Svinjska džigerica sa paprikom i lukom
Džigerica ne spada u hranu koju ljudi previše vole da jedu, te i svinjska džigerica sa paprikom nije među omiljenim jelima. Ipak, džigerica je zapravo veoma zdrava i odlična je za osobe koje pate od anemije, ali ni sa njom ne treba preterivati. Idealno je da napravite obrok u kom nećete uneti previše džigerice, a da se sastoji i od drugih korisnih namirnica.
Sastojci:
- 400 g svinjske džigerice
- oko 3 srednje paprike (nije važno koje)
- 1 veća glavica luka
- 3 čena belog luka
- malo soka od paradajza (par kašika)
- par kašika brašna
- svinjska mast ili ulje
- aleva paprika, biber i so po ukusu
Kako se sprema džigerica sa paprikom i lukom?
Džigericu iseckajte na kockice dužine oko 2-3 cm. Uvaljajte ih dobro u brašno. U tiganj ili pliću šerpu stavite mast da se greje (ili ulje). Crni luk očistite i isecite na pola, pa onda na tanje listiće. Uvek je lepše kada se luk seče na listove za ovakva jela, a ne sitno i na kockice. (Osim ukoliko imate decu koja ne vole, pa morate da kamulfirate namirnice).
Prvo stavite luk da se prži, a nakon toga dodajte i džigericu. Pržite prvo poklopljeno, jer svinjska džigerica, kao i ostale nekada jako prska, pa možete da se povredite ili upropastite kuhinju. Dok se svinjska džigerica, a treba joj par minuta, očistite i izrežitepapriku prvo na pola, a zatim na tračice.
Čim vam se učini da je džigerica propržena, dodajte luk i ostavite još koji minut. Nakon toga dodajte oko pola čaše vode, paradajz sok, sitno iseckan beli luk, biber i alevu papriku. Preklopite i povremeno mešajte uz dodavanje još vode, ako primetite da se lepi ili je pregusto dok se masa za par minuta ne sjedini lepo.
Tek kada je džigerica sa paprikom i lukom spremljena, dodajte i so. SO se NIKADA ne dodajte u džigericu pre nego što je gotova, kako se ne bi stvrdnula. Ostaće meka samo ako se posoli tek kada je gotova.
Ovu i još mnoštvo drugih ideja za ručak možete naći na spisku: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?
Više recepata na Instagram profilu: @demetra.portal