fbpx
Psihoterapeut

U vrtiću mirno – kod kuće razbacuje

Majka se obratila psihologu sa pitanjem kako da pomogne detetu koje je na adaptaciji u vrtiću miran, ali kod kuće razbacuje sve redom.

Pitanje:

Postovana Manuela,

Obracam Vam se u vezi svog sina koji ima 2 godine i 8 meseci.
Jako me brine njegovo ponasanje, i ne znam sta da uradim da mu pomognem. Krenuo je u vrtic, i tamo bude dobar, lepo se ponasa i igra. Cim dodje kuci odma gleda kako da napravi neke nered, prospe sve igracke, izbaca sve knjige iz ormara, prospe cvece..i mnogo toga drugog. Uglavnom samo trazi nacin kako da nesto udara, razbaca, napravi neku stetu. Posle nece nista da sredjuje. Gleda me u oci i kaze hocu da bacam igracke i pravim nered.

Ja mu kazem da je on dobar decak, ali da je to jako ruzno ponasanje. Malo se smiri i posle opet.
Molim Vas recite mi kako da mu pomognem, i da li je to donekle u tom uzrastu normalno?

psiholog

Odgovor: U vrtiću mirno – kod kuće razbacuje

Poštovana Milana,

U tom uzrastu je sasvim prihvatljivo takvo ponašanje deteta, u smislu da mu je potrebno mesto na ovom svetu gde će izbaciti sve frustracije i neprijatna osećanja koja je kupilo tokom dana u vrtiću.
Ako vaspitači Vama saopštavaju da je saradljiv i da prihvata pravila, uspešno se prilagodio vršnjačkoj grupi, ponašanje kod kuće koje Vas brine je znak da se emotivno istrošio i da mu je potrebno da se regeneriše.

Ono što bi bilo poželjno jeste da po povratku iz vrtića usmerite (ukoliko je to izvodljivo) u potpunosti na njega i igru sa njim kako bi se ponovo povezali i on se “dopunio” određenom dozom ljubavi i prihvatanja. Kada se poveže i opusti, lakše će pristati na saradnju. I nikako, ali nikako ga nemojte zbog toga kažnjavati i kritikovati, jer će to doprineti da se dete opet udalji od vas i emotivno opet loše oseća.

U vrtiću mirno - kod kuće razbacuje

Nadam se da će Vam moj odgovor koristiti da što pre prevaziđete trenutni izazov.

Srdačan pozdrav,
Manuela Kamikovski

Mamino vreme

Manueli Kamikovski pitanja možete postaviti i putem mejla: psiholog@demetra.rs

Ovde su ostala pitanja i ODGOVORI PSIHOLOGA

Reklame

Manuela Kamikovski

Manuela Kamikovski, psihologMoje ime je Manuela Kamikovski. Ja sam mama, diplomirani psiholog, sistemski porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, kao i osnivač neformalne grupe Klub hrabrih mama. Bolje me možete upoznati ako skoknete do mog autorskog bloga Mamino vreme, gde se kroz tekstove bavim roditeljskim izazovima, kao i podrškom dečjem i porodičnom razvoju.Već dvanaest godina se bavim decom i porodicom, prvo kroz rad u srednjoj školi kao školski psiholog i profesor, a poslednjih pet godina i kroz privatnu praksu putem edukativnih radionica, savetovanja i psihoterapije. Ja sam podrška koja pomaže da porodice i pojedinci iz stanja straha, neizvesnosti i nemoći, putem savetovanja i psihoterapije, dođu do stanja visokog zadovoljstva, samopouzdanja i samopoštovanja.

Related Articles

Back to top button