fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Zašto su keksići ispali spljošteni? 4 razloga i kako da ih rešite

Šta ako keksići ili kolači narastu dok se peku, ali splasnu nakon vađenja iz rerne? Zašto su keksići ispali spljošteni? Da li vam se ovo ikada desilo? Napisaćemo vam moguće uzroke, a vi isprobajte gde ste pogrešili, a možda ćete odmah i prepoznati grešku.

Verujemo da se svako iznervira kada mu neko jelo ne uspe onako kako je planirao. Nema ništa gore od toga da pečete sveže kolačiće, očekujući savršene rezultate, a onda shvatite da izgledaju kao palačinka. Budu ukusni, meki, lepi, ali vizuelno nije to to.

Zašto kolači nisu narasli ili su pali?

1. problem zašto su keksići ispali spljošteni: PUTER JE PREVIŠE MEK

U mnogim receptima ćete pročitati da puter treba da bude omekšao i ovo je prilično nejasan termin, pa ga svako tumači drugačije. Zapravo, tajna je u tome da je omekšali puter vrlo specifičan za pečenje. Treba ga ostaviti oko 30-60 minuta na sobnoj temperaturi da postane mek za rad, ali da bude hladan na dodir. Testiraćete tako što ćete prstom probati da ostavite udubljenje.

Maslac razmekšan na sobnoj temperaturi je prave konzistencije da bude mek i kremast kada ga umutite sa šećerom. Vazduh će ući u njega tokom mućenja i rezultiraće vazdušastim kolačićima.

Ako je puter previše topao, kolačići neće biti tako meki i manje će narasti, jer u njemu neće biti dovoljno vazduha. Puter koji je suviše ugrejan i mek, u rerni će se rastopiti i biće razlog zašto su keksići ispali spljošteni.

Kako da rešite problem: OHLADITE TESTO

Nakon što zamesite testo, ostavite ga u frižideru da postane čvrsto na dodir, oko sat vremena. Ovo će ohladiti puter, tako da se neće brzo širiti u rerni. Možda kolačići neće biti baš toliko vazdušati, ali se neće ni slepiti.

keks sa bademom

2. problem zašto kolači nisu narasli: STAVLJATE IH U VRUĆ PLEH

Tokom pravljenja keksića, nakon što ispraznite jedan pleh, možda ubacujete novu turu u taj vruć hleb. Ovu situaciju ćete prepoznati tako što je prva tura ispala odlična, a druga se razlila tako da se nekad keksići i spoje. Zašto? Opet je problem u puteru. Vruć pleh uzrokuje da se puter prebrzo topi i testo se razliva, pre nego što počne da se peče.

Kako da rešite problem: Ohladite pleh hladnom vodom

Ako nemate više plehova, onda sačekajte par minuta da se rashlade do mlakog, pa ih potpuno ohladite vodom i prebrišite, pa ređajte novu turu.

3. problem zašto su keksići ispali spljošteni: VAŠA PEĆNICA JE PREVIŠE VRUĆA

Zašto vam kolači nisu narasli? Jedan od razloga može da bude i previše vruća rerna. Ako previše zagrejete rernu, opet će maslac brzo početi da se topi, pre nego što ostali sastojci uspeju da održe strukturu keksića. Što se puter bude brže širio, tako će smesa biti tečnija, a kolači spljošteniji.

Kako da rešite problem: Podesite adekvatnu temperaturu

Da biste izbegli da keksići budu spljošteni odmah spustite temperaturu za nekoliko stepeni i produžite vreme pečenja. Odlična investicija je termometar za pećnicu. Tako ćete znati tačnu temperaturu vaše rerne.

Zašto su keksići ispali spljošteni
4. problem: Pogrešno izmereni sastojci

Ako pokušate da nevešto modifikujete recept i smanjite odnos nekog od sastojaka: brašna, putera ili šećera, to bi mogao biti razlog zašto su kolači pali. Ovo se može dogoditi i ako okvirno dodajete sastojke bez preciznog merenja.

Kada se kaže šolja, onda je to šolja do vrha, poravnata nožem. Na primer. Šećer skuplja tečnost i ako ga smanjite može doći do razlivanja, kao i ako povećate količinu putera.

Kako da rešite i ovaj problem: Precizirajte količine

Ako ste neki sastojak smanjili, jednostavno se držite preciznog recepta drugi put. Ako vam se testo čini premeko, dodajte malo brašna ili prvo dobro ohladite smesu. Ako vam ne uspeju, možete ih korisiti mrvljene preko sladoleda ili kao mešavinu za koru druge torte ili kolača.

Recepti: Porodična trpeza, Više recepata na Instagram profilu: @demetra.portal

Objavljen: 10. januara 2023. godine, ažuriran: 21. mart 2023. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button