fbpx
Pitajte ginekologa

Da li sam trudna?

Čitateljka se obratila sa pitanjem: “Da li sam trudna?” obzirom na simptome koje ima i dobila odgovor ginekologa.

Pitanje:

Poštovana,

U septembru sam 10, 11 i 12. imala retku menstruaciju koja je trajala 3 dana. Počele su me boleti grudi, otekle bradavice ispupčene, učestalo mokrenje, mučnina, vrtoglavica. Zbog posla koji radim u domu penzionera uradila sam test i ukazala se bleda druga crtica. Doktor je rekao ima jedna tačka i zadebljanje materice i da sam rano došla. Sve vreme simptomi trudnoće nisu prestajali, posebno grudi narasle i mučnina koja iscrpljuje.

Nakon toga sam dobila opet svetlo crveno krvarenje, sa i dalje prisutnim simptomima. Odlucila sam uraditi predveče test i opet je pokazao svetlo crvenu drugu liniju. Na ultrazvučnom pregledu ne mogu ništa da vide, zavaljena je materice i ima krvi malo još u njoj.  Za 5 dana ponovo test pa na ultrazvuk za desetak dana. Imam dva sina, rođena bez problema.

Doduše jedan ima 18, drugi 13, a ja 39 godina. Recite mi, da li je moguće imati sve ove simptome 28 dana uz dva blaga krvarenja, a da se ne vidi plod jer je materica zavaljena? I da li je nešto drugo u pitanju? Inače, nikad nisam bila bolesna, ni probleme menstrualne nemam, samo što su ove dve trajale kratko, svetlije boje. Šta se ovde dešava, po vašem mišljenju?

Lep pozdrav za vas!

Odgovor ginekologa: Da li sam trudna?

Poštovana,

Prema ovome što ste mi napisali, najverovatnije se radi o trudnoći. Najbolje bi bilo da uradite Beta HCG iz krvi i na osnovu tog nalaza ćete znati da li ste trudni ili ne. Da bi se plod video ultrazvukom mora da bude 6. ili 7. nedelja trudnoće tj na prvi ultrazvuk treba otići 6 ili 7 nedelja od početka poslednje menstruacije. Moj savet je da uradite beta HCG i ako on pokaže da se radi o trudnoći odete kod svog ginekologa da uradi ultrazvuk. Ako se ni tada ne vidi plod, a beta HCG ne pada treba razmisljati o vanmateričnoj trudnoći.

Pozdrav,

Dr Aleksandra Simić

treba da naučite tinejdžere
Da li sam trudna?

Da li sam u drugom stanju?

NOVO PITANJE NAŠE ČITATELJKE

Hoću, hvala Vam. Pošto je danas četvrti dan ove menstruacije koja nije bolna ni obilna, sačekaću da vidim dok stane.

A  da li ja računam nedelje trudnoće po zadnjoj menstruaciji koja je bila 10. septembra, iako je trajala kratko, jer sam od tada pod ovim simptomima trudnoće?

Hvala još jednom.

Odgovor ginekologa: Da li sam trudna?

Ako ste uradili test dok ste imali tu menstruaciju, ili dva tri dana posle nje, onda treba da računate prvi dan menstruacije koja je bila pre tog krvarenja, jer je to krvarenje najverovatnije bilo implantacijsko krvarenje. Moj savet je da uradite beta HCG i ako je on poztivan za 48 sati da ponovo proverite betu. Ako pada reč je o biohemiskoj trudnoći, ali ako ne pada, a na ultrazvuku se ne vidi plod, može se raditi o vanmateričnoj trudnoći koja treba što pre da se reši.

da li sam trudna
Da li sam trudna?

Pozdrav,

Dr Aleksandra Simić, ginekolog

Ginekološka ordinacija “Taurunum medical”

Sva pitanja dr Simić možete postaviti na ginekolog@demetra.rs

Ostale odgovore ginekologa na pitanja čitateljki možete pročitati OVDE

b taurunum 728 x 90

Reklame

Dr Aleksandra Simić

Aleksandra Simić je ginekolog. Rođena je i odrasla u Zemunu. Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu završila je 2005.godine, a 2007. godine se zaposlila u Kliničko-bolničkom centru Zemun. Naredne godine je dobila specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva. Specijalistički ispit položila je 2012. godine, a 2013. godine je postavljena na mesto šefa odeljenja postporođajne nege i terapije. Trenutno na užoj specijalizaciji iz oblasti perinatologije. Zaposlena je u ginekološkoj ordinaciji Taurunum medical u Beogradu (Zemun).

Related Articles

Back to top button