fbpx
Ishrana

Objavite rat anemiji: 10 namirnica bogatih gvožđem

Kako da nemate problem sa anemijom?

Gvožđe je izuzetno važan sastojak za funkcionisanje organizma jer pomaže u transportu kiseonika. Nedostatak gvožđa uzrokuje anemiju, a hroničan manjak gvožđa osim osećaja slabosti i umora može da izazove i mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme.
Posebno sklone anemiji su žene u reproduktivnom dobu, a jedan od glavnih razloga je menstrualni ciklus tokom koga gube veću količinu krvi.
Čovek usvoji tek 10-15 odsto gvožđa koje unese kroz hranu. Jedino trudnice usvajaju veći procenat zbog usporenog varenja koje omogućava bolje iskorištenje hranljivih materija.

Preporučena dnevna doza gvožđa za odraslog čoveka je 18 mg. Tokom trudnoće potrebe za gvožđem narastaju do 30 mg dnevno, a tokom dojenja se vraćaju u normalu na 18 mg dnevno. U menopauzi su oko 10 mg.

Gvožđe se mnogo efikasnije usvaja iz životinjskih proizvoda (15-35%) u odnosu na biljne (2-20%).

Usvajanje gvožđa će pospešiti vitamin C pa se zato preporučuje da se uz namirnicu bogatu gvožđem popije limunada, pojede pomorandža ili na primer crvena paprika.

Usvajanje će biti manje efikasno ukoliko se uz gvožđe unosi kalcijum, odnosno namirnice bogate kalcijumom kao što je na primer mleko. Takođe i kofein koga najviše ima u kafi i čaju otežava absorpciju gvožđa iz namirnica.

Reklame
1 2Next page

Related Articles

Back to top button