Mohito kolačići
Jedan od najpopularnijih koktela je Mohito, a da li znate da postoje i Mohito kolačići koji su preukusni i veoma lako se pripremaju, ako imate prave sastojke.
Sastojci:
Sastojci za testo:
- 1/2 šolje omekšalog, ali hladnog putera
- 1/3 šolje šećera
- 1 kašika sveže nane, samlevene ili veoma sitno seckane
- 1 vanilin šećer
- 1 veće jaje
- 1 šolja brašna tip 500 i još malo za posipanje
- 1 prašak za pecivo
Glazura:
- 1 šolja šećera u prahu
- 2 kašike ekstrakta ruma
- sok od pola limete
Za dekoraciju možete koristiti rendanu koru limete.
Kako se prave mohito kolačići?
U posudi umutite puter mikserom dok ne postane penast (oko 2 do 3 minuta). Dodajte šećer i mutite da sve lepo sjedinite. Onda dodajte i mlevenu nanu, vanilin šećer, jaje. Umutite, a zatim dodajte brašno i prašak za pecivo i sve pomešajte mikserom ili varjačom. Ostavite u frižideru oko 30 do 45 minuta, a nakon tog vremena izvadite na radnu površinu.
Rernu zagrejte na 180 stepeni i spremite 2 pleha prekrivena papirom za pečenje.
Testo razvijte na oko 5 mm debljine i vadite okrugle kolačiće prečnika oko 5 cm. Stavljajte ih u pleh na odaljenosti 2-4 cm, a preostalo testo, opet zamesite, razvucite, pa povadite ostatak dok sve ne potrošite. Pecite ih oko 10 minuta dok na ivicama ne budu svetlo smeđi, a odozgo bledi.
Mohito kolačići nakon vađenja iz rerne treba da se potpuno ohlade pre ukrašavanja.
Mohito kolačići – glazura i dekoracija
Dok se keksići hlade, prosejte šećer u srednju činiju, dodajte rum, sok od limete i sve pomešajte da se sjedini. Odvojite i još malo rendane korice limete za dekoraciju. Kada se ohlade, umočite svaki kolač tako da glazura bude odozgo i otresite ostatak, pa pospite malo rendane korice.
Glazuri će trebati oko 15 minuta da se osuši. U hermetički zatvorenoj posudi kolačići će ostati sveži oko 3 dana, dok ih u frižideru možete čuvati više dana.
Više recepata možete naći u odeljku PORODIČNA TRPEZA, ali i na Instagram profilu magazina Demetra: @demetra.portal
Objavljen: 30. decembar 2022. godine, ažuriran: 30. maj 2023. godine