fbpx
Nutricionista

Vitiligo i alergije – Koje testiranje za alergije uraditi?

Čitateljka se obratila nutricionisti jer je čitala da vitiligo i alergije mogu biti povezani, pa je zanima koje testiranje bi trebalo da uradi.

nutricionista

Pitanje:

Poštovana,

Imam problem sa vitiligom od pre 5 godina. Od prošle godine je počeo značajno da se širi. Ja sam pretraživajući o ovoj problemu tj. bolesti, došla do saznanja da on može nastati ukoliko postoji problem sa glutenom ili alergijom na još neke namernice. Zanima me koji test treba da se uradi da bih otkrila imam li problem sa glutenom ili nekim drugim namirnicama?

Pozdrav Marina.

Odgovor nutricioniste: Vitiligo i alergije – Koje testiranje za alergije uraditi?

Poštovana,

U slučaju sumnje na aleriju treba uraditi panel nutritivnih alergena.  Kod sumnje na intorelanciju na gluten to su antiglijadinska,  transhlutamina i endomizijalna antitela. Sve analize rade se iz krvi.

Vitiligo i alergije Koje testiranje za alergije uraditi

Srdačan pozdrav,

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Dosadašnji odgovori na PITANJA NUTRICIONISTI

Dr Olga Ličina - knjiga Ishrana u trudnoći
Klik da poručite knjigu

Reklame

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button