fbpx
Logoped

Dete od četiri godine ne priča

Vaspitačica se obratila logopedu zbog toga što dete od četiri godine ne priča u grupi koju vodi, pa je zanima mišljenje stručnjaka.

Vaspitačica pita logopeda za devojčicu iz grupe koju vodi, a koja malo priča

Poštovani,

Potreban mi je vaš savet i mišljenje ukoliko je to moguće ovim putem. Naime, radim kao vaspitač u vrtiću, od skoro u grupi dece od 4 godine. U grupi imam devojčicu koja ovih dana puni 4 godine, a koja ne govori. Jako je lepa, interesantna, omiljena u društvu, potpuno samostalna u hranjenju, oblačenju, svlačenju, korišćenju toaleta. Lepo jede i spava. Motorički potpuno prati svoj uzrast. Ali ne govori, svega par reči. Ide kod logopeda već godinu dana, tri puta nedeljno, mama kaže da ima napretka, ali ja ga ne vidim. Ona se služi gestikulacijom i mimikom.

Često menja raspoloženja – mislim da joj je kod kuće sve dozvoljeno i sve je u redu, dok je po njenom, ako nije po njenom, ona se ljuti i saginje glavu i plače. Inače je deca jako vole i ona puno voli decu, igra se, učestvuje u svim aktivnostima. Crta i boji – ništa lošije od svojih vršnjaka. Odgovara sa da ili ne na sva pitanja. Ponavlja reči ako joj kažem u slogovima. Ali i to teško ide. Ali, na primer, kada je pitam da mi kaže nešto sama, šta joj treba, ona kaže nešto, ali ne izgovori pravilno.

Od reči ima mama, tata, ma beba, baba, deda, nena. Ponavlja kratke reči, duže na slogove, ali uglavnom greši. Za sebe kaže ja, pokaže koliko ima godina, a u igri sa decom ispušta glasove aaaaa i deca je razumeju, jer odlično gestikulira i mimika joj je dobra. Volela bih da joj pomognem da progovori što pre. Roditelji nisu baš najažurniji. Ne bih da se previše mešam, vidim da su oni u fazonu da je njoj super, samo na slogove pričamo i završavaju priču.

Posavetovala bih ih da odu negde gde će se neko stručnije pozabaviti njom, osećam da bi uz više truda progovorila. Njoj je teško da izgovori. Napor joj je. Sve ostalo je super. Šta mislite može li ona ikada pričati kao ostala deca, hoće li moći da ih dostigne i kako da joj pomognem? Šta mogua da radim, da je oslobodim da govori, da glasno kaže, da je ne bude sramota da govori. Napominjem da je pažnja potpuno ok.

Hvala unapred,

Nevena

Odgovori logopeda

Odgovor logopeda: Dete od četiri godine ne priča

Poštovana Nevena,

Devojčicu ste lepo opisali  i vidim da dobro poznajete dete. Iz tih podataka vidimo da je dete socijalizovano i emotivno zrelo.
Ono što je kod nje u kašnjenju je svakako govor. A sudeći po roditeljima i inteligencija nije oštećena.
Iskrena da budem, nisam imala puno primera u praksi da deca sve razumeju a da pri odgovaranju daju slogovne odgovore, taj deo mi nije najjasniji.
Govor je kod nje krenuo da se razvija, prve reči sa razumevanjem postoje, ali koliko sam razumela vrlo oskudno i jedosložne.

Humani papiloma virus 4
Dete od četiri godine ne priča


Volela bih da znam koja je njena dijagnoza i njen početni status obzirom da roditelji primećuju napredak. Moguće je da je oralna motorilka oštećena, pa da iz tog razloga ne moze da daje potpune odgovore ili da je nešto neurološki… Nije zahvalno da dajem dijagnoze, a da dete nisam videla.

Što se vašeg udela u njenom govornom razvoju tiče, nastavite kao i do sad, da joj se obraćate nešto sporijim tempom govora, sa kraćim rečenicama, ”nagrađujte” za date odgovore, uključujte je u grupne aktivnosti….

Najveća je uloga roditelja i njenog terapeuta, a nadam se da je još napredovala od kad ste mi poslali mail. Molim Vas, ako budete imali jos neka pitanja mozete me kontaktirati ovim putem ili preko telefona 063/430037.

Dete od četiri godine ne priča
Dete od četiri godine ne priča

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

 

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button