U poslednje vreme često se jede kolač „Tri leće“ kao svojevrstan ozbiljan specijalitet, a koh se sve ređe spominje. Ovo je kolač koji potiče iz Južne Amerike, a jednostavnija srpska verzija i svojevrstan pandam mu je koh koji smo svi mahom jeli još u detinjstvu.
Neki ga se nevoljno sećaju od vrtića, dok ga drugi obožavaju. Moram priznati da sam jedna od onih koja je uvek skidala sloj kajmaka od mleka, ako se napravi na njemu, a inače ga baš volim. Jedan je od retkih kolača koji svo troje dece voli da jede, što mu dođe kao dodatni plus. Jeste da ima u njemu šećera, ali meni se čini kao sasvim solidna mlečna užina za dete već od prvog rođendana i kasnije.
Postoje razne verzije koha, meni se dopada ovaj u koji ide samo griz, dovoljno je sočan, a ima lepu teksturu.
Prvo odvojite belanca od žumanaca. Belanca sa 6 kašika šećera umutite mikserom u čvrst sneg, a zatim dodajte i žumanca. U ovu smesu dodajte griz i prašak za pecivo. Sve promešajte i sipajte u podmazan pleh dimenzija oko 25 x 35 cm.
Nemojte stavljati papir za pečenje da se ne bi natopio od mleka kojim ćete kasnije preliti kolač.
U prethodno zagrejanoj rerni pecite 15-20 minuta na 180˚C. Kada porumeni, proverite viljuškom ili čačkalicom da li je kolač pečen. Važno je da na viljušci ne ostaju delovi testa.
Dok se kolač peče, ugrejte do ključanja mleko sa 1 kesicom vanilin šećera i 6 kašika šećera. Izvađen iz rerne, vruć kolač, prelijte mlekom i ostavite da se ohladi. Nakon toga ga možete služiti.
Kada je potpuno ohlađen, odložite ga u frižider, gde može da stoji do 3 dana.
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.