fbpx
Nutricionista

Žena želi da smrša, posle porođaja se ugojila

Čitateljka se obratila nutricionisti zbog toga što planira drugo dete, još uvek doji prvo, a posle porođaja se ugojila.

Pitanje:

Poštovana,
Imam bebu od 18 meseci koju i dalje dojim. U trudnoći sam dobila 19 kg ali je već na porođaju otišlo čitavih 14 kg s obzirom da sam prilično zadržavala tečnost. S obzirom da mi je ostalo 5 kg viška, bila sam sigurna da ću dojenjem i te kilograme da skinem, ali se desilo sasvim suprotno, posle porođaja se ugojila i sada imam 16 kg viška nego pre trudnoće.

Trudim se da se hranim zdravije, ali mi se iskreno nakon porođaja više jede kaloričnija hrana. Dok sam u trudnoći jela ovsene, čia semenke, svakodnevno salate, čokoladu samo po malo, nakon porođaja to jedem ali u mnogo manjoj količini. Prvih par meseci nakon porođaja hranila sam se kako stignem jer sam preko dana sama sa bebom i nisam imala ponekad vremena ni da skuvam nešto sveže, ali sad je ipak malo drugačija situacija s obzirom da dete ne sisa tako često i imam više vremena.

Moje pitanje je da li je moguće da kilogrami ne mogu da spadnu zbog hormona koji su naglašeni u periodu dojenja, čak i pored toga što već par meseci pokušavam da smršam? Ne držim nikakve dijete jer još dojim ali celo leto sam 2x dnevno šetala sa bebom po 3-4km, i nisam skinula ni kilogram.

Jedem umereno, uz bebu je dovoljno što prošetam po stanu 100x dnevno, sve aktivnosti oko bebe sama obavljam, a i po stanu i opet kilogrami ne spadaju. Da li imate neki savet i da li bih trebala da počnem sa nekom dijetom s obzirom da nam je u planu i drugo dete?
Srdačan pozdrav

Često se može naići na različite savete kada su kandida i ishrana u pitanju, ali koliko je to efikasno? Da li je dijeta dovoljna da se rešite kandide?
Žena želi da smrša, posle porođaja se ugojila

Odgovor nutricioniste: Žena želi da smrša, posle porođaja se ugojila

Poštovana,

Tokom perioda dojenja je potrebna kaloričnija hrana oko 500 kcal, ali pretpostavljam da Vaša beba ima samo 1-2 podoja, a da se više ishrana bazira na nemlečnu hranu, pa samim tim nije neophodno da imate kaloričniju hranu. Kao što ste i sami naveli nakon porođaja ste birale ne toliko zdrave namirnice, ali upravo te ovsene pahuljice mogu imati i do 370 kcal na 100 g. Jako je bitno koja je količina svake namirnice koje unosite.
Hormoni tokom dojenja ne bi trebalo da utiču na skidanje kilograma, mada prolaktin može uticati na povećanje apetita.
Birajte manje kaloričnu hranu, večera neka Vam se bazira na proteinima i neko nekrtolasto povrće, kako bi iskombinoval ketozu tokom noći. Ovo važi ako nemate noćne podoje.

Suzbićete i osećaj gladi povećanjem unosa tečnosti.

Savetujem Vam mediterenski tip ishrane sa dnevnim unosom oko 1400 kcal.
Jako je bitno da pre druge trudnoće izgubite kilograme kako ne bi imali komplikacije u trudnoći.

Srdačan pozdrav,

Dr Olga Ličina

Žena želi da smrša, posle porođaja se ugojila

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Ostale odgovore na pitanja nutricioniste možete pročitati OVDE!

Midas

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button