Đuveč sa belim mesom
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
U ovom tekstu:
Sastojci za đuveč
- oko 400 grama belog mesa (možete uzeti sa koskom i kožom, pa paralelno kuvati čorbu)
- šoljica pirinča
- glavica crnog luka
- 2 veća ili 3 manja čena belog luka
- pola šoljice soka od paradajza
- 2 lista lovora
- so i biber po ukusu
- malo ulja
Možete kupiti gotovu mešavinu za đuveč od 400 grama ili iseći:
- 2 srednje šiljaste paprike
- 1 oljušten paradajz
- 1 veću šargarepu
- 1/2 šoljice graška
- 1/2 poljice boranije
Kako se pravi đuveč sa belim mesom?
U šepri skuvajte piletinu u komadu. Ako ste kupili belo meso sa kožom i koskom, odmah možete sipati više vode i dodati biber u zrnu, lovorov list i ostalo povrće da tu vodu iskoristite za čorbu.
Kada je skuvano belo meso, iscepkajte ga pomoću viljuške da se belo meso lista. Tako će ostati sočnije i bolje upiti sokove, nego da sečete kocke. uzmite pleh i podmažite ga sa malo ulja. U njega sipajte piletinu, povrće za đuveč i pirinač. Nalijte 3 i po šoljice vode (ista veličina šoljice kao za pirinač), sipajte i paradajz sok, sitno iseckan crni i beli luk, zatim lovorov list, malo bibera i kašičicu soli (ili manje/više po ukusu). sve to pomešajte polako da se masa sjedini.
Pecite pola sata u zagrejanoj rerni na 190 stepeni. Pred kraj, a pre nego što se korica uhvati, možete proveriti da li je dobro skuvan pirinač, posoljeno, da li možda treba dodati još malo vode da ne bude suvo.
Ovu i još mnoštvo drugih ideja za ručak možete naći na spisku: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?
Više recepata na Instagram profilu: @demetra.portal
Objavljen: 28. novembra 2022. godine, ažuriran: 26. avgusta 2024. godine