Recept za posni rolat od kikirikija koji se veoma jednostavno pravi. Neko voli da ga pravi sa sitnijim kikirikijem, mi volimo krupniji i još da dodam preko, pa izgleda malo više „rustično“, ali je ukus odličan.
Važno je da ga držite u frižideru do samog iznošenja, jer je moguće da malo omekša na toplom.
Šta je potrebno za posni rolat od kikirikija?
Ovaj kolač se pravi mikserom i potrebno vam je sve ukupno oko 10 minuta i da odstoji par sati u frižideru pre sečenja. Sastojci za posni rolat od kikirikija:
250 grama kikirikija neslanog pečenog ili blanširanog (od toga će vam trebati 100 g potpuno mlevenog i 150 g krupnijeg mlevenog ili izmrvljenog
2 kašike proprženog brašna ili 2 kašike mlevenog posnog keksa za bolju konzistenciju
250 grama sojinog maslaca ili margarina
125 g šećera u prahu
2 kašike kakaoa
Kako se pravi posni rolat od kikirikija?
Sameljite kikiriki. U te svrhe ja uvek koristim seckalicu, jednu količinu potpuno sameljem, drugu ostavim u krupnijim komadićima. Ako ćete koristiti brašno, mora se propržiti u šerpici (samo brašno, bez podmazivanja bilo čega) 2-3 minuta da porumeni.
Umutiti maslac (margarin) sa šećerom, u to dodati brašno (keks) i mleveni kikiriki. Podeliti smesu na 2 dela i u jedan deo dodati kakao.
Na plastičnoj foliji razvući jedan deo u pravougaonik debljine oko 2-3 mm pa preko razmazati i drugi deo. Ostaviti na podlozi u frižideru par minuta da se stegnu i onda ga urolati, pa opet ostaviti da tako stoji par sati dok se skroz ne stegne. Kada se stegne, razviti ga i sa svih strana dobro uvaljati u seckani kikiriki. Posle toga ga secite i možete dodatno svaki pojedinačno umočiti u kikiriki (ako je preostalo) ili ostaviti da se vide šare.
Fotografije: Privatna arhiva, tanjir korišćen za slikanje Marin atelje
Ljudi rođeni 23. avgusta nalaze se na prelazu između znaka Lava i Device, pa često u sebi nose najbolje osobine oba znaka. S jedne strane su organizovani, analitični i vredni, a s druge šarmantni, samopouzdani i puni entuzijazma.
Nema sumnje da je za normalne uslove dojenje najbolje za vaše dete. Prednosti i koristi su brojne, što za bebu, što za mamu. Koje su sve prednosti dojenja i zašto je najbolje dojiti?
Mekonijum je prva stolica novorođenčeta. Ona je lepljiva, gusta i tamnozelena, gotovo crne boje. Sastoji se od ćelija, proteina, masti i crevnih sekreta, poput žuči.
Na koji način su u vezi masturbacija i depresija i da li imaju uticaj jedna na drugu? Iako je masturbacija zdrava i prijatna aktivnost, neki ljudi veruju da može da izazove probleme sa mentalnim zdravljem.
Čini se da su špagete bolonjeze jedne od najčešće spremanih i svojevrstan klasik, čak i u Srbiji. Međutim, nije svaki sos podjednako dobar. Kako da napravite jednostavan, a kako originalni bolonjeze sos?
Jedno od klasičnih jela je svakako sladak kupus sa mesom. Ovo je jedno od onih jela, poput boranije sa junetinom koje mnogi ne vole dok ne probaju kakav je ukus kada se pripremi na malo drugačiji način, a onda im postane jedno od omiljenih jela. Mada ima i toga da neka jela više volimo s godinama.
Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
Recept za američke palačinke sa jabukama. Pravila sam ih sa jabukama u testu, ali i jabukama preko. Testo je samo po sebi toliko lepo, a ne previše slatko, da možete samo dodati i prah šećer ili neko drugo voće, krem ili šta volite.