Cepkano meso iz šerpe
Cepkano meso je sve popularnije, a kako ga ne biste spremali 5-6 i više sati, postoji metod za pripremu u šerpi. Jeste da ga ne možete baš pustiti da se sve vreme samo sprema, ali biće odlično za najviše 2 sata.

Cepkano meso je sve popularnije, a kako ga ne biste spremali 5-6 i više sati, postoji metod za pripremu u šerpi. Jeste da ga ne možete baš pustiti da se sve vreme samo sprema, ali biće odlično za najviše 2 sata.
Sastojci za cepkano meso iz šerpe
- oko 1 – 1,5 kg svinjske plećke ili buta (plećka je bolji izbor jer je malo masnija i bolje će se peći i listati)
- kašika svinjske masti
- so
- biber
- origano
- aleva paprika
- 3-4 čena belog luka
- 2-3 lista lovora
Kako se pravi cepkano meso iz šerpe?
Na dno šerpe stavite mast da se topi, a zatim ubacite meso presečeno na 2 do 3 dela i blago zapržite sa svake strane tako da ne bude nigde spolja „živo“. Dodajte nakon toga začine: so, biber, alevu, origano, sitno seckani beli luk i lovorov list. Dodajte začine tako da lepo prekriju meso odozgo, ali ne da bude previše.
Nakon toga dodajte oko pola šolje vode, smanjite na srednju temperaturu i ostavite da se krčka. Na svakih 10-15 minuta proverite da li se voda smanjila, dodajte opet i okrenite meso koji put.
Ponavljajte ovaj postupak sve dok meso ne počne viljuškom da se lista. Kada lepo počne da se lista, sa dve viljuške sve razdvojite na listiće i ostavite da ispari višak vode, ali nemojte dozvoliti da bude presuvo ili da izgori.
Zatim servirajte po želji. Može se ostaviti za sutradan, jesti i hladno, praviti sendviči sa njim ili dodati prilog po želji.