Popara je od vajkada poznato jelo u Srbiji. Nekada jelo siromašnih, u poslednje vreme sve češće, veoma popularno. U našim bolnicama i vrtićima, nažalost, nikada nije izašlo iz mode u svom najskromnijem i bezukusnijem obliku.
Kao i svako jelo, samo je važan način na koji ga pravite, da li dodajete neke sastojke koji su vam ukusni. A definitivno je nešto što možete praviti bebi za doručak već od uvođenja mlečnih proizvoda i glutena u ishranu.
Popara je jedno od jela koje u poslednje vreme nalazi svoje mesto na meniju restorana uz uštipke, prženice i kačamak, kao ne baš jeftin doručak. Neki to ismevaju, neki se raduju, a neki jednostavno ni ne znaju kako da naprave ukusnu poparu kod kuće.
Šta vam treba za poparu?
Sastojci su uglavnom proizvoljni i po ukusu. Nema tačne mere, već ćete ovde morati sami da napravite procenu.
Malo putera
Stari hleb, kifle, šta god…
Kajmak, sir, pavlaka…
So
Voda
Kako se pravi popara od starog hleba?
U šerpu stavite kockicu putera da se istopi. Preko dodajte iscepkan ili iseckan hleb (meni je lakše da ga isečem na sitne kockice. Kada sam pravila bebi, sekla sam samo sredinu ili meke kifle). Nalijte vodom toliko da hleb bude potpoljen potpuno, ali ne i da pliva u vodi. Mešajte da se malo ukuva u vodi.
Ako vam se učini da je previše žilav, dodajte još malo vode. Posolite po želji, vodite samo računa da li ćete dodati već sir koji je dosta slan(bebama u svakom slučaju nemojte soliti). Onda izmrvite sir, dodajte kajmak, krem sir, pavlaku ili šta želite. Promešajte da se sve lepo sjedini, sklonite sa vatre i servirajte.
Popara od starog hleba – napomena
Neki prave i sa proprženim minijaturnim komadićima slaninice umesto putera. Savet je da slaninu izvadite kada se isprži, pa je dodate na kraju. Ako je ostavite u šerpi, razmekšaće se od kuvanja.
Popara od starog hleba
Na slici je primer serviranja sa sušenim listom celera, i paradajzom i proprženim prazilukom pored. Možete ga dodati i unutra, kao i izrendati još sira preko ili staviti kašiku pavlake. Stvar je ukusa šta vam se dopada.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.