Hleb sa šljivama može da se jede kao kolač, ali i kao klasičan hleb sa namazom i nekim dodatkom. Ovo je osnovna verzija, a vi ga možete poboljšati na način na koji želite.
Sastojci:
veća šolja seckanih svežih šljiva
2 jajeta
1/2 šolje istopljenog maslaca
1/2 šolje jogurta ili kiselog mleka
1 šolja šećera
vanilin šećer ili kašičica ekstrakta vanile
prstohvat soli
prašak za pecivo
25 kašika brašna
po želji dodati kašičicu cimeta ili 2 kašičice kakaoa. Možete dodati i kockice čokolade.
Kako se pravi hleb sa šljivama?
Umutiti prvo jaja sa istopljenim maslacem, vanilin šećerom, šećerom i jogurtom. U tu smesu dodati so, brašno i prašak za pecivo. Sve sjediniti i sipati u pleh prethodno premazan maslacem ili obložen papirom za pečenje. Po želji dodati cimet, seckanu čokoladu, kakao… To malo promešati da bude šaren i preko posuti seckanim šljivama ili i njih umešati u testo.
U ovo testo je cimet dodat tek kada je bilo u kalupu za pečenje i onda je blago promešano, tako da bude prošarano, a ne svuda isto. Šljive sam namerno stavljala samo preko jer ih jedno dete ne voli, pa da može lakše taj deo da skloni. Vi možete staviti više i promešati ih skroz u testo.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Da li ste ikada pomislili da je prekasno da uvedete zdravije navike u svoj život? Nauka kaže suprotno – NIKAD NIJE KASNO. Bez obzira na godine, uvek možete napraviti promene koje će poboljšati vaše zdravlje i produžiti kvalitetan život.
Pripremajući međicu za istezanje tokom rođenja sa perinealnom masažom međice i Kegelovim vežbama, manja je šansa da će doći do cepanja i bolje će zarasti.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.