Kako se pravi potaž od blitve? Šta da dodate? Kako da bude ukusan?
Ukoliko želite da napravite brz, zdrav obrok, posebno za decu koja nisu uvek raspoloženi za različite strukture obroka, potaž od blitve može da bude sjajan izbor. Možete ga napraviti na više načina, ali mi ćemo vam navesti dva. U zavisnosti od toga koliko ste vešti i koliko imate vremena.
Potaž od blitve – sastojci za složeniju verziju potaža:
2 veze blitve
1 praziluk ili glavica crnog luka
2 čena belog luka ili kašičica belog luka u granulama
2 srednja krompira
3 veće šargarepe
1 peršun/pašrtnak koren
veća kockica korena celera
par zrna bibera
1 lovorov list
so
malo pavlake za kuvanje ili kisele pavlake
maslinovo ulje (možete staviti i da se kuva sa leđima pilećim, a onda vam ne treba masnoća u vidu ulja)
Kako se pravi potaž od blitve?
Stavite u 2 litre vode da se kuvaju šargarepa, luk, lovorov list, biber u zrnu, so, peršun, paštrnak, možete dodati i meso. Nakon što se kuva 20-30 minuta, dodajte krompir isečen na kocke. Par minuta pre nego što je potpuno skuvan krompir (probajte viljuškom), dodajte opranu i isečenu na kocke blitvu. Prvo dodajte koren, a 5 minuta kasnije i listove. Dovoljno je da se kuva 2-3 minuta.
Nakon toga procedite tečnost, a svo povrće (osim lovora i bibera u zrnu i središnjeg dela paštrnaka) vratite i izmiksajte štapnim mikserom. Druga opcija je da skuvano povrće izmiksate u seckalici i vratite u tečnost. Dodajte još soli ili mešavinu začina, ako je potrebno.
Nakon serviranja dodajte malo pavlake za kuvanje ili kisele pavlake.
Ukoliko nemate previše vremena, a želite brz i zdrav obrok, u litar vode sipajte malo maslinovog ulja i nakon što provri, jedan krompir iseckan na kockice. Posle 15-ak minuta, dodajte kocku za supu, malo soli i vezu blitve iseckanu na komade. Dodajte i pola kašičice belog luka u granulama ili sitno seckan jedan čen.
Posle par minuta, proverite da li su skuvani krompir i blitva i sve izmiksajte štapnim mikserom. Prilikom posluživanja dodajte pavlaku.
Ljudi rođeni 15. avgusta nalaze se na vrhuncu lavlje sezone, pa nije ni čudo što su impresivni, ponosni i izrazito harizmatični. Njihova energija pleni, a broj 15 im dodaje umetničku žicu, senzualnost i brižnost. Ovi Lavovi su često osobe koje zrače toplinom, samopouzdanjem i elegancijom.
Sinoćne scene pucanja petardi, raketa i paljenja u Novom Sadu uznemirile su, ne samo građane koji su primorani da slušaju rafale i vidljivi dim, već i najosetljivije među nama - novorođene bebe u porodilištu Betanija, koje se nalazi na svega 400 metara od epicentra dešavanja.
Prva bebina temperatura je jedna od frustrirajućih stvari jer su tada svi uznemireni i nisu sigurni šta treba da rade i kako da postupe. Način merenja temperature kod beba je jedna u nizu dilema.
Leti je sve drugačije - dani su duži, noći toplije, telo opuštenije, a srce... često spremno za avanturu. Mnoge žene priznaju da su se baš tokom letnjih meseci zaljubile, uplovile u neku burnu vezu ili doživele romantičnu priču za pamćenje.
Zamka u koju roditelji često upadnu jeste da posle određenog vremena "uskoče u pomoć" i ponude rešenje, umesto da imaju veru da će njihovo dete izdržati tu neprijatnost.
Overena saglasnost drugog roditelja često je ključan dokument koji potvrđuje da jedan roditelj ili staratelj ima dozvolu da vodi dete preko granice. Ovaj dokument je posebno važan u slučajevima razvedenih roditelja, starateljstva ili kada dete putuje sa trećom osobom.
Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
U nekim kulturama, crvena može imati različite konotacije koje mogu uticati na preferencije. Na primer, u nekim azijskim kulturama crvena je simbol sreće i prosperiteta, dok u drugim može biti povezana s opasnošću ili upozorenjem.
Recept za američke palačinke sa jabukama. Pravila sam ih sa jabukama u testu, ali i jabukama preko. Testo je samo po sebi toliko lepo, a ne previše slatko, da možete samo dodati i prah šećer ili neko drugo voće, krem ili šta volite.
Prebranac je jedno od omiljenih tradicionalnih jela i često se nalazi na posnoj trpezi. Svakako ga možete praviti u varijanti koja nije posna, odnosno sa kobasicama, na primer, ili sa mašću umesto ulja.