Imajte na umu da reforma torta može čak i da se zaledi i odmrzne kada vam bude potrebna. U frižideru može duže da stoji, pa nema potrebe da pravite manju meru i slično.
Reforma torta je bila posebna poslastica u našoj familiji, a baba je sprema po ovom receptu više od pola veka. Tek skoro sam probala da je napravim, a onda sam i shvatila da je to zapravo bezglutenska reforma torta. Iako možda u startu deluje komplikovano jer ima 4 kore, one se veoma brzo peku, a onda vam ostaje samo da skuvate fil i sve sjedinite.
Možda bi neko umeo da napravi verziju sa manje šećera ili nešto zdravije, ali ja nisam pokušavala. Odlična je baš ovakva kakva jeste, ali ujedno i jača.
Sastojci za reformu
20 jaja
40 kašika šećera
600 grama oraha
250 grama šećera u prahu
400 grama čokolade
500 grama putera
Kako se pravi reforma torta?
Kore za tortu
Za tortu će biti potrebno da ispečete 4 kore. Za svaku od njih treba odvojiti 5 belanaca i umutiti ih sa 10 kašika šećera u beli sneg. Kada je umućeno dodajte 150 grama mlevenih oraha. Sipajte u podmazan ili obložen veći pleh. Pecite oko 15-20 minuta na 180 stepeni. Ovaj postupak ponovite četiri puta.
Fil za tortu
Žumanca koja ostaju stavljajte sve u jednu posudu u kojoj ćete ih kuvati na pari. Kada odvojite svih 20 žumanaca, u njih sipajte šećer u prahu. Umutite mikserom i skuvajte na pari. Kada je skuvano dodajte i 300 grama čokolade. Promešajte dok se čokolada ne istopi a nakon toga ostavite fil da se hladi. U ohlađen fil dodajte 500 grama putera i sve dobro umutite mikserom. Filujte između svake kore, a najviše ostavite za poslednji sloj.
Kada završite, izrendajte preko čokoladu. Ostavite tortu oko 2 sata, ukoliko nije previše toplo, van frižidera, kako bi kore mogle dobro da upiju fil, pa je tek onda odložite u frižider. Ovo je najbolja praksa kod svake torte kako bi kore bile što sočnije. Kada je odmah odložite u frižider, fil se previše brzo stegne, a onda kore nekada budu suvlje.
Imajte na umu da reforma torta može čak i da se zaledi i odmrzne kada vam bude potrebna. U frižideru može duže da stoji, pa nema potrebe da pravite manju meru i slično.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Zdravstveno, rođeni 10. oktobra treba da vode računa o cirkulaciji i kardiovaskularnom sistemu. Često su podložni stresu, jer mnogo energije troše na balansiranje između ličnih i profesionalnih obaveza.
Nameštaj je ključni deo svakog doma, a pravilna nega i čišćenje nameštaja mogu značajno produžiti njegov vek trajanja. Bez obzira na to da li je izrađen od drveta, kože, tkanine ili metala, svaki materijal zahteva specifične metode održavanja. U ovom vodiču saznaćete kako pravilno negovati i čistiti različite vrste nameštaja.
Rođeni 9. oktobra često su skloni iscrpljivanju jer ulažu previše energije u svoje poslove i projekte. Mogu imati problema sa probavom i varenjem usled stresa.
Kreiranje jesenje kapsulne garderobe je savršen način da organizuješ svoj ormar i izgradiš bezvremenske kombinacije koje odišu stilom. Nekoliko pažljivo odabranih komada – ženska jakna, kaput, klasični džemperi, dobro krojene ženske farmerke i udobne gležnjače – dovoljno je da se stvore elegantni i praktični autfiti za svaku priliku. Brend Reserved nudi odeću i aksesoare u toplim jesenjim tonovima, koji se savršeno uklapaju i naglašavaju tvoj lični stil.
Verujemo da se svako iznervira kada mu neko jelo ne uspe onako kako je planirao. Nema ništa gore od toga da pečete sveže kolačiće, očekujući savršene rezultate, a onda shvatite da izgledaju kao palačinka. Budu ukusni, meki, lepi, ali vizuelno nije to to.
Toliko puta ste u filmovima videli kako spremaju američke palačinke za ručak, ali niste sigurni po kom biste receptu mogli da napravite provereno dobre.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.