Ako želite da napravite zdrave grickalice koje će biti prilog uz predjelo ili da imate uz sos kada gosti dođu, onda su kukuruzni naćosi pravi izbor za vas. Neki iz zovu i krekeri, možete ih čak seći i kao pločice. Kako god vama više odgovara.
Šta je potrebno da za kukuruzne krekere – naćose?
130 g brašna za palentu
50 g oljuštenog sirovog suncokreta
30 g lanenog semena
30 g susama
50 ml maslinovog ulja
250 ml ključale vode
morska so za posipanje
Kako se prave domaći kukuruzni naćosi?
Zagrejte rernu na 150 stepeni, kad počnete da pripremate naćose. U jednoj posudi sjedinite sve suve sastojke, zatim im dodajte ulje, pa ključalu vodu. Pomešajte da dobijete palentu. Na list papira stavite smesu i još jedan list papira za pečenje preko, kako bi mogli da lepo rastanjite smesu a da se ne lepi. Prstima ili oklagijom rastanjite najviše što možete celu smesu. Postoji i opcija da razvlačite smesu silikonskom varjačom bez papira preko. Probajte kako je vama najlakše.
Skinite gornji sloj papira, posolite, isecite pre nego ubacite u rernu i pecite 30 minuta na 150 stepeni. Smesa je dovoljna za skoro 2 pleha od rerne. Ako više volite da kukuruzni naćosi imaju rustični oblik, možete i da ih ostavite u komadu, a onda lomite u nepravilne oblike nakon pečenja.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Emotivno, rođeni 7. decembra su duboki, intuitivni i odani, ali nisu osobe koje ulaze u veze impulsivno. Potrebno im je vreme da se otvore, jer ne podnose površnost u odnosima. Privlače ih partneri koji imaju integritet, širinu i mentalnu snagu.
Bez obzira koji Božić ili novu godinu slavite, da li verujete još uvek u Deda Mraza ili ne, nema razloga da se svi ne radujete predstojećim praznicima.
Vodolije su nosioci promena, ali sada se traži konkretna primena ideja. Posebno su naglašeni projekti vezani za tehnologiju, društvene promene, digitalne platforme, edukaciju i alternativne oblike rada.
Kako da napravite brze uštipke bez dugog čekanja da testo naraste i ukoliko nemate kvasac (ili se ne snalazite sa njim), ovo su uštici sa praškom za pecivo.
Recept za jednostavan kolač sa kikirikijem i čokoladom koji se peče u rerni, a može se služiti nekoliko dana. Sadrži i jaja i brašno, pored kikirikija, te nije pogodan za osobe sa nekom od ovih alergija.
Ono što je sjajno je što je najveći posao da se oljušte i izrendaju jabuke, a testo se umuti varjačom za 5 minuta. Ne treba vam ni vaga za merenje, jer se za merenje koristi čaša od kiselog mleka koje iskoristite.
Ako ste se pitali kako biste mogli da napravite zdrav nadev za testo i možda deci date spanać u verziji koja nije klasična, tu su rolnice sa spanaćem koje je pravila Vesna, podelila ga na forumu Demetra i dozvolila nam da njen recept objavimo i na našem portalu.
Ovo testo je zapravo osnovno testo za sve što želite da pravite, bilo slatko ili slano i možete ga koristiti i za razne kiflice ili rolnice, kao i za običnu pogaču.