Domaći tutku keks je jedan od omiljenih dečijih iako nije baš najzdravija opcija obzirom da se dodaju i šećer i brašno. Ovaj put ga je formirala devetogodišnjakinja, pa možda prelivanje boja nije idealno, ali je ukus bio odličan.
Sastojci za tutku keks:
250 grama putera
130 grama šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 jaje
500 grama brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaoa
do 100 grama čokolade za kuvanje
Kako se pravi domaći tutku keks?
Ostavite puter 30 do 60 minuta na sobnoj temperaturi. Nakon toga ga penasto umutite sa prah šećerom. Dodajte jaje i vanilin šećer, pa brašno pomešano sa praškom za pecivo. Možete mutiti žicom za testo (mikserom) ili mesiti rukom. Sve zamesite u glatku smesu i kada je gotovo, razdvojte na pola. U jedan deo dodajte kakao.
Obe smese podelite na 6 delova. I svaki od dobijenih 12 delova razvijte na „glistu dužine oko 30 centimetara. Poređajte naizmenično 3 krem i 3 braon gliste, a onda ih spojite polako u jednu veliku, tako da presek bude od krem, braon trouglova. Nežno formirajte sada jednu glistu od spojenih 6 delova i isecite je na oko 25 kolutića. Biće debeli oko 7-10 mm.
Da biste napravili pravi domaći tutku keks bilo bi bolje koristiti eurokrem, ali to je veoma komplikovano, posebno ako će i deca asistirati pri pravljenju. Lakše je da čokoladu iseckate na komadiće i svaki isečeni deo uvijte oko komadića školade i dlanovima formirajte kuglice koje ćete blago pritisnuti da dobijete oblik.
Pecite oko 20 minuta na 160 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.
Rođeni 31. jula su lavovi sa izuzetnom radnom etikom, kreativnim duhom i unutrašnjim integritetom. Vatreni uticaj znaka Lava daje im samopouzdanje i izražajnost, dok numerološki broj 31, koji se svodi na 4 (3 + 1), unosi disciplinu, organizaciju i praktičnost u njihov karakter.
Danas, uz obilje modela, funkcija, energetskih klasa i pametnih opcija, odluka može delovati zbunjujuće. Da li vam je važniji tihi rad, brzi program, parna funkcija, kapacitet ili pak cena? A šta kada u prodavnici naiđete na desetine modela koji svi na prvi pogled deluju isto?
Letnji trendovi 2025. donose osveženje u modni svet - spoj udobnosti, održivosti i nostalgičnih stilova iz devedesetih i ranih dvehiljaditih. Ovog leta moda postaje opuštenija nego ikad, ali i dalje sa dovoljno detalja da se izdvojiš i na plaži i na gradskom asfaltu.
Saveti za odmor sa malom decom su uvek dobro došli, a sa druge strane odmor ne izgleda kao ono sa razglednica, baš nikada: plišani flamingosi, kokteli i beskrajno sunčanje. Ipak, uz malo pripreme, puno fleksibilnosti i dozu Demetrinih saveta, letovanje može postati dragoceno porodično iskustvo, a ne iscrpljujuća ekspedicija.
Danas, uz obilje modela, funkcija, energetskih klasa i pametnih opcija, odluka može delovati zbunjujuće. Da li vam je važniji tihi rad, brzi program, parna funkcija, kapacitet ili pak cena? A šta kada u prodavnici naiđete na desetine modela koji svi na prvi pogled deluju isto?
Uštipci su suštinski jednostavno i jeftino jelo. U Srbiji, ali i slične verzije u Italiji i Španiji, decenijama su omiljena hrana za doručak uz različite dodatke.
Kako da napravite ukusan gulaš sa testeninom tako što ćete koristiti samo svinjsko meso?
Ako niste ljubitelj svinjskog mesa, možete na isti način napraviti i od junetine.
Prvo putovanje avionom za dete može biti uzbudljivo, ali i stresno - kako za mališane, tako i za roditelje. Nova iskustva, gužva na aerodromu, buka u avionu, kao i nepoznate procedure mogu izazvati nelagodnost ili strah. Ipak, uz dobru pripremu, prvi let može postati predivna uspomena za celu porodicu.
Paradajz čorba je jelo koje možete napraviti za par minuta u najjednostavnijoj izvedbi, a možete praviti i nešto zahtevniju varijantu. Ono što je sigurno - svako može da je napravi i prijaće vam.