28.06.2025 07:00

Kako se pravi bela čorba?

Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.

kako se pravi bela corba

Foto: MrsPetkovic

Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.

Sastojci – bela čorba:

  • batak i karabatak
  • 2 srednje ili veće šargarepe
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • manja kockica korena celera ili malo lišća (ne mora)
  • 1 veći ili 2 manja krompira
  • 1 žumance
  • 3 kašike pavlake
  • 2 lista lovora
  • 3-4 zrna bibera
  • peršun po želji svež ili suv
  • so po ukusu
  • malo maslinovog ili suncokretovog ulja
  • kašika balzamika ili par kapi limunovog soka

bela corba

Kako se pravi bela čorba?

Na dno šerpe sipajte ulje tako da prekrije dno. U seckalici ili ručno veoma sitno iseckajte crni luk i dodajte u šerpu. Nakon toga, na male kockice očistite i iseckajte šargarepe. Ako imate i želite i koren celera iseckajte sitno. Propržite na srednjoj temperaturi i kada luk počne da se staklasti, dodajte sitno seckan na kockice krompir. Posle minut do dva prženja krompira na ulju, dodajte jedan i po litar vode, te u to stavite i biber u zrnu, lovorov list, kašičicu soli, batak sa karabatakom. Kuvajte oko 40 minuta na srednjoj temperaturi. Nakon toga dodajte peršunov list i kuvajte još par minuta.

Izvadite list peršuna, batak i karabatak, lovorov list i zrna bibera. Batak i karabatak očistite od kože i kostiju, iseckajte na kockice ili icepkajte i vratite nazad u čorbu. Umutite pavlaku sa žumancetom i dodajte kašiku sirćeta ili par kapi limuna. To razmutite kutlačom čorbe prvo u činiji, a onda sve sjedinite. obzirom da je gotovo ključalo, nema razloga da više dodatno kuvate. Probajte samo da li je bela čorba dovoljno slana i ukusna, pa po potrebi dodajte još malo začina.

bela čorba
Foto: MrsPetkovic

Pročitaje i: Potaž od blitve