26.04.2025 07:00

Sarma od kiselog kupusa

Jedno od omiljenih jela je sarma, ali uvek postoji dilema kako je napraviti da se svima dopadne. Postoje razlike u pripremi. U delu Bosne se servira sa sokom od paradajza koji se preliva, u delu Srbije se često jede uz pire krompir. Neki je jedu zapečenu, a u Šumadiji se često pravi zaprška za sarmu. U Bosni, a i nekim delovima Srbije sarma se sprema sa svežim mesom. Ukus se razlikuje, kada se tako meso kuva. Tradicionalno se u Srbiji meso prži sa lukom pre savijanja sarme. Sve zavisi od toga šta vi volite?

prava srpska sarma recept

Foto: MrsPetkovic

Sastojci:

  • 1 veća glavica kupusa
  • 500 grama mlevenog mesa
  • 2 kašike masti (ili ulje)
  • 1 šoljica pirinča
  • 1/2 šoljice soka od paradajza
  • 1 veća glavica luka
  • 1 veća šargarepa
  • 1 srednji krompir
  • 2-3 čena belog luka
  • 100 grama slanine
  • po želji malo suvog mesa ili rebara
  • biber, so, aleva paprika
  • 2-3 lovorova lista
kako se pravi sarma

Kako se pravi sarma?

Istopiti kašiku masti ili malo ulja u većoj plitkoj šerpi ili tiganju. Dodati 100 g sitno seckane slanine i pustiti da se malo prži. Zatim dodati sitno seckani crni luk, a kada dobije staklastu teksturu, dodati i mleveno meso. Propržiti i kada je skoro gotovo, izrendati šargarepu i krompir. Ovo se dodaje da bi ukus bio blaži, ali ako ne volite, ne morate. Zatim dodajte začine, sitno seckan beli luk i na kraju šoljicu pirinča. Vodite računa da je kupus slan, pa nemojte previše soliti. Vegeta i drugi veštački začini nisu neophodni.

Odvojite listove od glavice i po potrebi ih malo isperite vodom (samo u slučaju da je kupus prekiseo). Nemojte previše kako ne bi izgubio hranljive sastojke. Veće listove možete seći na pola.

Šerpu premažite dno i stranice kašikom masti, na dno možete staviti koji list kupusa da se osigurate u slučaju zagorevanja. List stavite na dlan, zatim dodajte kašiku fila, preklopite ivice sa strane, a zatim urolajte i čvrstu sarmu stavite na dno šerpe. Ređajte ih po ivicama u krug, a na kraju popunite i sredinu. Kada popunite jedan red, možete dodati koji list lovora, malo suvog mesa, a zatim nastavite da ređate dalje dok sve ne popunite.

Koliko se kuva sarma?

Kuvanje sarme je od velikog značaja za ukus. Važno je da ne kuvate kratko, a male su šanse da je možete prekuvati. Mnogi čak tvrde da je sarma najukusnija što se više greje. Kuvanje na tihoj vatri traje najmanje 2 sata, a obično se kuva oko 3 sata.

Gotovu sarmu možete nakon hlađenja staviti i u zamrzivač i odleđivati po potrebi.

Foto: MrsPetkovic

sarma recept

Foto: MrsPetkovic