Beba za stolom
Kakve navike beba za stolom treba da ima. Kako će naučiti da se ponaša, ali i da uživa u hrani. Šta sve možete da očekujete i šta treba da dozvolite.
Imajte na umu da reforma torta može čak i da se zaledi i odmrzne kada vam bude potrebna. U frižideru može duže da stoji, pa nema potrebe da pravite manju meru i slično.
Reforma torta je bila posebna poslastica u našoj familiji, a baba je sprema po ovom receptu više od pola veka. Tek skoro sam probala da je napravim, a onda sam i shvatila da je to zapravo bezglutenska reforma torta. Iako možda u startu deluje komplikovano jer ima 4 kore, one se veoma brzo peku, a onda vam ostaje samo da skuvate fil i sve sjedinite.
Možda bi neko umeo da napravi verziju sa manje šećera ili nešto zdravije, ali ja nisam pokušavala. Odlična je baš ovakva kakva jeste, ali ujedno i jača.


Kore za tortu
Za tortu će biti potrebno da ispečete 4 kore. Za svaku od njih treba odvojiti 5 belanaca i umutiti ih sa 10 kašika šećera u beli sneg. Kada je umućeno dodajte 150 grama mlevenih oraha. Sipajte u podmazan ili obložen veći pleh. Pecite oko 15-20 minuta na 180 stepeni. Ovaj postupak ponovite četiri puta.
Fil za tortu
Žumanca koja ostaju stavljajte sve u jednu posudu u kojoj ćete ih kuvati na pari. Kada odvojite svih 20 žumanaca, u njih sipajte šećer u prahu. Umutite mikserom i skuvajte na pari. Kada je skuvano dodajte i 300 grama čokolade. Promešajte dok se čokolada ne istopi a nakon toga ostavite fil da se hladi. U ohlađen fil dodajte 500 grama putera i sve dobro umutite mikserom. Filujte između svake kore, a najviše ostavite za poslednji sloj.
Kada završite, izrendajte preko čokoladu. Ostavite tortu oko 2 sata, ukoliko nije previše toplo, van frižidera, kako bi kore mogle dobro da upiju fil, pa je tek onda odložite u frižider. Ovo je najbolja praksa kod svake torte kako bi kore bile što sočnije. Kada je odmah odložite u frižider, fil se previše brzo stegne, a onda kore nekada budu suvlje.
Imajte na umu da reforma torta može čak i da se zaledi i odmrzne kada vam bude potrebna. U frižideru može duže da stoji, pa nema potrebe da pravite manju meru i slično.

Više recepata možete pronaći na @demetra.portal
Objavljeno: 12. novembra 2022. godine, ažurirano: 3. oktobra 2025. godine
Još recepata:
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Kakve navike beba za stolom treba da ima. Kako će naučiti da se ponaša, ali i da uživa u hrani. Šta sve možete da očekujete i šta treba da dozvolite.
Dok se neki pitaju kada odabrati momenat da se venčate i kako da znate da je partner onaj pravi, druge muči pitanje: kako održavati iskru u braku? Da li je moguć blizak i romantičan odnos i posle više godina u bračnoj zajednici?
Kako se navodi u istraživanjima Univerziteta u Tel Avivu, osobe obolele od dijabetesa tip 2 koje preskoče doručak tokom celog dana imaju skokove glukoze u krvi. Preskakanje doručka povećava nivo šećera u krvi nakon ručka, ali i posle večere.
Čitateljka se obratila logopedu jer je beba prestala da govori mama i tata, a to je znala. Ima samo 10 meseci.
Ako imate znake prevremenog porođaja ili mislite da vam curi plodova voda, nazovite lekara, koji će verovatno tražiti da idete u bolnicu na daljnju procenu.
Ne propustite najnovije vesti, ekskluzivne ponude i korisne informacije. Prijavite se na naš newsletter.
Kalendar trudnoće od 1. do 42. nedelje trudnoće i kalendar za svaki mesec trudnoće (1. do 9. meseca trudnoće)
Dok se neki pitaju kada odabrati momenat da se venčate i kako da znate da je partner onaj pravi, druge muči pitanje: kako održavati iskru u braku? Da li je moguć blizak i romantičan odnos i posle više godina u bračnoj zajednici?
Kako se pravi originalna tzatziki salata koju možete koristiti uz različite vrste jela?
Ovo je jedan veoma ukusan vegetarijanski recept za njoke sa prokeljom i dokaz da možemo veoma zdravo povrće, kao što je prokelj, napraviti na ukusan način.
Ako volite one obične pekarske kifle od punog testa, teške, a ne vazdušaste, ovo je pravi recept kako da ih napravite.
Dok piletina može biti mnogo blaga i "utopiti se" u ukus graška, junetina je dovoljno dominantna da se u jelu i grašak i junetina osećaju baš kako treba.
Gibanica bez sira je jedno od najjednostavnih jela. Za pripremu vam ne treba nikakvo predznanje ni iskustvo u kuhinji. Dovoljno je da obezbedite potrebne sastojke, imate pleh, rernu i to je to. Pratite uputstva i nećete pogrešiti.