Rođeni 2. oktobra – osobine ličnosti, ljubav, karijera i karakter
Rođeni na ovaj datum vole da rade u timskom okruženju. Retko su samostalni borci – više im odgovara da grade, povezuju i podržavaju.
Kako se pravi potaž od blitve? Šta da dodate? Kako da bude ukusan?
Ukoliko želite da napravite brz, zdrav obrok, posebno za decu koja nisu uvek raspoloženi za različite strukture obroka, potaž od blitve može da bude sjajan izbor. Možete ga napraviti na više načina, ali mi ćemo vam navesti dva. U zavisnosti od toga koliko ste vešti i koliko imate vremena.
Stavite u 2 litre vode da se kuvaju šargarepa, luk, lovorov list, biber u zrnu, so, peršun, paštrnak, možete dodati i meso. Nakon što se kuva 20-30 minuta, dodajte krompir isečen na kocke. Par minuta pre nego što je potpuno skuvan krompir (probajte viljuškom), dodajte opranu i isečenu na kocke blitvu. Prvo dodajte koren, a 5 minuta kasnije i listove. Dovoljno je da se kuva 2-3 minuta.
Nakon toga procedite tečnost, a svo povrće (osim lovora i bibera u zrnu i središnjeg dela paštrnaka) vratite i izmiksajte štapnim mikserom. Druga opcija je da skuvano povrće izmiksate u seckalici i vratite u tečnost. Dodajte još soli ili mešavinu začina, ako je potrebno.
Nakon serviranja dodajte malo pavlake za kuvanje ili kisele pavlake.
Ukoliko nemate previše vremena, a želite brz i zdrav obrok, u litar vode sipajte malo maslinovog ulja i nakon što provri, jedan krompir iseckan na kockice. Posle 15-ak minuta, dodajte kocku za supu, malo soli i vezu blitve iseckanu na komade. Dodajte i pola kašičice belog luka u granulama ili sitno seckan jedan čen.
Posle par minuta, proverite da li su skuvani krompir i blitva i sve izmiksajte štapnim mikserom. Prilikom posluživanja dodajte pavlaku.
Ovu i još mnoštvo drugih ideja za ručak možete naći na spisku: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?
Objavljen: 9. decembra 2023. godine, ažuriran: 4. avgusta 2025. godine
Još recepata:
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum vole da rade u timskom okruženju. Retko su samostalni borci – više im odgovara da grade, povezuju i podržavaju.
Nemoj se obeshrabriti ako beba često traži dojku – to ne znači da nemaš mleka, već da telo dobija signal da ga pravi više!
Najbolje osobine devica imaju veze sa načinom na koji brine o onome oko sebe. Ona će verovatno ceniti promene, rast i nepredvidljivost – čak i ako to prezire u početku i ne libi se da isto i pokaže.
Zdravlje rođenih 1. oktobra najviše zavisi od toga koliko uspevaju da održe unutrašnju ravnotežu. Stres i konflikti negativno utiču na njihovo telo, posebno na bubrege i donji deo leđa.
Dobra vest je da na mnoge faktore možemo uticati – zdrav način života i usvajanje dobrih navika može usporiti ovaj proces i pomoći da starimo „zdravije“.
Ne propustite najnovije vesti, ekskluzivne ponude i korisne informacije. Prijavite se na naš newsletter.
Kalendar trudnoće od 1. do 42. nedelje trudnoće i kalendar za svaki mesec trudnoće (1. do 9. meseca trudnoće)
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Krem čorba od celera se veoma brzo i lako pravi, a jedna je od zdravijih opcija ručka ili predjela. Potaž od celera je i sjajna ideja za večeru.
Od ćuretine često beže misleći da se ukus posebno razlikuje od drugih vrsta mesa, međutim, gotovo da nema razlike između belog ćurećeg i pilećeg mesa.
Nedeljni ručak, domaća supa sa knedlama, a nakon toga bareno meso i paradajz sos. Da li vam je to poznato?
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.