fbpx
Trudna sam

Implantacijsko krvarenje

Šta uzrokuje implantacijsko krvarenje?

Implantacijsko krvarenje nastaje kada se oplođena jajna ćelija pričvršćuje za zid materice i trudnoća nastavlja da se razvija. Ono je normalna pojava u trudnoći, ali se ne mora javiti.

Većina žena nije ni svesna trenutka implantacije. Neke osete blage menstrualne bolove, a drugima se javi blago krvarenje. Sve opcije su normalne.

Implantacijsko krvarenje je uglavnom veoma oskudno, mada postoje i slučajevi kada se javi obilno krvarenje, a da je trudnoća održana.

Šta je implantacijsko krvarenje?

Kada dođe do oplodnje, odnosno kada spermatozoid oplodi jajnu ćeliju, nastaje embrion. Embrion putuje jajovodom do materice i raste. On postaje blastocista. Kada blastocista dođe u matericu, ona traži dobro mesto da se pričvrsti za zid materice. To pričvršćivanje se naziva implantacija i kada je gotova, embrion će tu ostati narednih 9 meseci dok se ne rodi.

Da li je u redu da vas deca vide gole

Kada se javlja implantacijsko krvarenje?

Ovo krvarenje se javlja nekoliko dana pre očekivanog menstrualnog ciklusa. To je jedan od ranih znakova trudnoće i pojaviće se par dana pre nego što test za trudnoću bude pozitivan.

Implantacija se najčešće događa 7-14 dana nakon oplodnje.

Znaci implantacije

Ovo krvarenje je jedan od najranijih znakova trudnoće i postoje različiti znaci koji ženi mogu pomoći da ga razlikuje.

Rano krvarenje

Implantacijsko krvarenje će se najčešće pojaviti par dana pre očekivane menstruacije, ali to nije uvek slučaj, pa se može dogoditi da je žena potpuno zbunjena.

Veoma oskudno krvarenje

Ako je krvarenje izazvano implantacijom, ono obično ne traje duže od 48 sati. Mnogima se događa samo mala mrlja na donjem vešu, nekada čak i blago roze.

Iscedak neobične boje

Ovo krvarenje je češće drugačije boje od klasične menstruacije. Boja varira od svetlo roze do tamno smeđe, gotovo crne.

Grčevi

Implantacijski grčevi su nalik menstrualnim ili nalik na bol tokom ovulacije. Mogu se javiti jednom ili povremeno. Uglavnom su blagi.

Ostali rani znaci trudnoće su: česte promene raspoloženja, glavobolja, otečene i bolne grudi, osetljivost na mirise, umor, vrtoglavica, gađenje, mučnina, zatvor, želja za određenom vrstom hrane, blago povišena bazalna temperatura. Više…

Implantacijsko krvarenje je normalan znak trudnoće. Nema potrebe odmah razmišljati o utrogestanu ili nekoj drugoj terapiji. Ako vas je strah, možete se primiriti par dana dok se trudnoća ne potvrdi, pa onda nastavite sa uobičajenim aktivnostima.

Ovaj vid krvarenje traje najviše nekoliko dana. Svaki vid obilnog krvarenja je ili menstrualno krvarenje ili posledica nekih komplikacija u trudnoći. Lekari savetuju ženama da tokom implantacijskog krvarenja ne nose tampone, već samo običan ili dnevni uložak, ako se ukaže potreba.

Zašto se javljaju implantacijski grčevi?

Dok mnoge žene nemaju nikakve simptome ni krvarenje, kod nekih se mogu javiti bolovi prilikom implantacije. Ovo je i jedan od prvih simptoma trudnoće. Grčevi se javljaju kada oplođena jajna ćelija pokušava da se ugnezdi u sluzokožu materice, kako bi tu nastavila da raste.

Kako da razlikujete implantacijsko krvarenje i menstrualno krvarenje?

Postoje neke stvari koje se mogu razlikovati, odnosno na osnovu kojih možete pretpostaviti da li se radi o menstruaciji ili o implantacijskom krvarenju. Obratite pažnju na to:

  1. Kolika je količina krvi? – Implantacijsko je oskudnije od menstrualnog krvarenja. Obično se radi o maloj mrlji krvi.
  2. Koliko dugo traje krvarenje? – Kada je u pitanju menstruacija, ona traje od 3 do 7 dana. Implantacijsko traje samo jedan, a najviše tri dana.
  3. Koje je boje krv? – Menstrualna krv je obično tamnija od implantacijske. Ova druga je svetlo ružičasta, braonkasta ili boje rđe, dok je menstrualno jarko ili tamno crveno.
  4. Kakva je gustina krvi? – Krv se tokom menstrualnog krvarenja zgušnjava i postaje gelasta, dok je implantacijsko krvarenje previše oskudno da bi moglo da se zgusne.

Pročitajte više: Razlika između implantacijskog krvarenja i menstrualnog ciklusa

Image by Free-Photos from Pixabay

implantacijsko krvarenje

Objavljen: 18. mart 2020. godine, ažuriran: 31. maj 2023. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button