fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Pita sa jagodama i pudingom

Ova pita sa jagodama pomalo podseća na onu iz Mekdonaldsa, ali su kore klasične, kao za pitu sa jabukama i veoma se lako svi sastojci mogu pronaći, a nije vam potrebno ni neko napredno kulinarsko znanje. Jedina mana je što ne može da se pripremi u jednom sudu, već ćete po nešto morati da isprljate, a idealno je i da upotrebite mikser za mućenje fila.

Sastojci za pitu sa jagodama

  • 500 grama gotovih kora za pitu
  • 2 jajeta
  • 15 kašika šećera
  • 150 ml ulja
  • 200 ml jogurta (ne gustog)
  • 100 grama griza
  • kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 500 ml mleka
  • 1 puding od vanile ili slatke pavlake
  • oko 300-400 g jagoda

* trebaće vam i šećer u prahu za posipanje kada pita bude gotova

Kako se pravi pita sa jagodama i pudingom?

Fil za pitu

Staviti 500 ml mleka da se greje i skuvati uobičajeno puding po uputstvu sa kesice uz dodatak 9 kašika šećera. Ostaviti ga da se prohadi uz povremeno mešanje.

Drugi fil napraviti tako što umutite prvo 2 belanceta mikserom dok ne dobijete beli sneg, potom dodajte 6 kašika šećera i uz stalno mućenje žumanca, ulje, jogurt i na kraju griz, brašno i prašak za pecivo. Ovaj fil će vam služiti za premazivanje kora.

Prebrojte koliko kora ima u pakovanju, obično tanjih bude 16-20. Podelite tako da svaki rolat ima oko 4 kore, pa tako i fil planirajte. Drugi način je da uzimate pojedinačne kore i uvijate ih kao sarmu, slažete u pleh jednu do druge, pa sečete kasnije ukoso na pola (kao što je na fotografijama).

Pita sa jagodama i pudingom

Priprema pite

U pleh od rerne stavite papir za pečenje (ili podmažite pleh sa malo ulja).

Stavite jednu koru na radnu površinu, na nju sipajte 2 do 3 kašike fila pa ih razmažite. Preko stavite narednu i tako sve 4. Preko poslednje stavite celom dužinom deo pudinga, a preko njega rasporedite jagode izrezane na kolutove. Druga opcija sa pojedinačnim korama se filuje tako što premažete polovinu, pa preklopite, pa još deo premažete i onda preko stavite puding i jagode.

Ovaj postupak ponavljajte dok imate kore i materijal. Na kraju će ostati nekoliko kašika kojima ćete premazati kore u plehu odozgo. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25-30 minuta.

Pečenu pita isecite na komade kada se ohladi i pospite šećerom u prahu.

pita sa jagodama 1

Postupak pripreme ove pite sa malinama i višnjama je sličan: Pita sa malinama i pudingom

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button