fbpx
Odnosi u porodici

50 lakih načina da budete fantastičan roditelj

Nisu svi saveti za vaspitanje dece komplikovani, a nisu vam ni uvek potrebni da biste bili fantastičan roditelj. Nekada je važno da svoje dete vaspitavate uz pomoć intuicije i sopstvenog osećaja. Podrazumeva se da neke stvari koje se odnose na zdravlje deteta nisu i ne mogu biti stvar kompromisa.

Veoma je važno da se svako dete vaspitava, a ne prepušta samo uticajima okruženja i drugih. Srećom, roditeljstvo je jedna divna stvar koja ne mora uvek da bude teška.

Predlažemo vam 50 saveta da budete fantastičan roditelj bez previše muke:

 1. Ne pokušavajte vi biti taj koji će sve popravljati. Dajte detetu priliku da nađe samo rešenje. To važi i za bebu koja pokušava da otvori praznu flašicu, dvogodišnjaka koji ne uspeva da navuče čarapu, predškolca koji ne zna da iseče pravilno hleb ili tinejžera koji ne zna kako bi ofarbao svoju komodu. Kada s ljubavlju pustite dete da se malo frustrira, a ne poletite da uradite stvar umesto njega učite ga da gradi samopouzdanje i odgovornosti.
 2. Izaberite prioritete. Deca ne mogu da savladaju previše pravila i grešiće ako odjednom očekujete svašta od njih. Nemojte se baviti modnim detaljima i povremenim ispadima kada je žargonski jezik u pitanju, već ih učite onome što je zaista važno. Podrazumeva se da nećete tolerisati agresiju i nepristojan govor.
 3. Budite vođa i bićete fantastičan roditelj. Deca uživaju u ograničenjima jer im ona pomažu da razumeju svet koji ih zbunjuje. Time što ćete im postaviti granice, dajete im mogućnost da slobodno istražuju unutar postavljenih granica.
 4. Vreme 1 na 1. Svakodnevno sa svakim od svoje dece provodite bar 10-15 minuta u aktivnom druženju sa njim. Nema boljeg načina da pokažete detetu ljubav nego da ste mu potpuno posvećeni i da ga slušate.
 5. Verujte u sebe. Krajnje je vreme da poveruješ u to da roditeljstvo nije neki bauk i da si ti dobar. Zapravo ne dobar, već fantastičan roditelj. Roditeljski instinkt je najvažniji kada je odgajanje deteta u pitanju.
  50 lakih načina da budete fantastičan roditelj
  50 lakih načina da budete fantastičan roditelj
 6. Pričajte o svojoj deci. Ono što drugima govorite je mnogo moćnije od onoga što neposredno govorite deci. Dozvolite da dete čuje kako komšinici, rođaku ili prijatelju govorite komplimente vezane za njega. Detetu će biti vetar u leđa to što o njemu za neko dostignuće pričate u superlativu trećoj osobi.
 7. Ne secite detetu krila. Vaš cilj nije da radite stvari umesto deteta nego da ga osamostalite za život jednog dana. O da, grešiće. Neće odmah umeti da stvari radi perfektno, ni da pere zube, pa ni kasnije tanjire, ali pokušavaće, učiti i sticati nezavisnost. Pustite ih. Davanjem odgovornosti im pokazujete da im verujete, a oni grade svoje poštovanje. Vi ćete sačuvati svoje vreme (i svoj razum!).
 8. Fantastičan roditelj svakodnevno čita detetu. Počnite da čitate svom detetu dok je u stomaku i nemojte prestajati dok samo ne bude u stanju da tečno čita. Beba će uživati u tvom glasu, brže će početi da govori, malo dete će bogatiti svoj rečnik brzo, a razvijaće i maštu. Kasnije će dete samo imati naviku da čita, pa ćete možda zajedno sedeti u kišnom posle podnevu svako sa svojom knjigom. Čitanje je od neprocenjivog značaja za decu tokom čitavog života. Pročitajte više: Čitajte bebi knjige
 9. Izvinite se detetu kada pogrešite. Ovo je najbolji način da pokažete detetu da svi greše, ali da je veoma važno to i priznati.
 10. Zapamtite da disciplina nije kazna. Postavljanje granica nije ništa loše. Ono pomaže deci da znaju šta je dozvoljeno i kako treba da se ponašaju. 
 11. Igrajte se sa decom. Neka deca odaberu igru i diktiraju pravila, a vi se samo opustite i pratite igru. Uživaćete u davanju glasa tom medi, parkiranju automobila u garažu i spremanju barbika za večernji izlazak.
 12. Redovno mažite detetu kremu sa zaštitnim faktorom. Nanosite detetu kremu sa zaštitnim faktorom svaki put kada će boraviti na suncu. Nemojte da dođete u situaciju da se jednog dana kajete što niste više brinuli o njegovoj koži.
 13. Ne odgajajte razmaženo dete. Svako dete je svom roditelju najvažnije, ali budite realni da nijedno nije centar univerzuma. Nemojte od njega praviti zvezdu čak ni kada mu je rođendan, naučite ga da živi kao deo tima bilo da je to porodica, odeljenje ili fudbalski klub. Dete je individua za sebe, ali društveno biće.
 14. Osvestite dete ekološki. Učite decu koliko je važno da paze na okolinu i planetu na kojoj žive. Skupljajte smeće ispred zgrade, koristite manje plastike, reciklirajte konzerve i čepove za flaše.
 15. Fantastičan roditelj daje sebi pauzu. Dozvolite sebi da je ok da jednom mesečno pojedete brzu hranu ili odete u kozmetički salon ili pak sedite dok se deca igraju i pijuckate vino dok čitate knjigu. Nikome nećete pomoći ako ste previše umorni.
 16. Stavite bebu u krevet kada je pospana, ali budna. Naučite dete da se samostalno uspavljuje. To će vam dati vremena za sebe i odmor.
 17. Podstičite tatino vreme. Najčešći neiskorišćeni resurs je provođenje kvalitetnog vremena sa tatom od najranijeg uzrasta. Delom i zbog mentaliteta u ovom delu Evrope, ali i zbog toga što mame nekada misle da će ono to bolje, deca ostaju uskraćena za kvalitetno vreme sa tatom. Deca kojima su se roditelji bavili pokazuju bolje rezultate u rešavanju problema i školi.
 18. Pohvalite dobre stvari. Kada primetite da vaše dete radi nešto korisno i pozitivno, pohvalite ga. Istaknite to. Ovo je dobar način da ono ponovo radi lepe stvari i uživa u njima iznova.
 19. Fantastičan roditelj prihvata intenzivne emocije deteta. Normalno je da dete ima jake izlive emocija. Oni su dobri i zdravi za njega. Kada se završe, pitajte dete kako se osećalo i šta misli da bi bilo bolje uraditi. Saslušajte ga. Deca se lakše oporavljaju od napada besa ako pokažete da ih razumete, pružite im ljubav i dopustite da pričaju.
 20. Pomozite detetu da postane odgovoran građanin. Pronađite način kako da pomognete drugim u zajednici. Objasnite detetu zašto je važno doniranje i volontiranje.
 21. Napravite lepa sećanja. Vaša deca se neće sećati stvari koje im pričate, ali će pamtiti porodične rituale pred spavanje i posebne dane – kućni bioskop, noć za igru, izlet na posebno mesto.
 22. Najmanje jedan porodični obrok dnevno. Sedenje za stolom je opušten način da se svi povežu – tada razmenjuju informacije, dele srećne vesti, traže savet ili sumiraju utiske. Više: Porodični obroci i povezivanje – jedite zajedno za stolom
 23. Izbegavate borbu oko količine hrane. Zdravo dete instintivno zna koliko koliko mu hrane treba. Ako odbija da završi ostatak obroka u tanjiru, samo ga pustite.
 24. Pravilo televizora samo u dnevnoj sobi. U više navrata su istraživanja pokazala da deca sa televizorom u svojoj sobi imaju veću težinu, manje spavaju, imaju lošije ocene i slabe socijalne veštine. I kod roditelja je dokazano da parovi sa televizorom u sobi imaju znatno manje seksualnih odnosa.
 25. Slušajte pedijatra. Ako vaš lekar misli da dete ima virus, nemojte davati antibiotike bez potrebe. Najbolji lek su nekada odmor, puno tečnosti i vitamini. Davanje antibiotika kada nisu potrebni može stvoriti velike medicinske probleme vašem detetu jednog dana.
 26. Kažite detetu da ga volite svaki put kada za to osetite potrebu. Ne može se dete previše voleti niti previše ljubavi može pokvariti dete.
 27. Deca nisu vaše vlasništvo. Uvek imajte na umu da se vi starate o deci neko vreme, ali da su oni idividue za sebe. U tim godinama koje ćete provesti sa njima, pomozite im da svima bude prijatno i da ona postanu dobri ljudi.
 28. Jednako ili volite, ali ih razlikujte. Nemojte nijednom detetu uskraćivati manje ili više ljubavi. Međutim, isto tako nemojte se ponašati kao da su svi isti, jer nisu. Svako od dece ima drugačija osećanja, potrebe, talente i stremljenja. Poštujte njihovu ličnost, takvu kakva je i volite ih zbog njihovih različitosti.
 29. Uživajte u trenucima. Roditeljstvo je najteži posao na planeti. I da, vaš pas možda treba u šetnju, zatrpani ste prljavim vešom, a igračke su svuda oko vas, ali vaše dete se smeje i uživaje u tim trenucima jer će za koju godinu lupati vratima i samo želeti da bude samo.
 30. Vreme za skidanje pelena. Kada dete bude znalo da kaže da će kakiti ili da je piškilo i kada počne da vuče pelenu da mu smeta, spremno je za korišćenje noše i skidanje pelena. 50 nacina da budete dobar roditeljImage by Vânia Raposo from Pixabay – 50 lakih načina da budete fantastičan roditelj
 31. Budite uzror svojoj deci. Deca uče o svetu koji ih okružuje iz ponašanja svojih roditelja. Pokazivanje određenog ponašanja je mnogo bolje, nego da im samo pričate šta treba da rade.
 32. Pratite svoju bebu. To što dete još uvek ne govori, ne znači da nema puno toga što bi ono htelo da kaže. Jednostavni znaci koje ćete pratiti će vam pokazati zašto se i kako oseća. Time ćete smanjiti frustraciju deteta i preduprediti tantrume.
 33. Pranje zubića. Redovna oralna higijena ne treba da bude stvar dogovora već nešto što se podrazumeva još od pojave prvog mlečnog zuba.
 34. Pokrenite decu. Istraživanja su pokazala da razvoj mozga kod male dece može biti povezan sa njihovim nivoom aktivnosti. Bebe je važno stavljati na stomak nekoliko puta u toku dana, deci koja prohodaju je važno da imaju dosta vremena da se kreću, a ne samo voze u kolicima, dok je starijoj deci važno da treniraju, voze bicikl i trče.
 35. Redovno vakcinišite decu. Epidemije morbila i drugih bolesti se i dalje javljaju u našoj zemlji, ali i širom sveta.
 36. Iznova poslužujte zdravu hranu. Ako vaše dete odbija novo jelo, to nije razlog da ga vi više ne spremate. Nekada ćete morati detetu da ponudite isti obrok i više od 10 puta pre nego što počne da ga jede i shvati da mu se sviđa.
 37. Neka deca odaberu obrok. Jednom nedeljno dozvolite deci da biraju šta će jesti za ručak ili večeru i kuvajte za njih.
 38. Razmenite nežnost sa suprugom pred decom. Vaš brak je najbolji primer onoga kako intimni odnost treba da izgleda. Vaš posao je da im postavite visoke standarde.
 39. Nemojte lagati dete. Ne želite da vas dete laže, pa nemojte onda ni dozvoliti da vas uhvati u laži.
 40. Napravite bezbedno okruženje. Povedite računa da u domu bude bezbedno. Nemojte ostavljati otvorenu terasu, dete mlađe od 5 godina ne ostavljajte samo u kadi ili bazenu, proverite da li je auto sedište dobro fiksirano.
 41. Naučite dete da gleda sagovornika u oči. Uspostavljanje kontakta očima će neodlučnom detetu pomoći da stekne samopouzdanje i izgleda samouvereno. Ako vaš mališan zazire, vi ga jednostavno naučite da primeti kakvu boju očiju ima njegov sagovornik.
 42. Nemojte raditi prekovremeno. Oduprite se porivu da preuzmete više obaveza nego što je neophodno. Nikada nećete zažaliti zbog toga što ste provodili previše vremena sa detetom, ali možda hoćete što jeste premalo.
 43. Razgovarajte o tome šta znači biti dobar čovek. Pričajte veoma rano sa decom o tome koliko je važno da budu dobre osobe. Pitajte ih ko je u bajci zlikovac, a ko pozitivan lik. Razgovarajte o ljudima koji su radili dobra dela. Objasnite im posledice lošeg ponašanja.
 44. Objasnite detetu zašto su važne vrline. Pitajte ih kako se osećaju kada učine neko dobro delo. Recite im koliko je prednosti u tome da budu ljubazni, pošteni, velikodušni i poštovani. Kako će svet biti bolje mesto, jer će se ljudi oko njih bolje osećati, ali i oni sami će se osećati dobro.
 45. Nepoštovanje je zabranjeno. Nikada nemojte dozvoliti detetu da vas ne poštuje. Vređanje i nepoštovanje roditelja se ne sme tolerisati.
 46. Fantastičan roditelj se ne ustručava da traži pomoć. Ako vam treba pomoć, nemojte se ustručavati da je i zatražite. Angažujte koga god možete: partnera, bake i deke, komšije, dadilju, prijateljicu ili upišite dete u vrtić. I vama je potrebno ponekad vreme za sebe.
 47. Postavite detetu svakodnevno 3 pitanja. Umetnost vođenja razgovora je veoma važna društvena veština. Ona se razvija kao i sve ostale, a roditelji je sve češće zanemaruju. Postavljajte deci pitanja tipa: „Gde biste voleli da idemo sutra?“, „Kako ste se zabavljali danas u školi?“, „Kako ste provodili vreme na rođendanu“.
 48. Poštujte razlike u vaspitanju partnera. Podržite osnovni princip u vaspitanju dece, nemojte se pred njima svađati oko metoda vaspitanja, a nemojte ni protivrečiti pod decu. Time ćete samo naškoditi braku, ali i osećaju sigurnosti deteta.
 49. Potrudite se oko pohvale deteta. Umesto da samo kažete „Bravo!“ ili „Sjajno!“ pokušajte da specifičnije pohvalite dete. Na primer: „Baš je bilo lepo što se igrali i strpljivo sačekali da završim telefonski razgovor, pa da možemo da se igramo.“
 50. Fantastičan roditelj priča o zahvalnosti. Lepo ćete se osećati ako svake večeri budete sumirali razne utiske o ljudima koji su bili velikodušni i o ljubaznosti koju ste porodično pokazali jedni prema drugima. Svi ćete opuštenije i sa lepšim osećajem otići na spavanje.  
Kada braća i sestre više ne bi trebalo da budu goli jedno pred drugim
50 lakih načina da budete fantastičan roditelj

Tekst “50 lakih načina da budete fantastičan roditelj” objavljen je 28. marta 2022. godine, ažuriran: 27. aprila 2023. godine

Reklame

Related Articles

Back to top button