Italijanski rižoto: Kako se pravi rižoto na italijanski način?
Mnogi smatraju da su rižoto i pilav jedno te isto, ali to je sve samo ne istina. Pa čak i kada kažu da je slično, verovatno nisu jeli pravi rižoto već neku improvizovanu verziju pirinča, koji pre podseća na kineski nego na italijanski način pripreme. Osim što je za sva ova jela pirinač glavni sastojak, drugih sličnosti gotovo da uopšte nema.
U ovom tekstu:
Priprema je veoma jednostavna, a predočićemo vam i jednu “lažnu” verziju koja ume da bude ukusna, a odličan je trik za one koji se po prvi put susreću sa kuvanjem i nisu sigurni da li će uspeti.
Sastojci:
- 150 ml pirinča (mera u šolji) trebalo bi arborio ili carnaroli
- 500-550 ml vode
- 1 kockica za supu
- malo maslinovog ulja i kockica putera (opciono)
- 30 grama parmezana ili 50 g topivog kačkavalja
- kašičica origana
- 2 čena belog luka
- po ukusu možete dodati mleveni čili, peršun i/ili kari
- Neki recepti kažu da je obavezno i 50 ml belog vina, dok drugi ne koriste vino, ali možete probati i tu opciju. U tom slučaju smanjite vodu na 500ml
Kako se pravi rižoto na italijanski način?
Pravi rižoto biće oduševljenje i potpuno nova dimenzija poimanja pirinča za svakog ko ga proba. Ako želite da rižoto napravite kao profesionalac, najbolje je da imate domaći bujon za supu. Alternativa je bujon od kockice za supu. Ne brinite, postoje na tržištu i organske kocke za supu koje nisu nezdrave i možete ih slobodno koristiti.
Bilo kako bilo, bujon treba da je ugrejan, a ako nemate gotov i u mikrotalasnoj pećnici možete na brzinu spemiti od kocke i vode. Originalan recept kaže da pirinač stavite na zagrejano maslinovo ulje i prvo propržite (ako dodajete vino, sada je trenutak i mešajte da alkohol ispari), nakon toga kutlačom polako dodajte supu i krčkajte dok sva voda ne ispari, a pirinač se ne skuva. NIJE POTREBNO DODAVATI SO, ako stavljate kocku ili je bujon slan.
Rižoto na italijanski način se pravi tako što ćete u ovako ukuvan pirinač dodati i začine (origano, beli luk…), a na samom kraju i kockicu putera ili još malo maslinovog ulja, kao i parmezan ili kačkavalj po želji. Nakon toga ga preklopite i ostavite par minuta, pa tek onda služite.
“Lažni” italijanski rižoto
Skraćena verzija koju prave početnici u kuhinji i studenti pravi se tako što u činiju sipate pirinač, nalijete gotovim bujonom ili vodom i dodate izmrvljenu kocku za supu i ubacite u mikrotalasnu na program za pirinač 300g (obično traje 18 minuta). Nakon tih 18 minuta, pirinač će sigurno biti perfektno skuvan. Ugrejte ulje i dodajte pirinač preko, te začine kao u prethodnom receptu.
Ovu i još mnoštvo drugih ideja za ručak možete naći na spisku: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?
Više recepata na Instagram profilu: @demetra.portal
Objavljen: 14. oktobar 2023. godine, ažuriran: 1. februar 2024. godine