Pita sa jagodama i pudingom
Ova pita sa jagodama pomalo podseća na onu iz Mekdonaldsa, ali su kore klasične, kao za pitu sa jabukama i veoma se lako svi sastojci mogu pronaći, a nije vam potrebno ni neko napredno kulinarsko znanje. Jedina mana je što ne može da se pripremi u jednom sudu, već ćete po nešto morati da isprljate, a idealno je i da upotrebite mikser za mućenje fila.
U ovom tekstu:
Sastojci za pitu sa jagodama
- 500 grama gotovih kora za pitu
- 2 jajeta
- 15 kašika šećera
- 150 ml ulja
- 200 ml jogurta (ne gustog)
- 100 grama griza
- kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 500 ml mleka
- 1 puding od vanile ili slatke pavlake
- oko 300-400 g jagoda
* trebaće vam i šećer u prahu za posipanje kada pita bude gotova
Kako se pravi pita sa jagodama i pudingom?
Fil za pitu
Staviti 500 ml mleka da se greje i skuvati uobičajeno puding po uputstvu sa kesice uz dodatak 9 kašika šećera. Ostaviti ga da se prohadi uz povremeno mešanje.
Drugi fil napraviti tako što umutite prvo 2 belanceta mikserom dok ne dobijete beli sneg, potom dodajte 6 kašika šećera i uz stalno mućenje žumanca, ulje, jogurt i na kraju griz, brašno i prašak za pecivo. Ovaj fil će vam služiti za premazivanje kora.
Prebrojte koliko kora ima u pakovanju, obično tanjih bude 16-20. Podelite tako da svaki rolat ima oko 4 kore, pa tako i fil planirajte. Drugi način je da uzimate pojedinačne kore i uvijate ih kao sarmu, slažete u pleh jednu do druge, pa sečete kasnije ukoso na pola (kao što je na fotografijama).
Priprema pite
U pleh od rerne stavite papir za pečenje (ili podmažite pleh sa malo ulja).
Stavite jednu koru na radnu površinu, na nju sipajte 2 do 3 kašike fila pa ih razmažite. Preko stavite narednu i tako sve 4. Preko poslednje stavite celom dužinom deo pudinga, a preko njega rasporedite jagode izrezane na kolutove. Druga opcija sa pojedinačnim korama se filuje tako što premažete polovinu, pa preklopite, pa još deo premažete i onda preko stavite puding i jagode.
Ovaj postupak ponavljajte dok imate kore i materijal. Na kraju će ostati nekoliko kašika kojima ćete premazati kore u plehu odozgo. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25-30 minuta.
Pečenu pita isecite na komade kada se ohladi i pospite šećerom u prahu.
Postupak pripreme ove pite sa malinama i višnjama je sličan: Pita sa malinama i pudingom