda će vam biti bolje samo ako se nekome požalite šta se dešava u vašem životu.

kako da se opustite 2

10. Kako da se opustite i fokusirate na ono zaista bitno

Ponekad ne treba da radite još više da bi vam bilo bolje, nego naprotiv manje, šta god da je u pitanju. Ako osećate da ste pod pritiskom, možda bi trebalo da usporite i jednostavno rešavate samo prioritetne zadatke. Moguće da će vam u početku biti teško da preraspodelite svoje obaveze, ali vremenom može da vam prija. Napravite listu obaveznih zadataka i onih koji to nisu.

Suština života jeste u malim stvarima, te će vam male stvari i pomoći da se osećate bolje. Ne mogu učiniti da budete sjajno, ako ste u zaista teškom stanju, već je tada potrebna i pomoć stručnog lica. Ali, tokom svakodnevnice, neke rutine koje vam prijaju mogu napraviti čuda.

Objavljen: 29. septembar 2022. godine, ažuriran: 7. avgusta 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button