Kolač sa šljivama i grizom – knedle sa šljivama u plehu
Ovaj kolač sa grizom i šljivama može da prođe kao brza zamena za knedle sa šljivama u plehu, iako su knedle jedna od nezamenljivih poslastica. Možete ga praviti sa različitim voćem, pa čak i samo džemom tokom zime.
U ovom tekstu:
Šta je potrebno za kolač sa šljivama?
- 150 grama prezle
- 600 grama šljiva
- 1 litar mleka
- 20 kašika šećera
- 12 kašika griza
- 75 grama putera
- 4 kašike džema
- 1 jaje
- vanilin šećer
- kašičica cimeta
- kašika ulja
Kako se prave knedle sa šljivama u plehu?
U jednu šerpu oprane i očišćene šljive iseckajte na četvrtine i skuvajte par minuta (dok ne počne da se pravi kašasta smesa) sa 4 kašike šećera, 4 kašike džema, vanilin šećerom i cimetom.
U tiganj sipajte jako malo ulja i propržite prezle sa 4 kašike šećera na nižom temperaturi tako da dobiju blago karamel boju i hrskavost. Pazite da ne zagore.
U veću šerpu sipajte mleko u koje ćete dodati puter i griz. Mešajte dok se ne zgusne. Pred kraj dodajte umućeno jaje i 12 kašika šećera, pa mešajte još minut, da budete sigurni da se jaje skuvalo.
U pleh sipajte prvo polovinu prepržene prezle i rasporedite, zatim polovinu skuvanog griza preko. Nakon toga sipajte kompletan fil, pa ostatak griza i na kraju pospite prezlama. Ostavite da se ohladi i secite po želji.
Objavljen: 14. juna 2017. godine, ažuriran: 12. jul 2024. godine
Drugi predlozi:
- Kolač sa orasima i čokoladom
- Više recepata možete naći na: @demetra.portal
One Comment