Reforma torta je bila posebna poslastica u našoj familiji, a baba je sprema po ovom receptu više od pola veka. Tek skoro sam probala da je napravim, a onda sam i shvatila da je to zapravo bezglutenska reforma torta. Iako možda u startu deluje komplikovano jer ima 4 kore, one se veoma brzo peku, a onda vam ostaje samo da skuvate fil i sve sjedinite.
Možda bi neko umeo da napravi verziju sa manje šećera ili nešto zdravije, ali ja nisam pokušavala. Odlična je baš ovakva kakva jeste, ali ujedno i jača.
Sastojci za reformu
20 jaja
40 kašika šećera
600 grama oraha
250 grama šećera u prahu
400 grama čokolade
500 grama putera
Kako se pravi reforma torta?
Kore za tortu
Za tortu će biti potrebno da ispečete 4 kore. Za svaku od njih treba odvojiti 5 belanaca i umutiti ih sa 10 kašika šećera u beli sneg. Kada je umućeno dodajte 150 grama mlevenih oraha. Sipajte u podmazan ili obložen veći pleh. Pecite oko 15-20 minuta na 180 stepeni. Ovaj postupak ponovite četiri puta.
Fil za tortu
Žumanca koja ostaju stavljajte sve u jednu posudu u kojoj ćete ih kuvati na pari. Kada odvojite svih 20 žumanaca, u njih sipajte šećer u prahu. Umutite mikserom i skuvajte na pari. Kada je skuvano dodajte i 300 grama čokolade. Promešajte dok se čokolada ne istopi a nakon toga ostavite fil da se hladi. U ohlađen fil dodajte 500 grama putera i sve dobro umutite mikserom. Filujte između svake kore, a najviše ostavite za poslednji sloj.
Kada završite, izrendajte preko čokoladu. Ostavite tortu oko 2 sata, ukoliko nije previše toplo, van frižidera, kako bi kore mogle dobro da upiju fil, pa je tek onda odložite u frižider. Ovo je najbolja praksa kod svake torte kako bi kore bile što sočnije. Kada je odmah odložite u frižider, fil se previše brzo stegne, a onda kore nekada budu suvlje.
Imajte na umu da reforma torta može čak i da se zaledi i odmrzne kada vam bude potrebna. U frižideru može duže da stoji, pa nema potrebe da pravite manju meru i slično.
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.